خبرگزاری حوزه/ مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی در حدود 70 سال مرجعیت شیعه، در کسوت استادی حوزه، شاگردان فراوان و برجسته ای را تربیت کرده که هر یک از آنان علاوه بر تبلیغ و ترویج مکتب غنی اهل بیت(ع)، از اساتید مبرز حوزه به شمار می روند.
آیتالله احمد صابری همدانی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به عنوان یکی از شاگردان آیتالله العظمی گلپایگانی(ره) در آستانه برگزاری کنگره "فقیه آگاه" به بیان ویژگی های علمی - اخلاقی و خاطرات خواندنی از استاد خود پرداخت.
وی در آغاز سخن به نحوه ورود خود به حوزه اشاره کرد و گفت: در سال 1302 در روستای بیوکآباد همدان متولد شدم و درکنار دروس مدرسه، از محضر علما و فضلایی چون شیخ محمد حسین بهاری فرزند شیخ باقر بهاری، شیخ محمد علی دامغانی پسرآقا شیخ علی دامغانی که از علمای همدان بود و میرزا اسدالله حجت از فرزندان آقای جولانی کسب فیض کرده و تقریبا تا مکاسب را در آنجا گذراندم.
ورود به حوزه علمیه قم
آیت الله صابری همدانی همچنین با اشاره به حضور در حوزه علمیه قم در سال 1325، ادامه داد: در آن زمان حاج شیخ عبدالکریم حائری(ره) از دنیا رفته بودند و حوزه علمیه قم با نظارت علمای ثلاث مرحوم آقای صدر، مرحوم آقای حاج سید محمد تقی خوانساری و مرحوم آقای فیض اداره میشد.
شاگرد آیت الله العظمی گلپایگانی با بیان این که در آن زمان امام(ره) کفایه تدریس می کردند، اضافه کرد: در آن ایام علاوه بر درس امام، در درس مرحوم محقق داماد نیز شرکت میکردم.
آشنایی با استاد
آیتالله صابری همدانی با اشاره به آشنایی خود با آیتالله العظمی گلپایگانی گفت: در ابتدای ورود به قم، زمانی که درباره اساتید برتر تحقیق میکردم، مرحوم امام و آیت الله گلپایگانی را معرفی کردند؛ از این رو در تفسیر مرحوم گلپایگانی که شبهای جمعه در منزلشان در تکیه سید حسن برگزار میشد، شرکت میکردم.
شرکت در درس
وی افزود: ایشان در آن زمان خارج مکاسب را در بحث ولایت فقیه شروع کرده بودند که بنده نیز در درسشان شرکت میکردم و زمانی که تقریرات را تمام کرده و به ایشان نشان دادم، آن را به طور کامل مطالعه کرده و در حاشیه اشاراتی داشتند؛ تا آن زمان هیچ کس درسی از حضرت آیت الله گلپایگانی را ننوشته بود، به ویژه ولایت فقیه؛ بنابراین میتوان گفت که اولین تقریر درباره ولایت فقیه را نوشتم.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: بنده این بحث را نوشتم تا به استادم بگویم که درس شما را خوب می فهمم؛ بعد از این که تقریرات را به ایشان ارائه کردم، ابراز خرسندی کردند؛ آیت الله العظمی صافی نیز همان موقع کتاب را مطالعه کردند و نظر مثبتی نسبت به آن داشتند.
اجازه انتشار تقریرات
وی با اشاره به انتشار این تقریرات بعد از پیروزی انقلاب، افزود: بعد از این که انقلاب به پیروزی رسید، آیت الله العظمی گلپایگانی اجازه انتشار این تقریرات را دادند و با استقبال طلاب روبرو شد.
آیتالله صابری همدانی با بیان این که بنده تا زمانی که به خارج از کشور سفر کردم، در درس آقا شرکت میکردم، ادامه داد: پس از بازگشت از مسافرت، آقا گفتند که "دلم میخواهد دوباره درسهای مرا بنویسی"؛ در آن زمان ایشان «حج» میگفتند؛ با توجه به مسافرتهایم، قرار شد درسهایی که حضور ندارم، ضبط شده و پس از بازگشت آنها را گوش دهم. بالاخره مبحث حج را نوشتم و این کتاب نیز چاپ شد.
