بی تردید ، نهمین دوره مجلس شورای اسلامی با پشتوانه مشارکت 64 درصدی مردم و نیز حضور حدود دو سوم نماینده جدید و تازه نفس، نقطه عطفی در تاریخ قانون گذاری کشور به شمار می رود.
در آغازین روزهای عمر این مجلس، خبرگزاری حوزه با تنی چند از علمای بلاد گفتگویی انجام داده و دیدگاه های آنان را در خصوص مهم ترین بایسته های مجلس نهم و انتظاراتشان از بهارستان نشینان جدید ، در عرصه قانون گذاری و نظارت بر اجرای قانون جویا شده است که چکیده ای از این نظرات در ادامه می آید؛
آیت الله سید یوسف طباطبایی نژاد، نماینده ولی فقیه در استان اصفهان ضمن آرزوی موفقیت برای مجلس نهم در دوره چهارساله خود اظهار داشت: بر اساس آن چه در قانون اساسی بدان تصریح شده از نمایندگان جدید خانه ملت انتظار می رود اولا در عرصه قانون گذاری سعی کنند تا قوانین مصوب مجلس، به سود مردم و مملکت باشد و ثانیا هم این که در اجرای قانون نظارت کامل خود را اعمال کنند.
* لزوم نظارت قوی مجلس بر امور اجرایی کشور
وی همچنین افزود: متاسفانه در دوره مجلس هشتم نظارت خوبی بر روی امور اجرایی کشور وجود نداشت به این معنا که دستگاه اجرایی کشور برخی از قوانین را به طور کامل اجرا نمی کرد و در این بین، مجلسیان نیز نظارت لازم و موثر را نداشتند.
عضو مجلس خبرگان رهبری اضافه کرد: به عنوان مثال در بحث قانون هدفمندی یارانه ها مقرر شده بود که 30 درصد از درآمد ناشی از این قانون، صرف تولید شود اما این کار صورت نگرفت و نظارت مجلس منحصر در سوال از رییس جمهور شد و حال آن که معنای نظارت تنها طرح سوال نیست.
امام جمعه اصفهان گفت: آن چه از مجلس نهم انتظار می رود این است که به وظیفه قانونی خود به درستی عمل کرده و دوستی ها و رفاقت ها و لابی گری ها ، مانع از انجام وظیفه آن ها نگردد.
* دو رسالت مهم و اساسی مجلسیان
حجت الاسلام و المسلمین سیفعلی محمدزاده ، امام جمعه شبستر نیز با اشاره به جایگاه حساس و سرنوشت ساز مجلس در امور کلان کشور بیان داشت: همان طور که بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی نیز فرمودند مجلس در راس امور است و مقام معظم رهبری نیز بارها بر این مساله تاکید کرده اند که مجلس باید به وظایف قانونی خویش در قانون گذاری و نظارت بر اجرای قانون بیش از پیش توجه کند.
وی با اشاره به تحولات اخیر منطقه و جهان گفت: مجلس نهم در برهه ای کار خود را آغاز می کند که شاهد امواج بیداری اسلامی در دنیا هستیم و امروز حقیقتا نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به الگویی برای دیگر کشورهای اسلامی و حتی غیر اسلامی تبدیل شده است.
* نمایندگان برای تحقق منویات رهبری بکوشند
مسئول مدرسه علمیه شبستر همچنین با تاکید بر لزوم تبعیت نمایندگان مجلس از فرمایشات و منویات رهبر معظم انقلاب، خاطرنشان کرد: بی شک سیاست های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و بیانات معظم له به سود اسلام و مسلمین است و از مجلس محترم انتظار می رود که در نهمین دوره عمر خویش، بیش از پیش به تحقق این منویات همت بگمارد.
* اولویت حل مشکلات اقتصادی از سوی منتخبان ملت
وی ادامه داد: امروز حقیقتا مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم را در فشار قرار داده است که در این خصوص نمایندگان باید با تصویت طرح های اشتغال زا و مقابله با گرانی و تورم ، باعث امید آفرینی بیشتر در مردم و شکست طرح ها و توطئه های دشمنان شوند.
حجت الاسلام و الملسمین محمدزاده همچنین تصریح کرد: لازمه حل مشکلات مردم تعامل و همدلی هر چه بیشتر مجلس و دولت است تا در فضایی صمیمانه مشکلات بررسی شده و برای حل آن ها چاره جویی شود.
* همدلی مسئولان؛ لازمه خدمت رسانی
وی افزود: با توجه به این که در این دوره مجلس نیز اصولگرایان اکثریت قاطع را به دست آورده اند انتظار می رود که به دور از تشتت و اختلاف و در سایه وحدت در خدمت رسانی به مردم شتاب کنند و حول محور ولایت فقیه ، زمینه خشنودی قلب مقدس امام زمان (عج) را فراهم کنند.
* اگر نمایندگان به وظیفه خود عمل کنند...
حجت الاسلام و المسلمین سید مصطفی موسوی اصفهانی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به فرمایش حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر این که مجلس در راس امور است، ابراز داشت: مجلس دارای جایگاه بسیار مهم در قانون گذاری و نظارت بر اجرای قوانین و نیز نظارت بر عملکرد وزرا است و به راستی اگر همه نمایندگان مجلس به وظیفه شرعی و قانونی خویش در این باره کاملا آگاه بوده و بدان عمل نمایند، بسیاری از مشکلات کشور حل می شود.
* بروز اختلاس ها نیتجه ضعف در نظارت است!
وی با اشاره به این که بروز مسایل دردآوری چون اختلاس 3 هزار میلیاردی نتیجه ضعف دستگاه های نظارتی از جمله مجلس است، تصریح کرد: یقین بدانیم که اگر نمایندگان مجلس و دیگر مسئولان کشور به وظایف خود به درستی عمل کنند، مملکت گلستان می شود و دیگر شاهد این گونه مباحث نخواهیم بود.
* وکلای مردم دغدغه دین و فرهنگ داشته باشند
مدیر حوزه علمیه استان همدان همچنین خواستار لزوم دقت نظر بیش از پیش منتخبان ملت نسبت به مسایل فرهنگی و دینی شد و افزود: الان ما شاهد هستیم که مصوبه حجاب با وجود حضور و فعالیت این تعداد فراوان از نمایندگان اصولگرا در مجلس روی زمین مانده است؛ سوال ما این است که اگر رییس جمهور دستور اجرای این قانون را نداده است، آیا در قانون پیش بینی نشده که این گونه موارد به مرحله اجرا در آید؟!
* نمایندگان ولایت مداری را در عمل نشان دهند
وی اضافه کرد: نکته مهم دیگر این است که نمایندگان مجلس باید خواسته ها و مطالبات مقام معظم رهبری به عنوان جانشین امام زمان (عج) را نصب العین عملی خویش قرار داده و ولایت مداری را نه صرفا در حرف و شعار که در عمل نشان دهند.
حجت الاسلام و المسلمین موسوی اصفهانی همچنین اظهار داشت: نمایندگان یک استان می توانند با برگزاری جلسات مشترک و هم اندیشی به بررسی مشکلات منطقه خویش پرداخته و به صورت استانی و نه صرفا شهرستانی ، به چاره جویی برای امور مشغول شوند.
* تقویت زیرساخت های حوزوی؛ رسالتی مسئولان قوا
وی با تاکید بر لزوم توجه به حل مشکلات زیرساختی حوزه های علمیه کشور خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات ما در استان همدان کمبود مدارس علمیه است به طوری که به خاطر همین مساله در استان حدود یک میلیون و هشتصدهزار نفری همدان ، ما تنها می توانیم حدود 300 طلبه در سال پذیرش داشته باشیم و امیدواریم که مجلس و دولت به فراهم کردن زیرساخت های حوزوی در این استان و دیگر استان های کشور اهتمام بورزند.
* مجلس نهم بسترهای حمایت از تولید ملی را فراهم کند
این استاد حوزه همچنین با اشاره به نام گذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری گفت: جدی گرفتن مساله حمایت از کار و تولید ملی و فراهم سازی زیرساخت های لازم در این باره از جمله مهم ترین وظایف مجلس نهم است.
* مجلسیان ، بیکاران را دریابند!
