به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر ایرانی شب گذشته در بیست و هفتمین نشست از سلسله نشستهای انقلاب اسلامی، مخاطرات امروز و فردا که در سالن جلسات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، اظهار داشت: امروز خاورمیانه شاهد تحولات شگرفی است که برای بسیاری از تحلیلگرایان قابل پیشبینی نبود.
وی سرعت در تغییر و جابجاییها و در تأثیرگذاری و عبور از مرزها را از ویژگیهای بیداری اسلامی معرفی کرد و گفت: دستآورد این حرکتها، وارد شدن مردمی که هیچ گونه نقشی در مسائل اجتماعی و سیاسی جامعه نداشتند بود و دیگر ظهور جرایانات اسلامی که در سیطره کامل غرب در این کشورها گرفتار شده بودند.
دکتر ایرانی با اشاره به جریان سوریه در یک ونیم سال گذشته اشاره کرد و گفت: آنچه در درباره سوره دیده میشود، درست است که مسائل داخلی و برخی نارضایتیها وجود دارد، ولی بیشترین عامل در ایجاد بحران در این کشور، مسائل خارجی و بینالمللی است.
وی در باره وجه تمایز فتنه سوریه نسبت به دیگر تحولات و بیداریهای منطقه اظهار داشت: کشورهایی که شاهد بیداری بود، مسئله به جناح غرب و گردونه نظام سلطه در این کشور بود که کشورها، در سیطره کامل امریکا و غرب بودند. مسئله دیگر این که در هیچ کدام از این کشورها، جبهه غرب با این قدرت و تلاش وارد عمل نشده است، به گونهای که امریکا و غرب تمام امکانات نرمافزاری و سختافزاری خود را در سوریه به کار بسته است.
سفیر سابق ایران در اردن و لبنان افزود: حضور کم مردم سوریه نسبت به دیگر کشورها، و ورود گروهکهای تروریستی به خاک این کشور و...، از مسائلی است که تحولات موجود در سوریه را نسبت به دیگر کشورها متمایز میسازد.
وی به تبیین جبههها و منازعات موجود در سوریه اشاره کرد و گفت: منازعه با مخالفان در کشور، وجود گروههای مسلح که از خارج کشور وارد سوریه شده و به انجام کارهای تروریستی میپردازند، جنگ تبلیغاتی و روانی آمریکا و غرب و مشکلات اقتصادی، از عرصههای منازعات در سوریه میباشد.
*اختلافات طایفه ای بزرگترین خطر سوریه
دکتر ایرانی خطرناکترین مسئله در سوریه را راهاندازی جنگهای فرقهای و طایفهای معرفی کرد و گفت: وجود اقلیت های مذهبی، علویها، شیعیان، مسیحیان و...، در این کشور، اگر گرفتار اختلافات و حساسیتهای طایفهای و مذهبی شوند، بزرگترین خطر برای سوریه است که دشمن نیز در این عرصه تلاش گستردهای میکند.
وی افزود: منازعه منطقهای در رأس آن عربستان سعودی و منازعات بینالمللی از دیگر جبهههای موجود در سویه میباشد. همین مسئله موجب شده که روسیه و چین در راستای حفظ منافع خود در منطقه، تمام قد از سوریه دفاع کنند.
مسئول پیگیری تحولات مصر و سوریه از سوی وزیر امور خارجه کشورمان با مطرح کردن این پرسش که با توجه به فشارهای گسترده منطقهای و بینالمللی در نابودی حکومت سوریه، دلیل استقرار و حفظ حکومت این کشور چیست؟ گفت: پاشیده نشدن نهادهای اصلی سوریه و انسجام حکومت بشاراسد، اختلافات جبهههای مخالف حاکمیت، حمایت چین، روسیه و ایران و حضور جریان تروریستی القائده که چهره مخالفان را مخدوش کرده است از جمله دلایل پابرجایی حکومت سوریه است.
*را ه حل نظامی ژاسخ گوی بحران نیست
وی با تأکید بر این که در سوریه، راه حل نظامی پاسخگویی بحران این کشور نیست، ادامه داد: آنچه که میتواند این بحران را تغییر دهد، گفتوگو و راه حل های سیاسی و برخی تحولات در سیستم داخلی کشور برای راضی نگه داشتن مردم است.
دکتر ایرانی درباره وظیفه جمهوری اسلامی ایران در مقابل این جریان اظهار داشت: ایران و سوریه تعاملات دو طرفه زیادی از جمله تبادلات اقتصادی دارند. همچنین سوریه از نظر استراتژیکی برای جمهوری اسلامی اهمیت زیادی دارد که نظام بازدارنده در برابر رژیم صهیونیستی است.