اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مُحِبّاً لِأَوْلِيَائِكَ وَ مُعَادِياً لِأَعْدَائِكَ مُسْتَنّاً بِسُنَّةِ خَاتَمِ أَنْبِيَائِكَ يَا عَاصِمَ قُلُوبِ النَّبِيِّينَ.
خدایا قرار بده در این روز دوست دوستانت و دشمن دشمنانت و پیرو راه و روش خاتم پیغمبرانت اى نگهدار دلهاى پیامبران.
بی تردید یکی از اولین، جدی ترین و خطیرترین گامها در سلوک راه خدا، شناخت دوستان و دشمنان خداست همچنان که در دعای شریف روز بیست و پنجم ماه مبارک رمضان این نعمت و هدایت از بارگاه الهی درخواست شده است؛ اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مُحِبّاً لِأَوْلِيَائِكَ وَ مُعَادِياً لِأَعْدَائِكَ...
اما براستی اولياء الله چه کسانی هستند؟
آنچنانکه از آیات و روایات برمی آید اولياء خداوند همان ياران و بندگان مخلص خداوند هستند که هيچ گاه از فرمان خداوند و رسولش سرپيچي ننمودند. «انبياء»، «ائمه معصومين» (صلوات الله عليهم اجمعين) و «شهدا»ي در راه خدا و تمام «عبادالله» المخلصين جزو اولياي خداوند هستند گرچه این بزرگان و نیکان از نظر مرتبه هم متفاوتند. همانا پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله) والاترین و بالاترین درجه و مرتبه ولایت الهی است. رتبه و مقام ايشان در پيشگاه ذات اقدس احديت مقام نبوت و رساندن رسالت است به طوري که خداوند (عزوجل) در قرآن خطاب به رسول مکرم اسلام مي فرمايد: “قل ان کنتم تحبون الله فاتبعوني يحببکم الله و يغفرلکم ذنوبکم والله غفور رحيم” “بگو (اي پيغمبر) اگر خدا را دوست مي داريد، مرا پيروي کنيد که خدا شما را دوست مي دارد و گناه شما را مي بخشد که خداوند آمرزنده و مهربان است” و یا در بیان دیگری می فرماید“لقد کان لکم في رسول الله اسوه حسنه...” “قطعا براي شما در (اقتدا) به رسول خدا سرمشقي نيکو است” این مقام متوجه همه انبیاء الهی است اما با استناد به آیه “تلک الرسل فضلنا بعضهم علي بعض منهم من کلم الله و رفع بعضهم درجات” “اين پيغمبران را برخي بر بعضي برتري و فضيلت داديم، برخي با خدا سخن گفته و بعضي مقام رفيع يافته” متوجه جایگاه والای پیامبر خاتم در مقایسه با سایر انبیاء عزیز الهی نیز می شویم.
با عنایت به مضمون دعای روز بیست و پنجم، وقتی ما از خداوند می خواهیم که جزء دوستان دوستان خداوند قراربگیریم در واقع درخواست کرده ایم که مسلمان واقعی و از پیروان حقیقی پیامبر اکرم و ائمه اطهار(ع) قراربگیریم.
نکته دوم این است که اولياء الشيطان يا اعداءالله چه کسانی هستند؟
بی تردید برجسته ترین و اصلی ترین گزینه در این حیطه، شیطان است که رجیم درگاه الهی و مایه انحراف و نگون بختی پیروان خویش است. شيطان رانده شده از درگاه حق که از زمان خلقت حضرت آدم ابوالبشر(عليه السلام) تنها کسي بود که به نافرماني از ذات اقدس الهي اراده نموده و با تکبر و غرور خود به سرمنشا دشمني با خداوند تبدیل شد.
در قرآن از او به دشمن بزرگ انسان یاد شده“انه لکم عدو مبين “همانا شيطان براي شما دشمني آشکار است” که خداوند (عزوجل) امر فرموده است که از او يعني شيطان تبعيت نکنيد “ولا تتبعوا خطوات الشيطان و (از) وسوسه هاي شيطان پيروي نکنيد” چرا که او “يخرجونهم من النور الي الظلمات يعني خارج مي کند ايشان را از نور به سوي تاريکي” و چون وسوسه هاي شيطاني بر خلاف سعادت و رستگاري انسانهاست و خداوند مي خواهد تمام انسانها مسير سعادت و رستگاري را بپيمايند، پس در اينجاست که شيطان به دشمن خداوند معروف است و همانطور که مي دانيم شيطان هم براي خود ياران و پيرواني دارد که به وسيله آنها وسوسه ها و خطوات خود را به نسل آدم ابوالبشر تلقين مي کند . چنانچه خداوند در قرآن مي فرمايد: ”وان الشياطين ليوحون الي اولياءهم يعني “به درستي که شياطين (جن وانس) سخت به دوستان و پيروان خود وسوسه کنند تا با شما به جدال و منازعه برخيزند” پس آنگاه که در مضمون دعای امروز از خدا می خواهیم که ما را جزء دشمنان دشمنان خود قرار دهد در واقع برائت و خصمیت خود را نسبت به شیطان و ایادی پیدا و پنهانش اعلام می داریم و از خدا می خواهیم ما را از شرّ وساوس و دسائس شیطانی و ابتلائات نفسانی که نتیجه جد و جهد شیطان درون ماست برهاند و در جرگه دوستان اولیائش درآورد.
آری؛ بی تردید یکی از اولین، جدی ترین و خطیرترین گامها در سلوک راه خدا، شناخت دوستان و دشمنان خداست همچنان که در دعای شریف روز بیست و پنجم ماه مبارک رمضان این نعمت و هدایت از بارگاه الهی درخواست شده است؛ اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي فِيهِ مُحِبّاً لِأَوْلِيَائِكَ وَ مُعَادِياً لِأَعْدَائِكَ...
و چه فرصتی بهتر و مهیاتر از رمضان تا در آوردگاه ربوبی آن، به نعمت ولایت دست یازیم و از بند آتش دوستی شیطان رجیم لعین رهایی یابیم.
آمین یا رب العالمین!