به گزارش خبرگزاری حوزه، امام جمعه قم در همایش «امام خمینی(ره)، حوزه و اخلاق» که امروز در مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی در قم برگزار شد، ضمن تبیین ابعاد شخصیتی حضرت امام خمینی(ره)، گفت: امام شخصیت جامعی بود؛ فقط یک استاد اخلاق نبود، بلکه در زمینههای مختلف فوق العاده بودند، یک فقیه متبحر، یک اصولی زبردست، یک فیلسوف و عارف عامل به تمام معنا از همه مهمتر اینکه یک استاد اخلاق بود؛ استاد اخلاق نه به معنای این که درس اخلاق میگوید، بلکه خودش عمل به اخلاق میکرد و دیگران را هم از این طریق دعوت می کرد.
عضو جامعه مدرسین حوزه افزود: در این ایام درباره امام خیلی صحبت میشود، ولی با کمال تأسف باید بگویم که جنبههای سیاسی امام بر جنبههای اخلاقی امام غلبه کرده؛ جنبه اخلاقی امام از جنبههای سیاسی ایشان مهمتر است؛ موفقیّتش هم در جنبههای سیاسی به واسطه همان جنبههای اخلاقی است.
وی ادامه داد: اگر در برابر آمریکا میایستاد و شب و روز نداشت برای همان جنبههای اخلاقی است، اگر به شاه میگفت برود و چیزی در برابرش نمیتوانست بگوید، اگر با آن حالت میرفت پاریس، به خاطر همان جنبههای اخلاص و اخلاق عملی امام بود. حالا نمیدانیم چه مقدار آقایان عنایت دارند در مسائل اخلاقی، به هر حال کمبودهایی که ما الآن داریم این است که بیشتر تشریفات و احترام از امام مبنای سیاسی و اجتماعی دارد.
آیت الله امینی ادامه داد: یکی از جنبههای مهم اخلاقی امام خمینی (ره) که محبوبیّت امام هم تقریباً بیشتر علّتش همین بود اخلاص ایشان در عمل میباشد؛ اخلاص در تمام مراتب، یعنی در گفتار، در شنیدن، در عمل و در تصمیم و در هر جهتی، به قدری که همه کارش از روی اخلاص بود.
وی با اشاره به منشاء اشنایی خود با امام خمینی(ره) گفت: اولین سالی که بنده با امام راحل آشنا شدم سال 1321 بود که من به قم برای تحصیل آمدم و سال اولی بود که طلبه شده بودم. در آنجا درس اخلاق امام را که در مدرسه فیضیه گفته میشد هیچ وقت لذت آن دوره را فراموش نمیکنم. درس اخلاق سخنان امام اینقدر مؤثر بود که بعضی افراد گریه میکردند، موعظه عادی بود و روضه نمیخواندند ولی متأثر میشدند و طوری بود که بعد از خاتمه درس تحوّلی در روحیه همه به وجود میآمد.
وی ضمن نقل خاطراتی از امام خمینی(ره) اضافه کرد: بنده از همان اوایلی که با امام آشنا شدم به درس ایشان نمیرفتم، بلکه رفتار ایشان را نگاه و موشکافی میکردم. امام قبل از پیروزی انقلاب و حتی قبل از مبارزات، مجلس روضهای در منزلش میگرفت و روحانی به نام حاج شیخ قوام وشنوهای منبر میرفت و امام هم یک روضه میخواند؛ امام نهی کرده بود که شیخ قوام اسمی از ایشان نبرد! این برای من جالب بود که امام در این مجلس روضهای که میگرفت دم در نمیایستاد که به مردم تعارف کند، همان بالا یک میزی برای مطالعه داشت که همانجا مینشست، به آقایان احترام میکرد و جلویشان بلند میشد و تعارف میکرد ولی دم در نمیآید، اگر چه بعضی حمل کردند به اینکه امام خود بزرگ بینی دارد، ولی من همان موقع فهمیدم که این به خاطر اخلاص است.
وی ضمن نقل خاطره دیگری از امام خمینی(ره) اظهارداشت: در آن زمان میخواستند کتاب عروة الوثقی را چاپ کنند و حضرت امام هم حاشیه ای بر این کتاب نوشته بودند، ما خواستیم که حاشیه امام نیز در عروة الوثقی چاپ شود؛ چاپخانه هم مشروط کرده بود به اینکه امام پانصد جلد بخرد و اهدا کند، ما رفتیم خدمت امام و گفتیم موقعیت خوبی است، ایشان گفتند نه هر کسی میخواهد تبلیغ کتاب من را بکند خودش این کار را انجام دهد بنابر این امام قبول نکردند و عروة الوثقی هم بدون حاشیه امام چاپ شد که بعدها ناچار شدند حاشیه امام را نیز منتشر کنند.
*نیازمند عمل هستیم
وی در ادامه سخنان خود با تأکید به نیاز حوزه به عالمان متخلق گفت: بیش از اخلاق به عمل احتیاج داریم، گفتن و نوشتن و انتشار مطالب اخلاقی کار خوبی است ولی طلبهها الگو میخواهند، در این زمینه کمبود داریم. جامعه و مردم متدیّن ما الگو میخواهند.
وی در پایان اظهار داشت: همهشان برای ما محترم و عزیزند، ولی به هر حال امام یک مطاع دیگری بود، یک شخصیت دیگری بود و ای کاش که هر چه میشد این را تقویت میکردیم، نرویم فقط اخلاقش را در همان اخلاق عبادی خلاصه کنیم. همه زندگی امام سرشار از اخلاق است، شما یک جا پیدا کنید که رفته باشند خدمت ایشان و ایشان راجع به اخلاق صحبت نکند.
وی در بخش پایانی سخنان خود با تاکید بر معرفی ابعاد مختلف شخصیتی امام خمینی (ره) خاطرنشان ساخت: نباید صرفاً بر اخلاق عبادی امام خمینی (ع) متمرکز شویم، بلکه باید به ابعاد دیگر شخصیتی این عالم ربانی نیز بپردازیم و آن را تبیین کنیم.