شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
کد خبر: 297458
۱۵ آبان ۱۳۹۱ - ۱۲:۲۹

کنگره بزرگداشت آیت‌الله سیدعلی آقا قاضی(ره) با قرائت پیام های مقام معظم رهبری و حضرات آیات عظام سبحانی و جوادی آملی و سخنرانی شخصیت های حوزوی و کشوری، در تالار وحدت دانشگاه تبریز کار خود را آغاز کرد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت الله محسن مجتهد شبستری، نماینده ولی فقیه در آذربایجان ‌شرقی، صبح امروز 15 آبان ماه طی سخنانی در اولین روز کنگره مرحوم آیت الله قاضی با اشاره به جایگاه برجسته این عارف کامل، اظهار داشت: مرحوم آیت الله میرزا علی آقا قاضی مصداق بارز همه تعاریفی است که نقل می‌شود.

امام جمعه تبریز با اشاره به سخنان شیخ آقابزرگ تهرانی نسبت به سیره و سلوک سیره علی آقا قاضی، گفت: مرحوم شیخ عباس قوچانی در تقریرات مختلفی سیر عرفانی سیدعلی آقا قاضی را تشریح کرده که برآیند همه این صحبت‌ها نشان از جامعیت عرفان ایشان دارد.

وی، معرفی سیر زندگانی بزرگان عرفان اسلامی را بهترین راه برای جلوگیری از نفوذ عرفان‌های های کاذب و نوظهور در جامعه دانسته و تصریح کرد: امام خمینی(ره) درباره مرحوم قاضی می فرمایند "ایشان کوهی بود از عظمت و مقام توحید"، از سخنان امام راحل که خود عارفی وارسته بودند، چنین یافت می شود که مرحوم قاضی این حرکت عظیم سلوکی و عرفانی را از طریق شرع مقدس به دست آورده اند.

امام جمعه تبریز در ادامه با تشریح سیره زندگانی مرحوم قاضی طباطبایی خاطرنشان کرد: ایشان علاقه خاصی به روضه حضرت سیدالشهدا(ع) داشت، نقل شده که مرحوم قاضی خود کفش های شرکت کنندگان در مجلس سوگواری اباعبدالله الحسین(ع) را جفت می کردند.

عضو خبرگان رهبری تصریح کرد: در عظمت آیت الله حاج سیدعلی آقا قاضی همین بس که علامه طباطبایی ها در محضر ایشان تربیت شدند؛ در حقیقت برگزاری کنگره معرفی بزرگان عرفان اسلامی بهترین راه برای جلوگیری از عرفان‍‌های کاذب و نوظهور است.

نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی، شناساندن سیره و سلوک مرحوم سیدعلی آقا قاضی را سدی در برابر نفوذ عرفان‌های کاذب در جامعه دانسته و افزود: امید است پیام‌ها و سخنرانی ها و در کل محتوای کنگره در سطح کشور منتشر شود و آحاد جامعه بدانند که مرحوم قاضی تنها با تمسک به قرآن و اهل بیت(ع) به آن مقالات عالی رسید.

آیت الله مجتهد شبستری با اشاره به این که عرفای واقعی مبتنی بر آیات قرآن و آموزه های اهل بیت(ع) است، گفت:  اگر چنین دیدگاهی در سطوح مختلف جامعه ترویج یابد، عرفان‌های نوظهور و کاذب دیگر فرصتی برای جولان نخواهند داشت.

وی با اشاره به این‌که عرفان‌های کاذب، اعتقادات اصیل دینی جوانان را هدف قرار داده‌اند، تصریح کرد: مرحوم قاضی می فرمایند "هر چه دارم به برکت قرآن و حضرت سیدالشهدا است"؛ جوان ها بدانند که عرفان واقعی همین است، عرفانی که انسان را به قرب الهی نرساند، انحرافی است.

* آيت‌الله قاضی كوهی از عظمت بود

دکتر سید محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی  هم به عنوان یکی دیگر از سخنرانان اولین روز کنگره مرحوم آیت الله قاضی با اشاره به این که ایشان به تعبیر امام خمینی(قدس‌سره) کوهی از عظمت و مقام توحید بود، گفت: مرحوم آيت‌الله حاج شيخ عباس قوچانی رحمه‌الله‌عليه وصی رسمی آن مرحوم فرمود "در نجف اشرف با مرحوم قاضی جلساتی داشتيم و غالباً افراد با هماهنگی وارد جلسه می‌شدند و همديگر را هم می‌شناختيم. در يک جلسه ناگهان ديدم كه سيدجوانی وارد شدند. مرحوم قاضی بحث را قطع كردند و احترام زيادی به آن سيد جوان نمودند و فرمودند : آقا سيدروح‌الله در مقابل سلطان جور و دولت ظالم بايد ايستاد، بايد مقاومت كرد، بايد با جهل مبارزه كرد"؛ اين در حالی بود كه هنوز زمزمه‌ای از انقلاب امام نبود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: گرچه برای آن كس كه امام خمینی كوه عظيم توحيدش خواند، دير اقدام كردند اما بايد سپاسگزار مسئولين فرهنگی و دست‌اندركاران اين بزرگداشت بود كه با حسن اختيار و بضاعت اعتبار، شانه‌ها را به زير اين اقدام گرانبار، هموار كردند .

* آیت الله قاضی مصداق حیات طیبه بود

رییس بنیاد حکمت اسلامی صدرا هم یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود که طی سخنانی اظهار داشت: مرحوم قاضی آن عارف بالله و وارسته، شخصیتی بودند که می توانند دنیایی را تربیت کنند؛ ایشان مصداق حیات طیبه بودند.

وی با تشریح اهداف خلقت انسان و حیات طیبه از دیدگاه قرآن کریم، خاطرنشان کرد: حیات حیوانی همان حیات جسمانی در مقابل حیات انسانی است که اکنون همگان دارای آن هستند، اما باید دانست که این نوع حیات شایسته انسانی که خلیفة‌الله نامیده شده است، نیست.

آیت الله سیدمحمد خامنه‌ای با بیان این‌که حیات انسانی در شخصیت وجودی و سیره زندگانی مرحوم قاضی تجلی یافته است، تصریح کرد: فقاهت، اخلاق و معرفت لازمه تعالی انسان و کشف حقیقت بندگی و عبودیت درگاه احدیت است، مرحوم قاضی توانست مسیر الی الله را سپری و به حقایق هستی نائل شود.

وی ادامه داد: فقاهت به دنبال آن است که بیان کند وظیفه ما در برابر خود، دیگران و خداوند متعال چیست، اخلاق نیز مافوق روابط روزمره، عطر و لطافت انسانی را در جامعه تسری می دهد، انسانیت در اخلاق تجلی می یابد، همچنین معرفت ظرفیتی برای تربیت بزرگانی چون مرحوم قاضی محسوب می شود.

این استاد حوزه با تأکید بر این‌که مرحوم قاضی از اوتادان و قدیسان واقعی بود، ادامه داد: جا دارد مرحوم قاضی با آن ویژگی‌ها و خصوصیاتی که داشتند به عنوان الگویی برای جامعه به‌ویژه جوانان معرفی شوند؛ البته برگزاری این کنگره می‌تواند زمینه‌ای برای معرفی و تبیین ابعاد شخصیتی آن عارف بالله باشد. 

آیت الله خامنه‌ای در تببین ابعاد شخصیتی مرحوم قاضی، تصریح کرد: مرحوم قاضی فردی بود که به دعوت و پیام حق لبیک گفته بود و با همه توان در تهذیب نفس کوشید و به معرفت الله رسید که از ثمرات و برکات وجوی آن عارف وارسته شاگردان بزرگ ایشان است که در جهان اسلام درخشیده‌اند

* مرحوم قاضی به مراتب شهود، حقیقت و توحید رسید

حجت الاسلام والمسلمین تحریری، استاد اخلاق حوزه، به عنوان یکی از سخنرانان این کنگره دو روزه در سخنانی با بیان این که توجه به سیره بزرگان دینی و به کار بستن آن در زندگی، سبب قرب الهی و سعادت دنیوی و اخروی است، گفت: بشر با فطرت توحیدی خود عهد و پیمان عبودیت بسته است و عده‌ای صادقانه این عهد را محقق کردند، مرحوم قاضی نیز با معرفت بالای خود  توانست به مراتب شهود، حقیقت و توحید برسد.

وی با اشاره به این که معرفت، یقین را به دنبال دارد و وقتی بنده به مرحله یقین رسید، دیگر باکی ندارد، افزود: حقیقت آن است که مرحوم قاضی به یقین مطلق نائل شد، چراکه از پیروان راستین غدیر بود؛ عارفی که سیر و سلوکش را بر پایه معارف قرآنی و اهل بیت عصمت و طهارت بنیان نهاد.

این استاد اخلاق حوزه با بیان این‌که مرحوم قاضی مسیر زندگانی خود بر اساس نظام تربیتی الهی تعریف کرده بود، افزود: ثمره حیات طیبه  مرحوم قاضی، تربیت شاگردان فاضل و گرانقدری بود که یکی از نمونه های آن علامه طباطبایی(ره) بود، همچنین ایشان یکی از بزرگترین معلمین اخلاق برای مردم جامعه مخصوصا جوانان بودند.

وی ادامه داد: آیت الله قاضی در جهاد با هواهای نفسانی و شیطانی و برای رسیدن به حقیقت، با گام های استوار و توسل عمیق به اولیای الهی قدم برداشت؛ البته رسیدن به چنین مرتبه ای کار آسانی نبود.

حجت الاسلام والمسلمین تحریری ادامه داد: ایشان به هیچ وجه دلبسته زندگی دنیوی نبود و اگر امروز طالبان خدای متعال دور هم جمع شده اند تا از شخصیت هایی که به حقایق رسیده اند، تجلیل کنند، بایستی چنین عارفی را الگویی برای زندگی خود قرار دهند.

* آيت‌الله قاضی بهترین الگو برای جوانان است

استاندار آذربايجان ‌شرقی هم در این کنگره گفت: تبريز در مستندات تاريخ كهن ايران اسلامی به‌ عنوان نخستين پايتخت شيعی به ثبت رسيده و مزين به نام مشاهيری چون ميرزاعلی آقا قاضی بوده است، كه همين امر نشان از جايگاه فقاهت و ديانت نزد مردم اين خطه از ميهن اسلامی‌مان است.

احمد عليرضا بيگی با تأكيد بر اين‌كه بايد زنگار گذشت زمان را كنار زد و گوهر وجودی سيدعلی‌آقا قاضی شناسانده شود، تصريح كرد: جامعه بايد از زوايای شخصيتی آن بزرگوار برای حركت در مسير قرب الی‌الله و تهذيب نفس بهره‌مند شود.

وی در بخش ديگری از سخنان خود با اشاره به ديدار اعضای كنگره بزرگداشت آيت‌الله قاضی با مقام معظم رهبری، گفت: نقطه ثقل سخنان ارزشمند مقام معظم رهبری اين است كه نيازمند مصاديق عرفان حقيقی و راستين در جامعه هستيم.

استاندار آذربایجان شرقی ادامه داد: اساسا به جهت اين‌كه بشر به دنبال امنيت و اعتماد است، همواره گرايش به معنويت و عرفان داشته كه همين امر عاملی برای سوء استفاده فرصت‌طلبان و دكان‌داران عرفان‌های كاذب است.

وی خاطرنشان كرد: با رجوع به عرفان علوی می بینیم که ديد مرحوم قاضی دقيقا مصداق عرفان عملی و راستين برای معرفی به جوانان جامعه و افزایش  معنويت در آن جامعه می باشد‌.

* رونمايی از 9 عنوان منشور کنگره آیت الله قاضی

دبير علمی كنگره بين‌المللی بزرگداشت آيت‌الله حاج سيدعلی آقا قاضی  هم در آیین آغاز به کار این کنگره از رونمايی 9 عنوان منشور با موضوع "ابعاد شخصيت علمی و عرفانی آيت‌الله قاضی" در اين كنگره خبر داد.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی غروی با بيان اين كه اين منشور حاوی برخی اسناد، نامه‌ها و توصيه‌های اخلاقی و عرفانی آيت‌الله سيدعلی آقا قاضی است كه توسط فرزندش در اختيار دبيرخانه قرار گرفته و به چاپ رسيده است، گفت: كتاب آسمان توحيد و معرفت در رابطه با شهود توحيدی و مراتب آن در مكتب قرآن و اهل بيت (ع) نوشته حجت‌الاسلام والمسلمين محمدباقر تحريری و كتاب اخلاص كيش كه شامل فرازهايی از نامه‌های مرحوم آيت‌الله حاج سيد علی آقا قاضی به مرحوم آيت‌الله سيدمحمدباقر قاضی، تاليف حجت‌الاسلام والمسلمين محمود لطيفی از جمله اين منشورها می‌باشد.

وی ادامه داد: كتاب انوار هدايت شامل مجموعه احاديث اخلاقی،‌ گردآوری و تأليف حجت‌الاسلام و المسلمين احمد غروی، كتاب زينت الارشاد شامل حواشی سلطان الموحدين آيت‌الله قاضی به كتاب ارشاد شيخ مفيد از حجت‌الاسلام والمسلمين علی صدرايی خويی، كتاب كوه توحيد شامل بررسی سير زندگی،‌ افكار و آثار سيدالعارفين آيت‌الله سيدعلی آقا قاضی تبريزی(ره) نوشته هادی هاشميان و مجموعه مقالات برگزيده در دو جلد از ديگر عناوینی است كه در اين كنگره رونمايی خواهد شد.

وی اضافه کرد: رونمايی از تمبر يادبود، نامگذاری يک خيابان در تبريز به نام آيت‌الله قاضی طباطبايی از ديگر برنامه‌های جنبی اين كنگره خواهد بود.

دبير علمی كنگره بزرگداشت آيت‌الله حاج سيدعلی آقا قاضی در پایان یادآور شد:  تعداد 133 مقاله به دبيرخانه كنگره واصل شده و از آن ميان 56 مقاله با تأييد كميته علمی به چاپ رسيده است .

یادآور می شود، كنگره بزرگداشت مرحوم آیت الله سيدعلی آقا قاضی طباطبايی، فردا  پس از سخنرانی اساتيد برجسته حوزوی، مسئولین کشوری و قرائت مقالات برگزيده به کار خود پایان خواهد داد.

 

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha