شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

اشاره؛ فردا ، شانزدهمین اجلاس غیرمتعهدها با حضور سران و مقاماتی از 120 کشور که بیش از نیمی از مردم دنیا را نمایندگی و رهبری می کنند، به کار خود پایان می دهد.

علی رغم همه کارشکنی های غرب و فشارهای آمریکا، حضور این تعداد کشور و مقام عالی رتبه سیاسی در تهران، نشان داد که دیپلماسی زورگویانه راه به جایی نمی برد و در این مقطع تاریخی ، این جمهوری اسلامی ایران بوده که توانسته پیام ها و سیگنال هایی از قدرت ، عزت و اقتدار خود را به سرتاسر این کره خاکی ارسال کند و به یقین مستکبران بیش از همه این پیام را درک کرده اند که اینک از فهم دقیق تحولات منطقه ای و جهانی دچار سرگیجه شده اند.

بی شک برگزاری باشکوه اجلاس عدم تعهد با نام اختصاری"نم" در تهران، ابعاد و دستاوردهای بسیار مهمی برای کشورمان در عرصه های مختلف سیاسی، فرهنگی ، اقتصادی و ... به همراه داشته و خواهد داشت.

در همین راستا، به سراغ تنی چند از کارشناسان و صاحب نظران حوزوی رفته ودیدگاه آنان را درباره اهمیت و دستاوردهای این اجلاس جویا شده ایم که البته این نکته ها بیشتر ناظر به مباحث سیاسی، اقتصادی و نیز اثرگذاری بین المللی است.

حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر بخشی ، رییس هیئت مدیره انجمن مدیریت اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به اهمیت فوق العاده اجلاس عدم تعهد اظهار داشت: ما باید برای روشنگری جامعه بین الملل نسبت به ظلم هایی که مستکبران مرتکب شده و می شوند، با استفاده از ظرفیت عظیم این اجلاس گام برداریم و در ضمن، به معرفی دستاوردها، ظرفیت ها و هویت ملت خود در این زمینه اهتمام بورزیم.

تصویری واقعی از ایران به دنیا ارایه دهیم

وی با تاکید بر این که ما باید تصویر واقعی ایران اسلامی را در این اجلاس به دنیا نشان دهیم، گفت: در شرایطی که غرب به سرکردگی آمریکای جهانخوار، می کوشد تا تصویری غلط، خشن و جنگ طلب از ایران به دنیا ارایه دهد ما از ظرفیت بالای جنبش "نم" می توانیم در مقابله با این رویکرد مستکبرانه بهره برداری لازم را کنیم.

حجت الاسلام و المسلیمن بخشی با اشاره به تاثیری که این جنبش می تواند در مسایل جهانی بر جای بگذارد، افزود: خنثی کردن توطئه قدرت ها در ناکارآمد نشان دادن جنبش عدم تعهد می تواند یکی از اهداف مهم در این باره باشد.

جنبش عدالت خواه و توسعه گرا

وی با اشاره به لزوم توجه به ظرفیت بالای اقتصادی این اجلاس برای کشورمان بیان داشت: در طول سه سالی که ایران ریاست جنبش را برعهده دارد، می تواند کشورهای عدم تعهد را به قطب قوی عدالت خواه و در عین حال توسعه گرای جهان تبدیل کند.

لزوم بهره گیری از همه ظرفیت های جنبش نم

حجت الاسلام و المسلمین محمد ستوده آرانی ، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با تاکید بر این که اساسا هدف از شکل گیری جنبش عدم تعهد دست یابی به استقلال اعضا، حفظ آن و نیز مقابله با نظام سلطه جهانی بوده است، گفت: امروز جنبش عدم تعهد دارای اهمیت و نقش موثری در تعاملات جهانی و سیاسی است و اگر بتواند بر اساس اهداف اصلی ، نقش مستقل و قدرتمندی در معادلات بین المللی ایفا کند ، یقینا به تامین منافع کشورهای عضو کمک شایان توجهی می نماید.

وی همچنین خواستار بهره گیری از همه ظرفیت و توان این جنبش در راستای مقابله با نظام سلطه جهانی افزود: با توجه به امکانات و منابع اقتصادی بالایی که کشورهای عضو این جنبش دارند، می تواند در عرصه مناسبات بین المللی تاثیرگذاری فراوانی داشته باشد.

دیپلماسی فعال ایران در حل مسایل بین المللی

مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم (ع) با بیان این که اصل برگزاری اجلاس در تهران برای ما فرصت بسیار ارزشمند و مغتنمی محسوب می شود، خاطرنشان کرد:با توجه به تاثیر بالای ایران در فعال کردن راهبرد استقلال طلبی کشورهای عدم تعهد در این دوران سه ساله ، کشور ما می تواند در اجرایی و پیگیری کردن تصمیمات و بیانیه های این جنبش، گام های بسیار موثری بردارد که قطعا به سود همه اعضا خواهد بود.

وی یادآور شد: بیش از 120 کشور عضو جنبش عدم تعهد هستند که ایران می تواند در تعامل با این کشورها ، سطح بالایی از دیپلماسی منطقه ای و جهانی خود را نشان دهد، ضمن آن که می تواند همچنین در موضوعات مهم منطقه ای و بین المللی از جمله فلسطین، سوریه و ... از ظرفیت این جنبش استفاده کرده و با رایزنی فعال و دیپلماسی همه جانبه از جریان مقاومت در منطقه دفاع کند.

اجلاسی با شکوه و دارای پیام برای غرب

حجت الاسلام و المسلمین حاجی صادقی، جانشین نماینده ولی فقیه در سپاه نیز گفت: با وجود شرایط تحریمی ایران و جنجال های بی امان رسانه ای غرب حدود 50 کشور در حد سران در این اجلاس شرکت کردند که این مساله در اجلاس های قبلی سابقه نداشته است.

وی اضافه کرد: کشورهای غربی می خواستند که این اجلاس در ایران یا برگزار نشود و یا اگر برگزار می شود به صورت ضعیفی برگزار شود و حال آن که به لطف الهی این اجلاس در قیاس با گذشته حقیقتا سرآمد است.

پیشنهادهایی برای قدرت نمایی اقتصادی در جهان

حجت الاسلام و المسلمین علی معصومی نیا، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اقتصادی نیز از منظر تخصصی خود به ابعاد و دستاوردهای این اجلاس اشاره کرد و گفت: در شرایطی که روز به روز ارزش و اعتبار دلار و یورو در دنیا کاهش می یابد و قدرت های بزرگ با بحران های عدیده مالی روبرو شده اند، کشورهای غیرمتعهد باید با وحدت و انسجام و ایجاد بانک و واحد پولی مشترک، یک قطب قدرتمند اقتصادی را در جهان پایه گذاری کنند.

وی اضافه کرد: با توجه به ریاست سه ساله ایران بر جنبش عدم تعهد و همچنین شرایط منطقه ای و جهانی، امروز فرصت بسیار خوب و مغتنمی برای کشور ما ایجاد شده تا بتوانیم با حداکثر تلاش برای همگرایی اعضا، اهداف خود را در زمینه های مختلف تحقق ببخشیم.

این اقتصاد دان حوزوی تاکید کرد: مسئولان و کارشناسان کشورهای عدم تعهد با وحدت و همدلی و تعامل فکری می توانند زمینه ای فراهم کنند تا در عرصه تولید جهانی، نقش بیشتری و بهتری ایفا کنند.

برنامه ریزی برای تعاملات اقتصادی بیشتر

وی همچنین بیان داشت: مسئولان کشورمان نیز در این میان می توانند با سازماندهی و برنامه ریزی درست، از مزایای حواشی این اجلاس در راستای پیشبرد اهداف اقتصادی و تجاری بهره ببرند و به ویژه بخش خصوصی ما با هیئت های اقتصادی دیگر کشورها مراودات موثری داشته باشد علاوه بر این در عرصه مقابله با تحریم های اقتصادی نیز برگزاری این اجلاس در تهران برای ما بسیار فرصت مغتنمی است تا بتوانیم فضای رعب و وحشتی که نظام سلطه علیه کشور ما در سطح دنیا ایجاد کرده را بشکنیم.

گفتمان سازی ضد نظام سلطه؛ ماموریتی بر عهده ایران

حجت الاسلام و المسلمین سید کاظم سیدباقری، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز این گونه به بیان نظر خویش پرداخت: ایران اسلامی می تواند گفتمان مقابله با ظلم و ستم و زیاده خواهی قدرت های بزرگ را در مدت ریاست سه ساله خود بر جنبش، به یک گفتمان مسلط جهانی تبدیل کند؛ در واقع یکی از رویکردهای جدی ما در این دوران باید بسیج کشورهای مستقل و عضو جنبش عدم تعهد در مقابله با سیاست های امپریالیستی و مدیریت های یکجانبه گرایانه زورگویان عالم باشد.

لزوم همگرایی جهانی برای تحقق صلح و عدالت

وی همچنین با اشاره به شعار این دوره از اجلاس عدم تعهد مبنی بر" صلح پایدار در سایه مدیریت مشترک جهانی " ابراز داشت: کشورهای عضو جنبش عدم تعهد باید در عمل نشان دهند که در برابر قدرت ها منفعل نیستند و خواستار صلح پایدار در این کره خاکی می باشند.

وی که مدیر گروه سیاست دانشنامه سیره نبوی نیز می باشد، در ادامه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که در عمل نشان داده که در صف مقدم مبارزه با قدرت های بزرگ و زیاده خواهی های آنان قرار دارد؛ البته نه تنها ایران بلکه دیگر کشورهای عضو نیز باید بکوشند که از فرصت های پدید آمده در این جنبش با همدلی و همفکری نهایت استفاده را بکنند تا کشورهای مستقل دنیا بتوانند به یک نقطه مطلوب دست پیدا کرده و جلوی زورگویی های مستکبران جهان را بگیرند.

مدیر گروه اقتصاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، یکی از دستاوردهای مهم برگزاری اجلاس عدم تعهد در تهران را افزایش تعاملات اقتصادی ایران با دیگر کشورها دانست و گفت: یکی دیگر از دستاوردهای این اجلاس می تواند دست یابی به ثبات سیاسی به منظور فراهم کردن شرایط مساعد رشد اقتصادی برای کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به ویژه کشورهای منطقه ما باشد.

این فرصت کم نظیر اقتصادی را از دست ندهیم

حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن آقا نظری همچنین با تاکید بر این که اجلاس تهران، فرصت کم نظیری برای ماست تا بتوانیم در شرایط تحریم های ناجوانمردانه، موقعیت اقتصادی خود را بهتر از پیش کنیم، ما در برقراری ارتباط با برخی کشورها دارای یک مزیت نسبی هستیم از جمله مصر که اشتراکات فرهنگی بالایی نیز با آن ها داریم و باید این گونه تعاملات را از رهگذر این اجلاس ها ارتقا دهیم.

وی یادآور شد: بی شک دشمنان انقلاب و نظام نمی خواهند که ایران با دیگر کشورها ارتباط و تعامل داشته باشد اما انشاالله این اجلاس زمینه و بستری می شود که ما ارتباطات خود را به کوری چشم دشمنان ، بیش از پیش توسعه داده و اقتدار و محبوبیت ایران اسلامی را به دنیا نشان دهیم.

گزارش: سید محمدمهدی موسوی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha