شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
کد خبر: 293664
۲۱ شهریور ۱۳۹۱ - ۲۱:۳۹

نشست علمی- پژوهشی «بررسی معنا و مفهوم علم دینی» با حضور اساتید و کارشناسان حوزوی پیش از ظهر امروز در پژوهشگاه بین‌المللی المصطفی در قم برگزار شد.

 به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین میرباقری، در این نشست با اشاره به ارتباط دانش دینی با حکومت دینی اظهار داشت: اگر دانش های حوزه عملی و نظری به وسیله بشر تولید شود و با وحی همخوانی  نداشته باشد و  از آن سرچشمه نگیرد حکومت نیز دینی نمی باشد.

وی با بیان این که یکی از مباحث معرفت شناسی دخیل در تحلیل حکومت دینی، علم دینی است، گفت: در تحلیل حکومت دینی، نسبت دین و توانایی ما در حوزه معرفت نقش زیادی دارد. البته علم دینی در الگوی پیشرفت نیز  اهمیت دارد.

رئیس فرهنگستان علوم اسلامی با تأکید بر این که علم دینی, بنیاد پیشرفت دینی و اسلامی است، ادامه داد: با نگاه دینی به علم، به این نتیجه می رسیم که حکومت ها و تمامی الگوهای توسعه مبتنی بر علم، دینی می شوند. در حال حاضر که الگوی توسعه کشور به عنوان سندی بالادستی می باشد، به شدت تحت تأثیر علم است.

وی به دیدگاه های موجود در علم دینی اشاره کرد و گفت: عده  ای علم را غیر دینی و سکولار می دانندکه حاصل اکتشافات واقعه است. در این دیدگاه، در صورت رسیدن به واقعه، علم و در صورت عدم رسیدن به واقعه، جهل معنا می یابد.

حجت الاسلام والمسلمین میرباقری افزود: عده ای نیز بر این عقیده هستند که علم دینی و غیر دینی وجود دارد؛ آنها علوم انسانی را که درباره ابعاد مختلف انسانی است را دینی و به معنای کامل تری اسلامی می دانند. البته در میان این ها بر دینی بودن یا دینی نبودن علم اختلافاتی وجود دارند.

وی خاطرنشان کرد: برخی بر تهذیب و اصلاح کردن  دانش مدرن که ضد دینی است، تأکید دارند و برخی نیز معتقدند که دانش مدرن قابل اصلاح نیست، از این رو باید بنیاد علم تغییر و علمی با مبانی اسلامی تولید شود. البته عده ای نیز معتقدند که برای تغییر در علم نوین، باید روش دینی اتخاذ کرد.

رئیس فرهنگستان علوم اسلامی با بیان این که وقتی دانش دینی می شود که علاوه بر این که مفروضات و فلسفه دانش باید اسلامی شود، روش ها نیز باید اسلامی باشد، افزود: اگر روش اسلامی کردن بر مبانی مادی باشد، نمی توان شاهد علم دینی بود.

خاطرنشان می شود، ادامه این نشست علمی، با پرسش و پاسخ شرکت کنندگان همراه بود.

15 /313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha