شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

رییس فرهنگستان علوم اسلامی، دستگاه فقاهت را واسطه مدیریت امام زمان(عج) دانسته و گفت: فرهنگ اهل بیت(ع)، حقله اتصال جامعه به ظهور است که از سوی دستگاه فقاهت تبیین و اعمال می شود.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین میرباقری، یکشنبه شب در جمع عزاداران حسینی در مدرسه علمیه فیضیه قم با بیان این که انتظار، ماهیت زمینه سازی ظهور است، اظهارداشت: ظهور، واقعیتی فراتمدنی است.

وی افزود: عدالتی که در ظهور محقق می شود، قطعا فراتر از عدالت اقتصادی، اجتماعی و عدالت در روابط است؛ هر تحول بیرونی باید ریشه ای در درون نیز داشته باشد؛ از این رو، تحقق عدالت باید در وجود انسان به نقطه کمال اخلاق برسد؛ یعنی در تمام قوای انسان، عدالت متبلور شود.

رییس فرهنگستان علوم اسلامی خاطرنشان کرد: این عدالت، قطعا در مقیاس فردی مطرح نیست و در این رابطه باید عقلانیت روح جمعی در جامعه ایجاد شود که اساس آن بر محور عدالت انسانی است.

وی ادامه داد: همان طور که در تمدن شیطانی یک پوشش اجتماعی از شیطان و دنیا شکل می گیرد، در زمان ظهور نیز این پوشش اجتماعی حول محور توحید در جهان ایجاد می شود؛ متخلق شدن به این نیست که قوه عاقله انسان محو همه قوا قرار گیرد، بلکه این مرتبه نازله است؛ اخلاق کامله این است که تمام قوا بر محور توحید تعریف شود.

حجت الاسلام والمسلمین میرباقری با بیان این مطلب که وقتی جایگاه تولی تام از معصوم(ع) و تبری تام از غیر معصوم(ع) رسیدیم، مرتبه کامل تخلق به اخلاق را درک کرده ایم؛ بقیه موجودات وانسان ها باید کاری کنند که پرتویی از یقین پیامبر(ص) و امام زمان(عج) و ائمه اطهار(ع) را دریافت کند؛ اگر انسان دور معصوم طواف کرد و بر توحید سجده کرد، پرتویی از معصوم(ع) او را متخلق خواهد کرد؛ پس عدالت مهدوی در وجود و بطن هویت اجتماعی انسان ها محقق می شود و جامعه  را به جامعه عادله مبدل می کند.

وی یادآور شد: همه تحولات بر محور امام معصوم(ع) است که در مقابل این تعریف، تعریف سکولارهای مذهبی نیز دیده می شود که می گویند زمان ظهور زمانی است که بشر به اندازه کافی رشد عقلانی کرده باشد که بتواند برای خود حقوقی قراردهد که از حق انسان دفاع شود و دیگر برای مدیریت جامعه، نیازی به امام نیست و ظهور, همین زمان است؛ در حالی که امام معصوم(ع) سرچشمه خیرات است و غایت حق هیچ گاه از امام، جدا نیست؛ علم و حکمت و عدالت و خیر امام از عالم بالاست و مردم در شکل گیری این نور در وجود امام نقشی ندارند.

این خطیب حوزوی ادامه داد: در زمان ظهور قوه عاقله و اخلاقی به حدی بالا می رود که مردم تحمل ولایت را پیدا می کنند؛ بسط حقیقت وجودی امام معصوم(ع) در روح مومنین و مردم است که موجب ایجاد عدالت درونی و بیرونی و در نهایت کامل شدن مردم می شود.

رییس فرهنگستان علوم اسلامی خاطرنشان کرد: رویکرد زندگی همه ما باید معطوف به عصر ظهور باشد؛ جنگ باطنی بین جبهه خیر به رهبری پیامبر اعظم(ص) و جبهه شر به رهبری شیطان در جریان تاریخی خود است و ما هستیم که باید خود را به هر شکل ممکن در لشکر پیامبر اکرم(ص) قرار دهیم؛ این جنگ تعطیلی ندارد و همه ما باید خود را یا در جبهه حق قرار دهیم که اگر تلاش نکنیم خواه یا ناخواه در جبهه باطل قرار می گیریم؛ در واقع کسانی که امروز می گویند که چرا این همه دم از جنگ می زنید، خود جنگ افروزترین انسان های تاریخ اند؛ اگر نگاهی به جنگ های خونین و جنایات بزرگ در جهان بیاندازیم می بینیم که سردمداران اصلی این جنگ ها همین مدافعان حقوق بشرو صلح غربی هستند.

وی ابراز داشت: برای تحقق ظهور، باید جامعه انسانی ساخته شود؛ در این راستا باید کاری کنیم که مردم، طالب امام شوند و هیچ منفعتی را به منافع ولایی ترجیح ندهند؛ کسی که طلب حقیقی اش دنیا باشد، نمی تواند طالب امام باشد؛ انسانی که اول بهشت را بخواهد بعد از این که بهشت را نمونه ای کوچک از قدرت و محبت الهی دید، مجذوب خدا می شود و جز خدا چیزی نمی خواهد.

استاد حوزه علمیه قم تاکید کرد: باید توجه به حضرت ولی عصر(عج) را درمیان مردم افزایش دهیم؛ شیعه پیش از ظهور به گرفتاری های مختلف دچار می شود تا تعلقاتش به رشد برسد؛ انتظار برای برآورده شدن تعلقات دنیوی انتظار حقیقی نیست؛ حضرت می خواهد که ما را از مظاهر دنیوی رها کند و به همین منظور باید در ما تحولی عظیم روی دهد؛ بدون شک برداشتن حجاب مدرنیته کار بسیار سختی است که بر عهده جامعه شیعه است که انقلاب ما یکی از موانع جدی فراگیر شدن مدرنیته بود.

حجت الاسلام والمسلمین میر باقری با بیان این مطلب که ایجاد چنین تحول اجتماعی، نیازمند کارهای بزرگ است، اظهارداشت: بدون شک یکی از دلایل این مطلب که مسجد جمکران از 50 نمازگزار، امروز به نماز گزاران میلیونی می رسد و مجالس عزاداری از آن شکل به این سیل خروشان رسیده است، وقوع انقلاب بزرگ اسلامی در ایران بود که نقطه عطف و عامل اثر گذار بر این مساله بود؛ این تحول قلبی و اجتماع بر محور امام معصوم(ع) یکی از خواسته های امام زمان(عج) است که باید در این راستا تلاش کرد.

سخنران این مراسم با بیان این که عاشوراست که مطالبات بشر را فراتر از دستگاه مدیریت بشر می رساند و انسان از دستگاه شیطانی رهایی می بخشد، یادآور شد: بدون شک هدف قیام حضرت سیدالشهدا(ع) معطوف به تشکیل حکومت در سال 61هجری نبود و معطوف به قیامت، ظهور و رجعت بود؛ تحول در قلوب با حرف و حدیث و کارهای ریز محقق نمی شود.

وی ادامه داد: انتظار عامل نجات جامعه شیعه در هر بلاد و سرزمینی از معرض نابودی بوده است و انقلاب اسلامی نیز که مانع مدرنیته است در همین راستا شکل گرفت؛ نکته مهم در اینجا آن است که این تحولات با محور حضرت ولی عصر(عج) و در محور فقاهت روی داده است؛ فقاهت جریانی جاری و رو به رشد و پویا است؛ رابطه مردم با فقها، رابطه صرف تخصصی نیست، بلکه فقاهت یک دستگاه مدیریتی است که واسطه مدیریت حضرت است؛ حتی فقهایی که در مساله ولایت فقیه نقدهایی وارد می کنند خودشان نیز در امور خاصی اعمال ولایت کرده و می کنند.

حجت الاسلام والمسلمین میر باقری در پایان خاطرنشان کرد: فرهنگ اهل بیت(ع)، حقله اتصال جامعه به ظهور است که از سوی دستگاه فقاهت، تبیین و اعمال می شود؛ رشد فقاهت و مدیریت دینی در طول تاریخ وجود داشته است؛ ولی البته این به معنای انکار برخی کاستی ها نیست که قطعا در این جریان مبارک روز به روز نقاط ضعف، کمتر و نقاط قوت و رشد، بیشتر خواهد شد

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha