به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، در این کنگره شخصیت های دینی و فرهنگی به ایراد سخن پرداختند و اندیشمندانی از کشورهای مختلف همچون مصر، تونس، ایران، سودان، نیجریه، عراق، کویت و ... به ارائه مقالات خود پرداختند.
در این کنگره پیام آیت الله العظمی سبحانی از سوی شیخ محمد الحسّون رئیس گروه اعزامی از حوزه علمیه قم و مدیر مرکز پژوهش های اعتقادی قرائت شد.
سید صالح الحیدری رئیس دیوان وقف شیعی عراق در این کنگره ابراز داشت: این کنگره فرصت بسیار خوبی برای تبیین اندیشه های امام کاظم علیه السلام و میراث فکری شیعه است.
وی بر گفت و گو میان اندیشمندان امت اسلامی تاکید کرد و گفت: چنین همایش ها و کنگره هایی زمینه را برای تبادل آراء بین محققان فراهم می آورد و یک گام مهم به سوی منهج علمی به شمار می رود.
رئیس دیوان وقف شیعی عراق با اشاره به روش و منش ائمه معصومین علیهم السلام گفت: وحدت اسلامی همواره مورد تاکید پیشوایان ما بوده است و این مهم، در شرایط کنونی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
وی خاطر نشان کرد: افراد و گروه های تفرقه افکن، نه نماینده جامعه شیعی به شمار میروند نه نماینده اهل سنت، و امت اسلامی در شرایط کنونی، بیش از هر زمان دیگری به وحدت نیاز دارد.
وزیر آموزش عالی و پژوهش های علمی عراق هم در این کنگره گفت: طبق فرموده پیامبر(ص)، راه نجات و رستگاری امت اسلامی در گرو تمسک به قرآن و عترت طاهرین است، از سوی دیگر برای تمسک به راه و روش ائمه اطهار علیهم السلام نیازمند آشنایی با رفتار و گفتار ایشان هستیم که برگزاری این گنگره در این راستا، بسیار ارزشمند است.
علی الادیب خاطر نشان کرد: باید خود را به کشتی های نجات یعنی ائمه طاهرین(ع) برسانیم هرچند در طول تاریخ و به سبب های سیاسی و ... که همچنان ادامه دارد، بین اندیشه های الهیِ اهل بیت و منافع سلطه گران فاصله ای بزرگ وجود دارد.
وی گفت: پیامبر گرامی اسلام، امت را از جاهلیت به سوی نور علم و معرفت رهنمون ساخت و این رسالت الهی از سوی ائمه طاهرین ادامه یافت و شایسته است که از طریق چنین اجتماعاتی که صبغه فرهنگی و علمی دارد، این خط و این اندیشه را بشناسیم و بشناسانیم.
علی الادیب به بخش هایی از تاریخ زندگانی امام کاظم (ع)اشاره و تصریح کرد: تلاش های زیادی برای خاموش کردن نور آن حضرت صورت گرفت و به وسایل گوناگون تلاش کردند تا ارتباط مردم با ایشان را قطع کنند اما علیرغم تمام این تلاش ها، آن حضرت از جایگاه مردمی ویژه ای برخوردار بودند.
وی با بیان اینکه حکومت باید راه را برای ترویج ارزش های دینی باز کند اظهار داشت: شایسته است که مجامع علمی و دانشگاه ها و موسسات پژوهشی، بیش از قبل به ویژگی های رفتاری، شخصیتی و فکری امام کاظم(ع) و سایر ائمه علیهم السلام بپردازند.
وزیر آموزش عالی و پژوهش های علمی عراق گفت: آگاهی های زیادی از طریق منابر در حسینیه و مساجد به مردم منتقل شده است اما اینها کافی نیست و باید تلاش همه جانبه ای برای تبیین روایات و سیره ائمه ظاهرین علیهم السلام در جامعه داشته باشیم.
وی خاطر نشان کرد: امامت، ادامه رسالت است و امام، متعلق به تمام جامعه بشری است نه یک گروه یا حزب خاص، بنابراین لازم است تا اندیشه های ایشان را به تمام جامعه بشری منتقل کنیم.
تولیت آستان امامین کاظمین هم در این کنگره با بیان اینکه باید از مرحله نظر و اندیشه به مرحله عمل و اجرا برسیم گفت: تمام تلاش ها بر این است که اندیشه ائمه طاهرین علیهم السلام در جامعه اسلامی به اجرا در بیاید.
حاج فاضل انباری به تلاش های علمی و اجرایی برای برپایی سومین کنگره امام کاظم علیه السلام اشاره کرد و اظهار داشت: امام کاظم علیه السلام همچون آباء و اجدادش در راه تعلیم و تربیت مردم گام برداشت و به تبلیغ آئین ناب محمدی پرداخت و تمام تلاش ها در این همایش بر این بوده است که این سیره به جامعه امروز معرفی شود و با ادبیات علمی، به شخصیت و اندیشه امام کاظم علیه السلام پرداخته شود و کمیته ها و شخصیت های مختلفی از داخل و خارج عراق کوشش کردند تا این همایش برپا شود.
آقای عبدالکریم الدباغ نیز به نمایندگی از کمیته اجرایی همایش گفت: در دوره قبلی همایش(دومین دوره)، 40 مقاله از دانشگاه های و مجامع علمی عراق به دبیرخانه همایش ارسال شد، اما در سومین دوره از همایش تلاش ها افزایش یافت و گام برای برپایی یک همایش بین المللی برداشته شد به طوری که در این دوره، بیش از 200 چکیده مقاله از کشورهای مختلف به دبیرخانه همایش ارسال شد.
وی با بیان اینکه بیش از 90 مقاله مورد پذیرش هیات داوران قرار گرفت گفت: این آراء در مجلات علمی و مجامع دانشگاهی ارائه خواهد شد.
الدباغ ادامه داد: معتقدیم که اندیشه اهل بیت علیهم السلام باید در رفتار اجتماعی ما ظهور و بروز یابد و هر کدام از ما در این زمینه مسئولیت داریم که تصویر روشنی از قرآن و عترت در جامعه به نمایش بگذاریم.
وی به برنامه های جانبی در حاشیه سومین کنگره امام کاظم اشاره کرد و ابراز داشت: نمایشگاه کتاب، نمایشگاه
آثار هنری، شب شعر و جایزه کتاب درباره امام کاظم و امام جواد علیهماالسلام از جمله این برنامه هاست.
خاطر نشان می شود در این کنگره از تولیت عتبات عالیات عراق همچون عتبة علویة، عتبة حسینیة، عتبة عباسیه و عتبة عسکریة، روسای دانشگاه های عراق همچون بغداد، کوفه، بابل، مستنصریه، قادسیه و ... رئیس دانشکده اسلامی نجف، برخی از نخبگانی که با همایش همکاری داشتند و اعضای کمیته علمی همایش تجلیل شد.
شعرخوانی ریاض عبدالغنی الکاظمی و جابر الکاظمی از دیگر برنامه های سومین کنگره بین المللی امام کاظم علیه السلام بود.