پشیمانم که چرا ...!
وی در ادامه به زهد و تقوای حضرت آیتالله گلپایگانی اشاره کرد و خاطرنشان کرد: یکی از ویژگیهای بارز آقا، زهد ایشان بود که متأسفانه کمتر مورد توجه قرار میگیرد؛ اخلاق و رفتار و تهجدی که داشتند مثال زدنی بود؛ به گونهای که از این که در زمان حیاتشان تنها به جنبه علمی آقا توجه داشتم و از اخلاق ایشان آن گونه که باید، استفاده نکردم، پشیمان هستم.
استاد حوزه علمیه قم افزود: ایشان از نظر اخلاق، رفتار و تقوا جامعیت داشت و به دلیل علاقه زیاد به طلاب، هیچ وقت خواسته طلبهای را رد نمی کردند.
وی درباره جایگاه حضرت آیتالله گلپایگانی در میان علمای زمان خود، گفت: همگان ایشان را عالمی فقیه، متدین و با تقوا می دانستند و برایشان احترام خاصی قائل بودند.
ارتباط آیتالله العظمی گلپایگانی با امام(ره)
آیتالله صابری همدانی همچنین به ارتباط حضرت آیتالله گلپایگانی با حضرت امام(ره) و حمایتهای ایشان از امام و انقلاب اشاره کرد و ابراز داشت: چیزی که بنده از حضرت آیتالله گلپایگانی شنیدم این بود که ایشان از امام(ره) پرسیده بودند که "آیا شما با این کاری که شروع کردهاید، با جایی ارتباط دارد یا نه؟" (یعنی با امام زمان(عج) ارتباط دارید یا نه؟) امام(ره) هم فرموده بودند "بله"؛ از این رو به امام(ره) عقیده داشتند.
نظر آقا درباره اموال مصادره ای
وی افزود: اوایل انقلاب، افرادی میآمدند و سوال می کردند که آقا این مصادرهها چه حکمی دارد؟ مثلا خانه یا ماشینی که مصادره میکنند و ما نیز آن را میخریم و... ؛ ایشان پاسخ میدادند: «همین قوانینی که اسلامی شده است را بپذیرید»، همچنین میگفتند: «این مقدار از قوانین اسلام که هست را رعایت کنید، اگر نکنید، میترسیم اسلام از بین برود». حقیقتا ایشان معتقد بود که باید انقلاب را حفظ کرد
عضو جامعه مدرسین حوزه در تبیین دیگر ویژگیهای حضرت آیتالله گلپایگانی ادامه داد: مهمترین خصوصیت ایشان این بود که واقعا به اسلام و معارف اسلامی معتقد بودند؛ اگر در انجام کاری مردد میشدند، استخاره میکردند که اگر استخاره خوب میآمد، امکان نداشت آن کار را ترک کنند.
بسته شدن مدرسه فیضیه
آیتالله صابری همدانی با اشاره به بسته شدن مدرسه فیضیه در دوره طاغوت، تصریح کرد: بعد از این حادثه، ایشان درباره حضور در مدرسه و مانع شدن نیروهای امنیتی مردد بودند؛ بالاخره استخاره کردند و استخاره نیز خوب آمد که در آن موقع باشجاعت تمام گفتند: «میرویم»؛ زمانی که برخی نسبت به این تصمیم آقا اعتراض کردند، گفتند: «دیگر حالا هرچی هست». به مدرسه آمدند و مدرسه فیضیه را باز کردند و دستور تعمیر آن را دادند و هیچ اتفاقی هم نیفتاد.
تقدیر از دست اندرکاران کنگره "فقیه آگاه"
شاگرد آیت الله العظمی گلپایگانی در پایان ضمن تقدیر از برگزارکنندگان کنگره "فقیه آگاه"، اظهار داشت: برگزاری آیینهای بزرگداشت مراجع و علما، خدمت بزرگی است که تأثیرات مثبت فراوانی را به همراه دارد.