به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، دکترابراهیم موسوی، استاد دانشگاه در نشست علمی «تاثیر آراء معرفتی متفکران اسلامی برتفکر غرب» که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تهران برگزار شد، اظهارداشت: دنیای غرب دردوره جدید درحال کشف وجه جدیدی ازفارابی بوده واین امرحاکی از تاثیرگذاری او بر تفکر و فلسفهی غرب است.
وی ادامه داد: اگرچه ادیان یهودیت و مسیحیت به لحاظ تاریخ وزمان ارائه بر دین اسلام تقدم دارند ولی اسلام از لحاظ تمدن برهمه آنها مقدم است ونظریات متفکران آن ادیان نتوانسته مشکلاتشان راحل کند، لذا می توان گفت با ظهوراسلام ومتفکرانی همچون فارابی،ابن سینا وسایرفلاسفه اسلامی باعث شد معمای مشکلات آن ها حل شود.
موسوی یادآورشد: حوزه تاثیرفارابی درباب معرفت بسیار وسیع است وبه مفاهیم اولی وثانی محدود نمی شود.منطق اوبر سایرمباحث اش تقدم دارد،بعنوان نمونه با توجه به کتاب "العباره" شرح مفصلی بر کتاب ارسطو داشته وتوجهی ویژه به زبان دارد و رابطه آن با حقیقت وفکر را تعیین می کند.
* فارابی و ابن سینا شارح فلسفه یونان نیستند
وی افزود: فارابی و ابن سینا شارح فلسفه یونان نیستند ولی با توجه به مسائلی که دراحکام الهی مطرح شد به طرح مباحث فلسفی با مبنای دین پرداختند و طبقهبندی جدیدی از لفظ، ذهن و واقعیت را برای ما مطرح نمودند.
موسوی تصریح کرد: فارابی و ابن سینا هرچند که در فضای فلسفه و با الفاظ یونانی فعالیت کردند ولی خود متوجه بودند که در حال انجام کار جدیدی هستند.
وی با بیان این که فارابی ممتازاز فلاسفه قبل وبعد خود بوده خاطرنشان کرد: اگر فلسفه را به سه بخش تقدم هستیشناسی، معرفتشناسی و زبان تقسیمبندی کنیم، فارابی این تقسیمبندی را در نظریات خود عنوان کرده ودر خصوص آن نظردارد.
این استاد دانشگاه درپایان گفت: درنظریات فارابی واقع ازحقیقت نشات می گیرد، واقعی که ازحدود امورخارجی فراتروبه رابطه زبان و واقع می رسد و این طرح مختص به فارابی است چراکه درطرح اوحقیقت ازجهات مختلف مورد توجه وارزیابی قرار گرفته ودرهمه مراحل رتبه بندی می شود که کاری ارزنده ومنحصر به فرد محسوب می شود.