به گزارش خبرگزاری حوزه، رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی در کنفرانس بینالمللی شیخ بهایی در بیروت ابراز داشت: شیخ بهایی توانسته است قابلیت های نهفته اسلام را از مرحله بالقوه به مرحله بالفعل سوق داده و به آنها نمودهای تمدنی بدهد.
وی خاطرنشان کرد: ایفای نقش تمدن ساز، فکری و عملی در حوزه میان رشته ای علوم، برآمدن از هنر به سمت معنویت و از معنویت به سمت هنر از ویژگی شیخ بهایی است که وی را به فرصتی مغتنم برای نسل های امروز که نیازمند به مطالعه در این سه حوزه هستند، بدل کرده است.
حجت الاسلام والمسلمین گفت : شیخ بهایی علم دینی را با علم تجربی، علم ورزی را با هنر پروری، مدنیت عمرانی را با معنویت عمرانی و درانداختن نظمی از اندیشه را با پی افکندن مجموعه ای منظوم از فرهنگ، بازار و عبادت، جمع کرده بود؛ و از این خاستگاه توانست نقشی کم نظیر یا حتی بی نظیر را در ایجاد شرائط و وضعیتی تمدنی در تاریخ ما ایفا نماید.
وی ضمن تاکید بر این که شیخ بهایی نه صرفا شخصیت دیروز که نیاز نسل امروز ماست و باید کوشید ابعاد این شخصیت بیشتر تحلیل گردد، اظهار داشت: اگر بخواهیم انباشت بخش هایی از آگاهی های لازم و تجارب مورد نیاز را برای به حرکت درآوردن بالقوه های تمدن اسلامی به سمت فعلیت یابی در جایی ببینیم، تجربه محقق شده از سوی شیخ بهایی فرصت ملموسی در این زمینه است که در اختیار ماست .
استاد حوزه علمیه قم خاطر نشان کرد: تجمیع علوم و فنون و برآیندگیری از آن ها و چگونگی تبدیل این برآیند به اضلاعی از تمدن اسلامی باید موضوعات مورد مطالعه قرار گیرد.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که " آیا شیخ بهایی از شخصیت های ماندگار در تاریخ است و یا از کسانی است که تنها نامی در تاریخ از خود برجای گذاشته است؟" یادآورشد: شیخ بهایی از شخصیت های تاریخ ساز و ماندگار در تاریخ تلقی است وما هر چه جلوتر برویم به ابعاد مختلف از این شخصیت نیاز بیشتری پیدا خواهیم کرد.
رییس شورای تقریب حوزه علمیه قم اظهار داشت: شیخ بهایی، علوم و فنون را بر روی بستری از آگاهی در خود جمع کرده بود، و از این جهت ایشان را از حیث داشتن دیدگاه های میان رشته ای باید مطالعه کرد.
وی بیان داشت: آنچه امروز از این شخصیت علمی شناخته شده، نتیحه تلاش ما نیست، بلکه انتشار خود بخودی مهارت های او است که در اثر تراکم آنها تاریخ را تحت تاثیر قرار داده است.
وی همچنین با اشاره به خدمات شیخ بهایی به زادگاهش اصفهان نیز گفت: اصفهان شهری است که نشان های بسیاری از تمدن اسلامی بر اساس هندسه، نگاه و علم تخصصی شیخ بهایی را در خود جای داده است.