به گزارش خبرگزاری حوزه،حجتالاسلام حبیبالله صالحی، در این نشست با اشاره به نگاه قرآن به قبیله گرایی گفت: علاقه فطری به قوم و محل تولد، در ذات هر انسانی نهفته است که مورد تأیید قرآن کریم نیز میباشد.
وی افراطی و رومانتیک را دو قسم ناسیولیسم برشمرد و افزود: علاقه فطری به قبیله خود از مصداقهای ناسیولیسم رومانتیک است که تفاوت فاحشی با رومانتیک افراطی دارد.
حجتالاسلام صالحی، با اشاره به ریشه ناسیولیسم افراطی، بیان کرد: پیدایش ناسیولیسم افراطی از روم باستان بود و اقوامی مانند یهود نیز ادامه دهنده این راه بودند که نتیجه آن ریختن خونهای بسیاری در تاریخ بود.
این کارشناس علوم قرآنی یادآور شد: بعد از رونسانس، اروپا، برای آنکه بتوانند یکپارچگی خود را حفظ کند، رو به ملیگرایی افراطی آورد که در عمل همان ناسیولیسم افراطی به شمار میرفت.
وی با بیان این که حکومتهای افراطی محلی، ترجمه کتابهای مقدس به زبان محلی و انقلاب کبیر فرانسه سهم بسیاری در رشد این نوع از ناسیولیسم در اروپا داشت، خاطرنشان کرد: این اندیشه از متفکران اروپایی مانند هگل سرچشمه گرفت و در کشورهایی مانند آلمان گستردگی فراوانی یافت که نشانههانی آن را میتوان از عملکرد نازیهای آلمانی در نسلکشیهای جنگ دوم جهانی یافت.
حجتالاسلام صالحی با اذعان به این که ناسیولیسم فرهنگی نیز نوعی دیگر از اندیشههای افراطی هگل بود که در قرن نوزده شیوع یافت، ابراز نمود: در اواخر قرن بیستم، تفکر جدید جهانیسازی موجب شد تا اندیشه ناسیولیسم افراطی کمرنگ شود و اندیشههایی مانند حقوق ملتها و انسانها مطرح گردد.
در ادامه، حجتالاسلام محمد امین مبلغ، با اشاره به ریشه بحث قومگرایی، اظهار کرد: این بحث حساس، بحثی وارداتی به جوامع اسلامی است، چرا که اسلام هر گونه ملیگرایی، قومگرایی و خودبینی را نفی می کند.
وی افزود: دولتهای ملی کنونی در جهان که بیشتر از 190 کشور در جهان میباشد بر محور نظریه ملی گرایی پدید آمده است، هرچند که بر اساس فرهنگهای مختلف ملل، بومیسازی شده است.
حجتالاسلام مبلغ با ابراز این که کلمه "قوم" در قرآن، به معنای گروه است و ارتباطی به بحث مفهوم ملیگرایی معاصر ندارد، بیان کرد: عباراتی مانند "یا قوم بنیاسرائیل" در قرآن کریم، مؤید این نظریه است که قوم به معنای ملیگرایی نمیباشد به همین جهت قرآن کریم نیز آن را ذکر نموده است.
این کارشناس علوم قرآنی افزود: کلمه "امت واحده" در قرآن کریم ذکر شده است که اشاره به نفی ملی گرایی و تأکید به امت واحد اسلامی دارد.
وی، در پایان، با ابراز این که به نگاه قرآن کریم، تقوا، ملاک برتر بودن اقوام است، خاطرنشان کرد: آیه سیزده سوره حجرات نیز بر اصل وجود قبیلههای مختلف و متنوع تأکید میکند، اما هرگونه قبیلهگرایی و ناسیولیسم را مردود میشمارد.