به گزارش خبرگزاری حوزه، در مقدمه اين كتاب با اشاره به شخصیت غياثالدين منصور دشتكي، آمده است: غياثالدين منصور دشتكي در تاريخ تمدني و انديشهورزي اسلامي داراي انديشه فلسفي است و در كاوشهاي فلسفياش، انسان و تعالي او را وجهه همت خود قرار داده است و با توجه به نوع نگرشي كه از ماهيت هستي و جايگاه انسان در هستي دارد، به معرفي چيستي و ماهيت انسان و تبيين و تجويز آنچه در تعالي نوع بشر ضروري است و آنچه تعالي انسان ميطلبد، از قبيل فضائل و كمالات نظري و عملي و معارف حقيقي و الهي ميپردازد.
اين كتاب دومين اثر از مجموعه ميراث اخلاقي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي به شمار ميرود كه به كوشش منصور ابراهيمي، از کارشناسان مركز احياي آثار اسلامي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي گردآوري شده است.
گردآورنده "اخلاق منصوری"، آن را با مقدمه تحقيق آغاز كرده است و پس از آن به ذكر انديشههاي اخلاقي و سياسي غياثالدين منصور دشتكي پرداخته است. بر اساس آنچه در مقدمه تحقيق آمده، اين تحقيق تلاش كرده است تا با توجه به مباني هستيشناسانه و معرفتشناسانه، شايستگي ديدگاه و انديشه اخلاقي و سياسي دشتكي را كه مجموعا اسباب و عوامل و زمينههاي كمالات نفس تا حد تعالي و سعادت و قرب الهي است، معرفي كند.
در ادامه كتاب دو بخش كلي با عنوان «مجله» ارائه شده است كه اولي در بيان ماهيت انسان و اشاره به طريق نيل سعادت دو جهان است و ديگري در موضوع اخلاق. در ابتداي دو بخش اخير نيز مقدمه مولف گنجانده شده است.
بخش اول اين كتاب که در بيان ماهيت انسان و اشاره به طريق نيل سعادت دو جهان نوشته شده داراي چهار تجليه (فصل) شامل انيت نفس مجرد و روح اسپهبدیه، بيان هيكل انسان، خليفه رحمان بودن انسان و هدايت طريق نيل به سعادت می باشد.
بخش دوم اين اثر درزمینه اخلاق می باشد که در بر دارنده سه فصل شامل تمييز و حدود رذائل و فضائل، قواعد حفظ صحت نفس و فضائل و آداب ملوك است، همچنین در خاتمه اين كتاب نيز گفتاري در حقيقت عشق و تقسيمات آن ذكر شده است.
"اخلاق منصوري" همچنين داراي نمايه آيات، روايات، اشعار، اعلام وواژه نامه می باشد.