به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین محمود دریاب، شب گذشته، طی سخنانی در نشست تخصصی بررسی امتیازات فقهی و اصولی مکتب نجف که در موسسه فهیم برگزار شد، اظهار داشت: بررسی این امتیازات، نیازمند کاوش در مسیری است
که بزرگان این حوزه طی سالها، آن را دنبال کردهاند.
وی نخستین ویژگی مکتب فقهی و اصول نجف را ویژگی خاص لسانی آن دانست و افزود:یکی از مباحث خاص دیگر این مکتب، عدم حجیت قول لغوی است و در شرایطی، این حجیت را به قدری سخت کردهاند که شرایط حصول حجیت ناممکن می شود؛ به همین دلیل در این مکتب فعالیت گسترده ای در امر سندشناسی روایات صورت می گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین دریاب اضافه کرد: جامعیت فقه و اصول در نجف از دیگرخصایص خاص این مکتب است که در آن، علوم مختلف مورد کنکاش و رابطه سنجی علمی قرار می گیرد و واکنشهای بسیاری نیز نسبت به این علوم در این مکتب انجام میشود.
وی با اشاره به تلاش شیخ انصاری در این که اصول و کلام را از شکل خام آن خارج و به شکلی کاملا علمی و مستدل در آورد، افزود: در ادامه تلاشهای عالمان این مکتب، آخوند خراسانی نیز مسایل فلسفی را وارد علم اصول کرد.
این استاد حوزه به ارتباط فعال فقه و اصول نجف با سایر علوم اشاره کرد و گفت: از جمله این علوم که ارتباط زیادی با فقه و اصول نجفیون داشت میتوان به علوم قرآن، حکمت، منطق، ادبیات عرب، درایه، رجال، تاریخ و سیره اشاره کرد که البته در تفاوت تاریخ و سیره نیز باید گفت که تاریخ به شرح کلی وقایع گذشته می پردازد و سیره به صورت هدف دار به یک پدیده یا شخصیت تاریخی می پردازد.
وی خاطرنشان کرد: طرح جامع برای مسایل، از دیگر نکات متمایز کننده مکتب نجف بود؛ در این مکتب بر این نکته، تاکید فراوان می شود که یک علم باید ضمن برخورداری از عمق، وسعت فراوان نیز داشته باشد و همچینن یک عالم نیز باید وسعت علمی همراه با پیچیدگی و عمق ذهنی داشته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین دریاب اضافه کرد: در بسیاری از پژوهشها به مفردات، توجهی نمی شود و سد باب اشکال، صورت نمیگیرد و همین مسایل به تدریج مشکلات فراوانی را برای محققان بعدی به وجود میآورد که در این مکتب نسبت به این مسایل بسیار حساس بودند؛ در این مکتب، طرح فروع مختلفه از درجه اهمیت بالایی برخوردار است.
وی به استخدام تعابیر خاص در این مکتب اشاره و اظهار کرد: پیچیدگیهایی که در کتب قدیمی وجود دارد گاهی مورد انتقاد برخی از پژوهشگران امروزی قرار میگیرد در حالی که این پیچیدگیهای لفظی و سخنان دارای رمز می باشد و نشان دهنده پیچیده بودن ذهن استاد و مولف دارد که اگر ما این کار را نکنیم در واقع فاصلهای با قدمای خویش ایجاد کرده ایم.
این پژوهشگر حوزه درباره اهداف این ویژگی گفت: از جمله اهداف پیچیده گویی در این مکتب میتوان به ایجاد حس نیاز شاگرد به استاد، بستن راه بر بیگانگان و نشان دادن بهره هوشی و علمی یک استاد در فهم مطالب پیچیده و رمزی اشاره کرد.
وی تصریح کرد: مراجع تقلید ما ذهن پیچیده ای دارند و به طور کلی نیز باید یک طلبه در راه مرجع شدن این پیچیدگیها را در ذهن خود ایجاد کند تا ذهنی خلاقتر و دقیقتر داشته باشد تا در مباحثاتی که در آینده خواهد داشت، بتواند از این ذهن خلاق و سریع الانتقال استفاده کند.
حجت الاسلام والمسلمین دریاب در خاتمه سخنان خود به مسئله ولایت فقیه اشاره و اظهار کرد: در مسئله ولایت فقیه، شهید صدر نیز با امام(ره) موافق بودند ولی در نوع انتخاب زمامداران در این نوع نظام با امام(ره)، متفق القول نبودند، زیرا ایشان بر این باور بودند که ما باید کادری قوی برای اداره کشور، پس از تشکیل حکومت اسلامی تعیین کنیم، ولی امام(ره)، بیشتر بر مردمی بودن ولایت فقیه تاکید داشتند و می فرمودند که اول باید مردم این نظام را بپذیرند و مجلسی به نام خبرگان رهبری که عالمان تایید شده و منتخب مردم هستند، رهبر را برگزینند که این مساله نشان دهنده عمق فکری امام(ره) و اعتقاد ایشان به نقش و جایگاه مردم بود.