چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
کد خبر: 280033
۲ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۲

نشست تخصصی فلسفه، فقه و موسیقی از سلسله نشست های فلسفه هنر به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با حضور صاحبنظران در این حوزه، در تالار معرفت پژوهشگاه در قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه،، در این نشست علمی، حجت الاسلام سید کریمی با بیان این نکته که هدف از جلسات پژوهشی، بستر سازی برای پیشرفت و برداشتن گام های بیشتر در تحقیقات و مباحث است گفت: ارائه نظر به معنای نظر فقهی برای مقلدین نیست بلکه صرفاً این مباحث زمینه ای برای برداشتن گام های بیشتر محققین است و نباید آراء و نظرات این جلسه را به عنوان حکم نهایی تلقی کرد.

این استاد حوزه و دانشگاه افزود: این نوع جلسات را می توان به عنوان جلسات آزاد اندیشی و میدان تحقیق در نظر گرفت و می توان به نتایجی غیر از نتایج قبل دست یافت و قطعاً نوعی تفکر و تاملی بیشتر می طلبد و ما در حوزه باید بیشتر تحمل آراء همدیگر را داشته باشیم.

وی ادامه داد: غنا از مباحثی است به گونه‌ای که مرحوم شهید مطهری مثال می زند و می گوید شاه بیت موضوع مبهم در فقه غناست. غنا از موضوعاتی است که ضرب المثل شده است از نظر پیچیدگی موضوع و روشن نبودنش. از سده چهارم تا سده یازدهم فقهای شیعه رساله مستقلی در این باره ننوشته اند.

حجت الاسلام سید کریمی بیان داشت: از سده یازدهم به بعد رساله هایی در این زمینه در حدود 30 رساله مستقل نوشته شده است. این بدین معنا نیست که حکم آن در نظر فقهای قدیم روشن نبوده است و بسط و توضیحی مستقل در این باب وجود نداشته است.

وی ادامه داد: سوالی که مطرح است این است که چطور شده علما تا قرن یازدهم در این باب بحثی را مطرح نکرده اند شاید یکی از جهات این باشد که از سده یازدهم به بعد داستان سماع در محافل شروع شده که بیشتر آن از سوی صوفیه بوده است که الآن هم علویون ترکیه و سوریه به جای نماز جمع می شوند و می رقصند و اشعاری می خوانند و این باعث شده که علمای ما برای شکستن این بحث و نشان دادن قبح آن وارد میدان شوند و رساله هایی در این باب بنویسند.

براساس اعلام روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه این نشست دکتر محسن نفر نظریه پرداز فلسفه موسیقی و عضو هیات علمی دانشگاه صدا و سیما راجع به لفظ موسیقی گفت: ریشه این کلمه موزیکاست که یک کلمه لاتین است و رفته رفته مختص شد به عنوان موسیقی که بیش از 2000 سال در ادبیات جهان این کلمه متعلق به موسیقی است موسیقی در یونان باستان شامل شعر، ساز و رقص بوده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha