شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

رمضان بهترین میدان و غنیمت ترین زمان برای پدیدآوردن و احیای دوباره این ملکات روحانی و نفسانی در کالبد جان و روان انسان است.

 اللَّهُمَّ حَبِّبْ إِلَيَّ فِيهِ الْإِحْسَانَ وَ كَرِّهْ إِلَيَّ فِيهِ الْفُسُوقَ وَ الْعِصْيَانَ وَ حَرِّمْ عَلَيَّ فِيهِ السَّخَطَ وَ النِّيرَانَ بِعَوْنِكَ يَا غِيَاثَ الْمُسْتَغِيثِينَ‏.

اى خدا در اين روز احسان و نيكويى را محبوب من و فسق و معاصى را ناپسند من قرار ده و در اين روز خشم و آتش قهرت را بر من حرام گردان به يارى خود اى فريادرس فرياد خواهان.

در معارف عرفانی و تعابیر معرفتی دین، واژه ای هست به نام «ملکه نفسانی»؛ ملکه عبارت است از حالتی نفسانی که در بطن و متن رفتار و روحیات انسان، جاری و ساری شده باشد آنچنانکه به عنوان یکی از جزئیات حیات روحی و رفتاری او درآید.

و این در تلاقی و تداعی با مقوله «اخلاق» معنا می یابد.

اخلاق چیست؟ جمع خلق. و خلق؟ هر چه را انسان با عادت و تمرين به دست آورد و انجام دادن آن براي او آسان باشد. خُلق گاهي در نفس انسان سبب مي‏شود كارهايي را بدون فكر انجام دهد و گاهي اسم براي فعلي است كه از انسان صادر مي‏شود.

چنانکه گفتیم اخلاق يك ملكه نفساني است كه مربوط به روح و درون انسان است.

اخلاق، «ملكه» يا «حالت»ي است كه در نفس انسان رسوخ می كند و باعث مي‏شود كه اعمال بدون فكر و تأمل از انسان سر بزند. پس هر عمل خيري كه با انديشه و درنگ در عاقبت آن كار انجام شود فضيلت اخلاقي نيست بلكه يك حالت اخلاقي است. شخص اخلاقي كسي است كه چنان كارهاي خير و نيك، «عادت» او شده كه بدون فكر و تأمل از او صادر مي‏شوند. مثلا كسي غوّاص يا شناگر است كه بدون تأمل، داخل آب شده و مشغول شنا گردد، اما كسي كه ابتدا مدتي به ارزيابي آب و تأمل در آن پرداخته و سپس با احتياط وارد آب مي‏شود غوّاص نيست.

در مسائل اخلاقي اگر كسي «عادت به فضائل اخلاقي» كرده، به طوري كه «بدون تأمل» به انجام آن ها مي‏پردازد او داراي «ملكه فضائل» اخلاقي است. اما كسي كه ابتدا مقداري فكر مي‏كند و پس از تأمل به اين نتيجه مي‏رسد كه با عفت باشد يا به عدالت عمل كند او داراي ملكه عدالت نبوده و از نظر اخلاقي نمي‏توان او را صاحب فضائل اخلاقي ناميد.

(الآداب الدّينية للخزانة المعينية /شيخ طبرسي /ترجمه: احمد عابدي /‏ناشر: زائر /مكان چاپ: قم‏ /سال چاپ: 1380 /نوبت چاپ: اول ‏/ص 194)

در دعای شریف روز یازدهم ماه رمضان ما از خداوند خواستار «ملکه نفسانی احسان» و نیکویی می شویم و این برترین عنایت الهی به انسان در آوردگاه ایمان است که او را ملبس به جامة امر اخلاقی و جاری شدن فضیلتهای روحانی در جان و روانش گرداند.

اللَّهُمَّ حَبِّبْ إِلَيَّ فِيهِ الْإِحْسَانَ...

و در امتداد این فیض الهی و به دنباله اش، بی تردید، آن روی سکة ایمان و رستگاری هم هویدا می شود که همانا ملکه نفسانی دوری گزیدن و احتراز از گناه و تاریکی باشد:

وَ كَرِّهْ إِلَيَّ فِيهِ الْفُسُوقَ وَ الْعِصْيَانَ...

و رمضان بهترین میدان و غنیمت ترین زمان برای پدیدآوردن و احیای دوباره این ملکات روحانی و نفسانی در کالبد جان و روان انسان است.

باشد که به توفیقی که رفیق راه روشن رمضانیان می گردد ما نیز توشه ای از این ضیافت الهی و خوان پرکرامت آسمانی برگیریم.

آمین یا رب العالمین!

انتهای پیام 12/313

دعای روز يازدهم

ترجمه دعا

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha