وجود ظرفيت هاي بالا و گنجينه هاي دفاع مقدس و نیز توانمندي حوزه هاي عليمه به ويژه طلاب جوان درامر تبليغ و لزوم بهره گيري ازاين ظرفيت ها درارائه مدل تربیتی حماسی به جامعه، موجب شد تا در سال 1379 مجموعه اي با عنوان «مؤسسه فرهنگي روايت سيره شهدا» توسط جمعي از فضلاي بسيجي و رزمندگان حوزه علميه قم راه اندازی شود.
حجت الاسلام و المسلمین محمد حججی، مدیر موسسه روایت سیره شهدا در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه به نحوه شکل گیری و مهم ترین فعالیت های انجام گرفته در این موسسه در طول 12سال فعالیت آن اشاره کرد.
سال 79، آغاز ماجرا بود
وی با بیان این که موسسه روایت سیره شهدا فعالیت خود را از سال 79 شروع کرد، ابراز داشت:در آن زمان موسسه فعالیتش را با عنوان "گروه تفحص سیره شهدا" آغاز کرد که این گروه خود زیر مجموعه موسسه اندیشه تبلیغ بود.
حجت الاسلام و المسلمین حججی افزود: در واقع جمعی از طلاب و فضلای حوزه به صورت خودجوش این موسسه را تشکیل دادند که خود شامل بخش های نوجوانان، کودکان ، سیاسی ، فرهنگی و... و از جمله گروه تفحص سیره شهدا بود.
پیشنهادی که سردار باقر زاده داد
مدیر موسسه روایت سیره شهدا همچنین اضافه کرد: عنوان گروه تفحص سیره شهدا به پیشنهاد سردار باقرزاده ، مسئول کمیته جستجوی مفقودین بود؛ ماجرا از این قرار بود که ایشان در مواجهه با بزرگوارانی همچون مرحوم حجت الاسلام و المسلمین ضابط، حجت الاسلام و المسلمین ماندگاری و دیگر دوستان که برای بازدید از مناطق جنگی به همراه دیگران عازم شده بودند(آن زمان هنوز کاروان های راهیان مثل الان مطرح نبود)، در آن جا سردار باقرزاده خطاب به دوستان می گوید "در کنار این که ما پیکر مطهر شهدا را تفحص و شناسایی می کنیم، چه خوب است که جمعی از اندیشمندان فرهیخته نیز سیره شهدا را تفحص کنند".
وی ادامه داد: از آن زمان این گروه با عنوان "تفحص سیره شهدا" تشکیل شد و مبنای اولیه کار هم این بود که طلابی که زمان دفاع مقدس حضور داشتند از آن ها استفاده شود و لذا در همین خصوص فراخوانی به عمل آمد و با حضور جمعی از ایثارگران و جانبازان و خانواده های آنان، گروه شکل گرفت.
ضرورت توجه به آموزش و پژوهش جدی تر شد
حجت الاسلام و المسلمین حججی همچنین بیان داشت: از جمله فعالیت های گروه، توجه به فضای تبلیغی بود چه آن که از همان آغاز، بحث اعزام به کاروان ها و حضور در محافلی که به یاد و نام شهدا برپا می شد، مطرح گشت و به تدریج ضرورت توجه به آموزش و بهره مندی از پشتوانه های پژوهشی احساس شد و انصافا هم قدم های خوبی در این راستا برداشته شد و در ادامه ، معاونت هایی در این باره شکل گرفت.
... و گروه مستقل شد
وی یادآور شد: با توجه به جذاب و گیرا بودن و زمینه گسترده فعالیت ، به تدریج گروه تفحص سیره شهدا از خود موسسه اندیشه تبلیغ بزرگتر شد و به همین خاطر از آن جدا شد و مستقل به کار خود ادامه داد؛ جالب این که بعدها، موسسه اندیشه تبلیغ منحل شد اما گروه ما همچنان با قوت باقی ماند.
مدیر موسسه روایت سیره شهدا افزود: بسیاری از طلابی که به جهت سنی در دوران دفاع مقدس حضور نداشتند، اما زمینه ها و قابلیت های تبلیغی خوبی در این عرصه داشتند نیز بکار گرفته شدند.
وی گفت: سال 84 مجموعه به سمت رسمی شدن رفت و از سوی وزارت ارشاد به عنوان موسسه فرهنگی روایت سیره شهدا نام گذاری شد چرا که عنوان تفحص با کمیته مفقودین و تفحص پیکر شهدا اشتراک داشت لذا گفتند که باید نام موسسه روایت سیره شهدا باشد.
در شان شهدا کاری نکرده ایم اما...!
حجت الاسلام و المسلمین حججی بیان داشت: در مدت این 12 سال به لطف خدا و عنایت شهدا، کارهای بسیار خوبی انجام شده ، هر چند که در قبال جایگاه والای شهدا و ایثار و جان فشانی آنها واقعا ما کار خاصی انجام نداده ایم.
برگزاری 25 دوره آموزشی
وی در ادامه در خصوص اهم فعالیت های این موسسه گفت: بیش از 25 دوره آموزشی تاکنون برگزار کرده ایم که 12 دوره آن اختصاصا مربوط به خود موسسه بوده که شامل عرصه هایی چون با تربیت راوی روحانی جهت بکارگیری در مراسم های مرتبط با دفاع مقدس، شهدا و جهاد می باشد.
وی افزود: بسیاری از مراکز و نهادها تقاضای برگزاری دوره های آموزشی را از ما داشتند و ما در این رابطه استاد، متن آموزشی و سرفصل های آن ها را تامین می کردیم که البته اکثر فراگیران این دوره ها نیز از غیر طلاب بودند.
کتاب هایی که در سطح کشور درخشیدند
مدیر موسسه روایت سیره شهدا با اشاره به این که انجام کارهای پژوهشی شامل تالیف کتاب، ارایه مقالات و ... بخشی از فعالیت های این موسسه را شامل می شود، ابراز داشت: برخی از این آثار همچون کتاب سرزمین مقدس یا کتاب روایت مقدس در سطح کشوری حایز رتبه برتر شد و مورد تقدیر قرار گرفت.
وی افزود: ما همچنین سال گذشته مجله ای به نام "خم" را چاپ می کردیم که متاسفانه به دلیل مشکلات مالی چند شماره بیشتر از آن منتشر شد.
کتابخانه ای با 7 هزار عنوان کتاب
این رزمنده دوران دفاع مقدس در رابطه با کتابخانه موسسه نیز گفت: از همان ابتدا تشکیل کتابخانه تخصصی ایثار و شهادت یکی از دغدغه های ما بود که در آغاز دوستان کتاب هایی که در منزل داشتند را آوردند و بعد این کار گسترش دادیم که به لطف الهی اکنون این کتابخانه دارای غنای بسیار خوبی است به طوری که حدود 7 هزار عنوان شامل 13 هزار جلد کتاب در این کتابخانه وجود دارد.
وی ادامه داد: به تعبیر برخی از کارشناسان نهاد کتابخانه ، این کتابخانه پس از فرهنگستان علوم و معارف دفاع مقدس، دومین کتابخانه در نوع خود محسوب می شود.
حجت الاسلام و المسلمین حججی یادآور شد: مشکل ما در این رابطه کمبود فضای کتابخانه ای و نیز کمبود امکانات است؛ در شرایط کنونی، کتابخانه به علت کمبود فضا، دچار رکود است و ما نمی توانیم به خوبی به مخاطبان و علاقه مندان به عرصه ایثار و شهادت خدمات دهی داشته باشیم.
وی افزود: در این باره پیشنهاد ما این است که برخی مراکز و نهادها و یا حتی مراکز خصوصی بانی شوند تا با مکان مناسبی برای این کتابخانه فراهم شود چرا که واقعا وجود چنین گنجینه ای در شهر مقدس قم که کانون حوزه علمیه است، بسیار ارزشمند و مغتنم است.
سایتی برای شهدا
مدیر موسسه روایت سیره شهدا همچنین با اشاره به فعالیت سایت "روایتگر" از سوی این موسسه گفت: این سایت، دو سال در نمایشگاه رسانه های دیجیتال حایز مقام شد و روزانه حدود 4 هزار بازدید کننده دارد که به مناسبت های روز و هفته مطالب متنوعی در آن بارگذاری می شود و اخبار به روزی در حوزه ایثار و شهادت در آن مورد استفاده قرار می گیرد؛ "روایتگر" یک پایگاه قوی و پرمحتوا در فضای مجازی است که از مجموعه فعالیت های روابط عمومی موسسه به شمار می رود.
نشست هایی که دیگر برگزار نمی شود!
وی بیان داشت: یکی از برنامه های جدی ما برگزاری نشست های لاله پژوهی در چهارشنبه شب ها بود که در خود موسسه با حضور بزرگانی از حوزه ، فرماندهان سپاه و ارتش و ایثارگران دفاع مقدس تشکیل می شد و سالانه دست کم 30 جلسه از این نشست ها برگزار می شد که در حال حاضر به دلیل مشکلات مربوط به کمبود فضا، فعلا این برنامه برگزار نمی شود.
حجت الاسلام و المسلمین حججی با اشاره به این که موسسه روایت سیره شهدا یک موسسه غیر انتفاعی است، گفت: وظیفه معاونت فرهنگی تولید کارهای هنری و فرهنگی و تکثیر آن ها در قالب کتاب، بروشور، فلش کارت و ... است که در همین رابطه نیز کارهای متنوع و پرمحتوایی نیز تاکنون انجام شده که برای مخاطب جذاب و اثربخش است.
