شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

همزمان با دومین روز از کنگره بزرگداشت آیت الله سید علی قاضی علاوه بر سخنرانی اساتید حوزه و مقالات برتر و برگزیده معرفی شدند.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تبریز، مقالات برتر کنگره بزرگداشت آیت الله سید علی قاضی که از دیروز کار خود را در تالار وحدت دانشگاه تبریز آغاز کرده است معرفی و چند مقاله برتر و برگزیده توسط مولفان آن در این کنگره ارائه شدند.

*جایگاه و ویژگی های نماز کامل از نگاه آیت الله قاضی

حجت الاسلام سیدعباس موسوی، مولف یکی از  مقاله های  برگزیده با عنوان «بال پرواز » امروز در کنگره نکوداشت آیت الله سیدعلی‌آقا قاضی با بیان اینکه  از دیدگاه آیت الله سیدعلی‌آقا قاضی نماز مظهر کامل اظهار عبودیت محسوب می شود اظهارداشت: نماز تمام بود و نبود آن عارف وارسته به شمار می رفت، چنان‌که مرحوم آیت الله سیداحمد زنجانی در احوال آیت الله قاضی چنین می‌گوید که روزی در محضر ایشان بودم فرمودند؛ دو سه روز است در این فکرم که اگر نگذارند در بهشت نماز بخوانیم، چه بکنیم.

این استاد حوزه علمیه ادامه داد: با بررسی توصیه‌های اخلاقی و عرفانی مرحوم قاضی چنین برداشت می شود که در ادای فرایض از جمله نماز باید از شتاب‌زدگی پرهیز کرد و در عین حال نباید چندان با تأنی باشد که حالت ریا و تظاهر گیرد، نماز باید با خضوع و خشوع همراه بوده و آثار معنوی آن حفظ شود.

وی افزود: فرزند آیت الله قاضی می نویسد؛ کیفیت نماز آن عارف بالله حتی در سخت‌ترین سال‌های بیماری آخر عمرش تغییر نکرد، وی در سیر و سلوک از تکبیرالاحرام شروع می کند و به سجده می رسد، در آن حال تمام تعلقات را رها می کند و به مرتبه فنای مطلق در عبودیت می رسد.

وی با اشاره به این‌که سجده‌های مرحوم قاضی اقبال کامل باطنی به حضرت معبود و نشان فقر و انکسار و مسکنت بود، گفت: سجده‌های مرحوم قاضی طولانی بوده و زیارت ششم امیر مؤمنان(ع) را بسیار عظیم‌الشأن می دانستند و بر انجام ذکر «یونسیه» در سجده و تسبیحات اربعه بعد از نماز و مراقبه سفارش اکید داشتند.

حجت الاسلام موسوی با بیان این‌که آیت الله قاضی بر نماز اول وقت تأکید داشتند، خاطرنشان کرد: روزی شخصی را به محضر مرحوم قاضی آوردند که آقا راهنمایی‌اش کند، آن عارف بالله فرمودند؛ به این آقا بگویید نماز را اول وقت بخواند، بعد معلوم شد که آن فرد در عبادات وسواس داشته و نماز را تا آخر وقت به تأخیر می انداخت.

این محقق با اشاره به سفارش مرحوم قاضی به اقامه نماز جماعت در مسجد تصریح کرد: مرحوم قاضی می فرمود؛ هیچ چاره و گریزی برای مؤمنان از نماز شب نیست، تعجب از کسی است که می خواهد به کمال دست یابد در حالی که برای نماز شب قیام نمی کند و ما نشنیدیم احدی بدون نماز شب  بتواند به آن مقامات دست یابد.

*آیت الله قاضی هرگز ازدعا و مناجات غافل نشد

مقاله «سنت دعا و مناجات در سیره عملی آیت الله قاضی» اثر حجت الاسلام علیرضا رحیمی‌نژاد دومین مقاله ای بود که با همکاری حجت الاسلام غلامرضا حسام به نگارش درآمده بود و در این کنگره قرائت و ارائه شد.

حجت الاسلام رحیم نژاد گفت:  سیر و سلوک آیت الله قاضی به‌گونه‌ای بود که تمام لحظات زندگی خود را قرب الی الله قرار داده بود و در این مسیر هیچگاه از دعا و مناجات برای تعالی در مدارج عالی عرفانی و کسب جلوه‌های جلال و جبروت حضرت حق غافل نشد.

این محقق حوزوی با بیان این‌که مرحوم آیت الله قاضی عالمی عامل، فقیهی عابد و عارفی وارسته بود، تصریح کرد: آن عارف بالله پیش از آن‌که توصیه‌ای اخلاقی و یا عرفانی داشته باشند، خود عامل به آن بودند و همین امر موجب تأثیر انفاس قدسی آن فقیه متأله بوده است.

حجت الاسلام رحیمی‌نژاد افزود: مسیر زندگانی و سیره عملی آیت الله قاضی خود درسی برای رهپویان راه حق و حقیقت است، نگاهی به منش، گفتار و آداب آن بزرگوار نشان می دهد که ایشان اعمالی جز توصیه‌های قرآنی و اهل بیت(ع) برای تعالی و تقرب به درگاه حضرت حق نداشته است.

وی با اشاره به این‌که درویشی‌گری و عزلت‌گزینی در عرفان اسلامی جایی ندارد، خاطرنشان کرد: روش عرفانی مرحوم قاضی بر زهد منفی و دنیا گریزی نیست. او جامعیتی می طلبد که آدمی هم در جمع زندگی کند و هم خلوت خوش خویش را داشته باشد. و هنر این است که انسان بتواند همه چیز را با هم جمع کند و دیندار باشد.

این محقق حوزوی با اشاره به اهمیت تهذیب و مراقبت از نفس برای نیل به کرامات عرفانی از دیدگاه آیت الله قاضی گفت: هدف از خلقت انسان رسیدن به قرب الهی است و این هدف جز با تزکیه و تهذیب نفس به دست نمی‏آید، خداوند متعال در فرازهای اول سوره شمس به تبیین ضرورت و اهمیت تزکیه و تهذیب نفس پرداخته و بعد از سوگندهای پی در پی و محکم می‏فرماید«قد افلح من زکیها و قد خاب من دسیها».

وی با اشاره به این‌که تهذیب نفس جایگاه والایی در زندگی الهی انسان دارد، افزود: سخن آیت الله قاضی این بود که اگر انسان بخواهد رستگار شود، باید خود را تزکیه کند و گرنه از سعادت و رستگاری محروم می‏شود.

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha