به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمين احمد مبلغي در نشست بررسی تحولات منطقه، تشخص نايافتگي را از ویژگیهاي وضعيت فعلي تحولات منطقه دانست و با اشاره به این که بسیاری از سلولهای بنیادی موجود در تحولات كنوني، به مرحله تشخص نرسيده و مولفههاي مهمي از تحولات منطقه در وضعیت بالقوه قرار دارد، گفت: ممكن است پاره ای از این سلولها تشخص یافته باشند، ولی تشخص نایافتههای این تحولات، کم نیستند؛ این عناصر تشخص نایافته ممکن است با يك حركت، وضعيت، موضع گيري یا سياست كشوري از كشورهاي منطقه به سمتي، تشخص پيدا كند.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: امروز دنياي عرب در حال از گذراندن تحولات برجسته و به شدت دارای خمیر مایههای اجتماعي، سياسي و فرهنگي است و قطعا آينده اين كشورها به عنوان تبعات و بازتاب هاي تحولات در حال شكل گيري، رقم خواهد خورد.
حجت الاسلام والمسلمين مبلغي، بررسي اين تحولات و شناخت ماهيت اصلي آنها، اتخاذ مواضع و سياستهاي شفاف در قبال اين تحولات، هماهنگ كردن سياست خارجي به صورت منسجم و كامل بر اساس اين مواضع و استراتژي ها را در شرايط كنوني بسيار ضروري عنوان کرد.
رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی ابراز داشت: اگر ما در قبال تحولات منطقه، تحليل دقيق، استراتژي، راهبرد و راهكارهاي درستي داشته باشيم، ولي رفتارهای تعاملی بر اساس اين رويكردها، به شكل منسجم شكل نگيرد، هر يك از اينها به مثابه محروم شدن منطقه از پتانسیل های سازنده نهادهای نظام جمهوری اسلامی و از جمله حوزه های علمیه است.
وي با اشاره به اين كه ساختارهاي سياسي، فرهنگي و اجتماعي دستخوش تحولات كنوني ميان ملت ها خواهد شد، گفت: نوع ارتباط ملت ها، مذاهب و اتباع مذاهب با يكديگر و وحدت شيعه و سني از مقولات به شدت متاثر از وضعيت فعلي خواهد شد.
* درون نهفتههاي تحولات منطقه
حجت الاسلام والمسلمین مبلغي ادامه داد: درون تحولات در حال جريان منطقه، سلول های بسیار مهم و در عین حال تشخص نیافته ای وجود دارند که حرکت به سوی تشخص را آغاز کرده اند و آنها عبارت از "نظم يابی روابط درونی میان كشورهاي عربي اسلامي" ، "روابط بیرونی جهان اسلام با غرب و اروپا" ، "نوع نگاه منطقه به شريعت اسلامي" ، "ارتباط دادن قانونگذاري با شريعت" و ... مي باشند.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به این که قبل از این که مدل و الگوهایي استقرار یابند باید یک روند ارتباطی بدون تنش و کاملا تعاملی را آغاز کرد، ابراز داشت: نباید تصور کرد مؤلفه هاي درون نهفته تحولات در حال جريان، شعاع محدودی را در تاثیرگذاری دارند، یا تاثیر گذاری کم عمقی را بر جای می نهند؛ بلكه باید به هوش بود که این تاثیرگذاری ها تا سطح تغيير ساختارها، نگاه ها، تعامل ها و روابط درون گروهي جهان اسلام، تعامل برونی جهان اسلام با خارج، و حتي موضع گيري نسبت به شريعت به پیش خواهد رفت.
رييس مركز تحقيقات اسلامي مجلس با اشاره به این که تحولات امروز، داراي ابعاد اجتماعي، فرهنگي، تقنيني و سياسي است اين تحولات در ذات خود، مولفه هايي را دارد، گفت: ما بايد با تمركز بيشتر بر شناخت تحولات، كوشش فراواني براي بودن و حضور داشتن در اين تحولات و ارتباط برقرار كردن و تاثيرگذار بودن را پي بگيريم و تقريبا آنچه كه منفي و به شدت مطرود مي باشد دور بودن و ارتباط نداشتن است.
* آسيب هاي عدم حضور فعال در تحولات منطقه
حجت الاسلام و المسلمين مبلغي ضمن تاكيد بر این که وضعيت كنوني تحولات منطقه، به صورت حداكثري باب فرصت ها را به روی جهان اسلام گشوده است، گفت: ظرفيت و پتانسيل ايران اسلامي در جهت تامین منافع امت اسلامی و وحدت شيعه و سني بسیار گسترده است، این پتانسیل در صورت عدم حضور قوی حوزه و عالمان شیعه در قم و نجف و عدم تعامل با جهان اسلام، به کما می رود و غیرفعال می گردد.
وي با اشاره به این که وضعيت منطقه به گونه اي است كه كشورهاي مختلف هم اكنون هر كدام با سهم و نگاه خود و به میزان سرمایه گزاری و ارتباط گیری، تاثير مي گذارند، گفت: منطقه در حال شدن و شكل گيري است و اگر فردا باب اين شدن و صیرورت، بسته گردد و مرحله استقرار نمادها و ظهور نشانه هاي اين حركت آغاز شود، ديگر نمي توان بسياري از آمال و آرمان های وحدت خواهانه را پی گرفت.
رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی یادآور شد: نزديك شدن به وضعيتي كه در منطقه رخ داده و يا در حال رخ دادن است، كليد واژه هايي دارد و شناخت اين كليد واژه ها و ادبيات اين تحولات بسيار مهم است.
* نقش سازنده رسانه ها
وي با اشاره به این که شبكههای رسانه ای، جزء لاينفك تحولات كنوني هستند و امروز رسانههاي پرتكنيك و پرتاكتيك حرف اول را مي زنند و بدون يك رسانه جامع و كامل و داراي قدرت و تكنيك رسانه اي بالا، نمي توان كار كرد، گفت: حوزه علمیه باید خط روشنی را برای تعامل خود با جهان اسلام با رویکرد به وحدت و تمرکز بر تعامل ترسیم کند و در فضای اینترنت مدرن و شبكه هاي ماهواره ای حضوری بی تنش و تعاملی پیدا کند.
این محقق و پژوهشگر حوزوی در بخش ديگري از سخنان خود گفت: در قبال تحولات منطقه، بايد ميان حوزه های مختلف تفكيك قائل شویم. نبايد تلاش را منحصر به یک بعد کرد و به صورت ضعيف و كم رمق ظاهر شد.
وي با اشاره به اين كه تلاش كم رمق، آسيب هاي زيادي در بردارد، گفت: تلاش كم رمق، به جايگاه ما ضربه مي زند و اگر هم اين تلاش پر رمق باشد، ولی کارشناسی شده و تفكيك شده نباشد، بی تاثیر است .
* لزوم عبور از حساسیت ها
رييس مركز تحقيقات اسلامي مجلس تاکید کرد: بايد از درگير شدن با محورهايي كه حساسيت جهان اسلام را برمي انگيزد عبور كنيم و امروز بايد اين قضيه يكسره شود تا بتوان با جهان اسلام در ارتباط بود.
حجت الاسلام والمسلمين مبلغي افزود: بايد از پتانسیل بزرگ نظام، افراد، گروه ها و موسسات متنوع و حتی مستقل شیعه ولي داراي جهت هاي واحد بهره برد تا بتوان انسانيت، اسلاميت و وحدت را در فضاي كنوني پی گرفت.
رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی در پایان یادآور شد: ما بايد نقش هاي ميانجي گرانه بالايي داشته باشيم و بتوانيم NGO هايي را فعال كنيم تا به شكل اتوماتيك عمل کنند و فرصت های کنونی را دریابند.