آنچه در ذیل میخوانیدگفتاری کوتاه از موحوم آیتالله اشتهاردی (ره) پیرامون شیوه تطهیر قلب است که در آستانه سالروز رحلت آن عالم پارسا تقدیم میگردد.
قلب انسان به گونه ای است که در خیلی از موارد گناهان, ذره ذره در آن جمع می شود و زنگار شدیدی در قلب او ایجاد می شود و اگر متوجه آن نباشد, یک دفعه مصداق آیه شریفه «علی قلوبهم أکنة »میشود. «اکنة» جمع «کنة» و به معنای پرده ضخیم یا پردهای روی پرده دیگر است، که هیچ منفذی را برای ورود نور نمیگذارد، «علی قلوبهم أکنة أن یفقهوه و فی آذانهم وقرا اسرا46» یعنی بر قلبشان پردهای ضخیم آویزان شده و بر گوشهایشان سنگینی سایه افکنده است.
روش تطهیر قلب
همه اینها مطالب واقعیه برای تربیت بشر است و تمام انسانها،خصوصا ما طلاب و روحانیون باید توجه داشته باشیم. ما مدعی هستیم که می خواهیم مربی شویم؛لذا هر لحظه باید هوشیار باشیم،بر قلب ما، گرد و غباری هرچند اندک ننشیند و دائما در حال پاک کردن و تطهیر نمودن قلب باشیم. پاک کردن قلب نیز روشی دارد.
سید بن طاووس در کتاب محاسبات نفس آورده: انسان هرشب قبل از خواب باید تمام حرکات، سکنات و کارهای روزمره خویش را محاسبه کند؛ مثلا امروز صبح از خواب بیدار شده، تا الآن کارهایی را انجام داده؛کدامیک از آنها خدایی و کدامیک شیطانی بوده. اگر دید کارهای خدایی بیشتر بوده، شکر خدای را به جای آورد و اگر کارهای شیطانی اش بیشتر باشد، مریض است و باید به طبیب مراجعه کند. برای درمان این نوع مرضها باید دائما مراقبه و محاسبه داشته باشیم و در این راه باید ریاضت کشید و نفس را مهار کرد.
کلامی از آیت الله العظمی بروجردی
بنا به فرمایش آیتالله العظمی بروجردی، شیطان مانند صیادی است که همیشه در کمین صید است و یکی پس از دیگری اهدافی را، که طلاب برای آمدن به حوزه علمیه، برای خودشان تعیین کرده بودند، منحرف میکند، بعد هم دشمن علما می شود و برای آنها تعیین تکلیف میکند و این،علامت انحراف است.
مؤمن باید طوری باشد که وقتی مردم با او ارتباط برقرار میکنند، حسن ظن و عقیدهشان نسبت به او حفظ شود و این از شئون مؤمنین است و باید این شأنیت را حفظ کنند.