فرهنگ دفاع مقدس برگرفته از مکتب اهل بیت (ع) است
وی با بیان این که در تولید آثار هنری و فرهنگی به بعد محتوایی توجه ویژه ای شده است، افزود: به عنوان مثال وقتی خاطره ای از یک شهید عنوان می شود، پشت همان برگه، آیه یا روایتی متناسب با آن آورده شود تا بر این موضوع تاکید شود که داشته های ما در عرصه دفاع مقدس برگرفته از آموزه های قرآنی و تربیتی است که در مکتب اهل بیت (ع) آموخته ایم.
تولید 8 نرم افزار جذاب
این رزمنده دوران دفاع مقدس با اشاره به این که تاکنون 8 نرم افزار متنوع و جذاب در این موسسه تولید شده است، اظهار داشت: نرم افزار "روایت همراه" در عرصه رسانه های دیجیتال بدون رقیب مقام آورد چرا که در زمینه کارهای مربوط به تلفن همراه یک کار بدیع بود؛ همچنین نرم افزار "صد خاطره" که شامل صد خاطره کوتاه و شنیدنی از فرماندهان دوران دفاع مقدس است نیز از دیگر کارهای ارزشمند به شمار می رود.
بانک ایده راه اندازی کرده ایم
حجت الاسلام والمسلمین حججی در لابلای سخنان خود به نکته ظریف و در عین حال مهمی اشاره کرد و گفت: برخی فکر می کنند که در عرصه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت دست ما خالی است و لذا بر این اساس ما یک بانک ایده در حوزه ایثار و شهادت راه اندازی کرده ایم تا اگر کسی خواست کاری برای شهدا انجام دهد بتواند از این ایده ها استفاده کند.
تولید فیلم هایی با موضوع روایت گری سیره شهدا
مدیر موسسه روایت سیره شهدا با اشاره به فعالیت این موسسه در عرصه تولید فیلم های روایت گری گفت: در این آثار، راوی به بیان خاطرات و رشادت های شهدا می پردازد که برخی از آن ها نیز تاکنون از شبکه های سیما پخش شده است که از آن جمله می توان به روایت راوی عبدالله ، مستند ضابط ، یک جرعه عطش و ... اشاره کرد.
وی افزود: البته کارهای کودک نیز در دستور کار ماست که از جمله آن تولید پازل برای ترویج فرهنگی ایثار و شهادت بوده است.
مرکز فرهنگی "مطاف عشق" تاسیس می شود
مدیر موسسه روایت سیره شهدا ادامه داد: در راستای تحولاتی که در موسسه درحال انجام است، معاونت فرهنگی ما در شرف تبدیل به مرکز فرهنگی "مطاف عشق" است تا به این واسطه، به صورت تخصصی و مستقل به فعالیت های مربوطه بپردازد و نسبت به آن ها متمرکز شود.
حجت الاسلام و المسلمین حججی ابراز داشت: تاکنون بیش از 30 عنوان اثر از سوی معاونت فرهنگی تولید شده که برخی از آن ها مثل کتابچه فانوس زایر ویژه راهیان نور، در تیراژ بالای 100 هزار نسخه به فروش رفته است.
تشکیل 1500 پرونده تبلیغی
وی همچنین در خصوص معاونت جذب و اعزام موسسه روایت سیره شهدا نیز گفت: از ابتدای شکل گیری موسسه تاکنون در حدود 1500 پرونده تبلیغی از طلاب تشکیل شده و از جمله شرایط تشکیل پرونده ، داشتن حداقل پایه 8 حوزه است و این که صرفا از طلاب برادر جذب و پذیرش به عمل می آید.
مدیر موسسه روایت سیره شهدا اضافه کرد: از این تعداد ، 500 نفر به علت اشتغال در کسوت هایی چون امامت جمعه، کارهای اجرایی و اداری و یا دانشگاه ها و .... ارتباطی با موسسه ندارند و از بین یک هزار پرونده باقی مانده نیز آن چه هم اکنون به صورت مستمر و فعال ارتباط دارند، 500 نفر است.
دغدغه به روز شدن داشته ایم
وی با بیان این که از حیث آموزشی سعی در به روز کردن طلاب به منظور کسب آمادگی لازم در عرصه های تبلیغ، روایتگری ، خاطره گویی و حضور در مراسم های مربوط به شهدا در طول سال را داشته ایم، خاطرنشان کرد: در ایام راهیان نور که پیک کاری ما محسوب می شود از موسسه برای حضور روحانیون درخواست های زیادی صورت می گیرد و انصافا هم حضور طلاب و روحانیون در کاروان ها بسیار موثر بوده است.
با سیره شهدا، معارف اهل بیت (ع) را تبیین کنیم
حجت الاسلام و المسلمین حججی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این که امروزه با سیره شهدا، بهتر می توان معارف اهل بیت (ع) را تبیین و ترویج کرد، گفت: برگزاری نمایشگاه ها در موضوعات مختلف از جمله در هفته دفاع مقدس از دیگر کارهای موسسه است که در این رابطه از جمله کارهایی که در غرفه ها انجام می شود، بحث پاسخگویی به شبهات دینی و اعتقادی در رابطه با موضوع ایثار و شهادت است ؛ چرا که ما معتقدیم بسیاری از سوالات مردم در عرصه دفاع مقدس از جنس سوالات اعتقادی است تا نظامی.
سوالاتی اعتقادی که باید پاسخ داد
وی همچنین افزود: سوالاتی از این دست که چرا پس از آزاد سازی خرمشهر به جنگ ادامه دادیم، چرا وارد خاک عراق شدیم ، این که چه کسی می خواهد پاسخگویی خون این همه جوان باشدو ... این سوالات و شبهات را روحانیون می توانند جواب دهند چرا که مسلط به مباحث اعتقادی و کلامی هستند.
عطر یاد شهدا در مسابقات رباتیک کشوری!
وی اظهار داشت: ما در هر عرصه ای که احساس کنیم حضورمان می تواند موثر واقع شود، حاضر می شویم ؛ به عنوان مثال اخیرا در مسابقات رباتیک کشور که در قم برگزار شد، یک غرفه دایر کردیم و برای بسیاری از افراد بازدید کننده جالب بود که در بین این همه غرفه و افرادی که از حیث علمی و فناوری شاخص بودند، یک غرفه فرهنگی دایر شده و برخی از روحانیون در حال پاسخ به شبهات و ارایه محصولات هستند. حتی از ما سوال می شد که حاج آقا مگر شما هم ربات ساخته اید؟! جالب آن که اتفاقا بسیاری از خانواده ها و مسئولان از این اقدام ما تشکر کردند.
دیداری به یادماندنی و افتخارآمیز
مدیر موسسه روایت سیره شهدا در خصوص دیدار مسئولان این موسسه با رهبر معظم انقلاب گفت: یکی از اتفاقات که موسسه واقعا بدان افتخار می کند، گرچه وظیفه ما را سنگین تر کرده، توفیق شرفیابی به محضر مقام معظم رهبری و بهره مندی از رهنمودهای ایشان در تیرماه سال 89 بوده در این دیدار هیئت مدیره و مسئولان موسسه حضور داشتند.
وی افزود: پس از ارایه گزارشی از سوی حجت الاسلام و المسلمین ماندگاری به عنوان رییس هیئت مدیره ، حضرت آقا در فرمایشات خویش فعالیت موسسه را تایید کرده و بر استمرار آن تاکید نمودند؛ حتی در بخشی از بیانات خود فرمودند که "من کاملا این کار شما را تایید می کنم"؛ این تایید معظم له به عنوان جانشین امام زمان (ع) بسیار برای ما ارزشمند است ایشان همچنین فرمودند " شما دارید یک نیازی را در جامعه برآورده می کنید و باید این راه را ادامه دهید".
نکته ای که مراجع تقلید به ما گفتند
وی با اشاره به دیدار مسئولان موسسه با مراجع عظام و علمایی چون آیات عظام مرحوم فاضل لنکرانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، وحید خراسانی و حضرت آیت الله علوی گرگانی، ابراز داشت: یکی از نکاتی که علما در این دیدارها به آن اشاره می کردند این بود که ترویج سیره شهدا، بستر خوبی برای زمینه سازی ظهور مهدی موعود(عج) است.
مشکل مالی داریم
مدیر موسسه روایت سیره شهدا همچنین به مشکلات و محدویت های فراروی این موسسه پرداخت و گفت: از آن جا که ما ردیف بودجه ای نداریم و نهادی نیز به صورت مستمر از ما حمایت نمی کند، لذا همیشه از جهت بودجه ای و مالی با مشکل روبرو هستیم؛ در حال حاضر هزینه های موسسه از طریق خیرین و یا بودجه های حمایتی و فرهنگی برخی نهادها و ارگان ها تامین می شود.
حجت الاسلام والمسلمین حججی افزود: مشکل دیگر ما استیجاری بودن مکان موسسه است ضمن آن که با کمبود فضا نیز روبرو هستیم.
مدیر موسسه روایت سیره شهدا در پایان تاکید کرد: علی رغم وجود برخی مشکلات، کار برای شهدا افتخار ماست و ازخداوند متعال توفیق خدمت بیشتر در این عرصه را طلب می کنیم.