وی همچنین با تاکید بر لزوم مقابله با قاچاق و وارادات بی رویه کالا و نیز نظارت جدی بر گمرکات و شاهراه های مهم اقتصادی کشور اظهار داشت: معضل بیکاری جوانان به ویژه افراد تحصیل کرده از جمله مهم ترین نگرانی ها و دغدغه هاست که باید برای رفع آن اقدام کرد تا انشاالله بدین وسیله زمینه ازدواج جوانان فراهم شده و آنان از افتادن در دام اعتیاد و مفاسد اخلاقی و فرهنگی مصون بمانند.
* نمایندگان پیام رهبری را راهبرد اصلی خود قرار دهند
حجت الاسلام و المسلمین علی خاتمی ، امام جمعه زنجان گفت: نمایندگان مجلس نهم ، پیام مقام معظم رهبری را راهبرد اصلی خویش قرار دهند و تحقق شعار امسال مبنی بر حمایت از تولید ملی را اولویت کاری خود بدانند و در این مسیر بسترهای قانونی را برای جذب سرمایه ها و تقویت تولید ملی فراهم نمایند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: البته باید توجه داشت که نمایندگان محترم با حفظ وحدت و همدلی می توانند به اهداف مورد نظر در عرصه عمران و آبادانی هر چه بیشتر کشور دست یافته و بر مشکلات فائق آیند.
* آفات فراروی مجلس نهم
نماینده ولی فقیه در استان زنجان با اشاره به پیام مقام معظم رهبری در مراسم آغاز به کار مجلس نهم اظهار داشت: همان طور که رهبر معظم انقلاب نیز در این پیام تصریح نمودند صف بندی ها و رویکردهای گروهی و طایفه ای و فامیلی برای مجلس یک آفت است که باید از آن برحذر بود.
وی با ابراز خوش بینی نسبت به عملکرد این دوره از مجلس گفت: تنوع کارشناسان در این مجلس خوب است و سطح سواد و تخصص منتخبان نیز بالاست که این ها مایه امیدواری برای کارنامه این مجلس می باشد.
* تاکید بر حمایت از حوزه در عین حفظ استقلال
حجت الاسلام و المسلمین خاتمی همچنین با اشاره به این که حفظ استقلال حوزه های علمیه مورد تاکید خاص حضرت امام (ره) و مطالبه جدی مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید می باشد، بیان داشت: مسئولان باید در زمینه ساخت و ساز مدارس علمیه و نیز توسعه فضاهای آموزشی به حوزه یاری برسانند که مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص رسالت مهمی برعهده دارد و البته این حمایت ها منافاتی با حفظ استقلال حوزه ندارد.
حجت الاسلام و المسلمین سید رضی شکوری، امام جمعه خوی نیز این گونه به بیان دیدگاه خویش در این باره پرداخت و گفت: قوه مقننه دو وظیفه مهم برعهده دارد که متاسفانه بعضا در تبلیغات کاندیداها این وظایف که شامل قانون گذاری و نظارت بر اجرای قانون است، کمتر مورد توجه قرار می گیرد و حال آن که این دو مساله ، بسیار مهم و کلیدی است.
* پرهیز از حب و بغض های شخصی و جناحی
وی افزود: رهبر فرزانه انقلاب، در پیام روز گذشته خویش به مراسم افتتاحیه مجلس نهم بر چند نکته مهم تاکید داشتند که از آن جمله می توان به مواردی چون عدم دخالت حب و بغض های شخصی و گروهی و فامیلی در امر قانون گذاری، تلاش در مسیر کارآمدی و شفافیت بیشتر قوانین
به منظور برآورده کردن نیازهای عمومی جامعه، همکاری صمیمانه قوه مقننه با قوای دیگر و پرهیز از چالش های ناموجه اشاره کرد.
* یک رسالت مهم بر عهده حوزه و دانشگاه
این استاد حوزه همچنین تاکید کرد: با توجه به تجربیات مجالس گذشته ، حوزویان و دانشگاهیان می بایست تلاش کنند تا مطالبات مقام معظم رهبری از قوای سه گانه در جامعه به عنوان یک فرهنگ نهادینه شود و افکار عمومی تحقق این مطالبات را از مسئولان کشور به ویژه نمایندگان خود در مجلس شورای اسلامی بخواهند.