شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

نشست علمی «جایگاه کارآمدی در استنباط احکام شرعی» با حضور صاحب نظران حوزوی، در سالن کنفرانس دفتر تبلیغات اسلامی، در قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام‌ و المسلمین ابوالقاسم علیدوست، امروز 23 آذرماه در این نشست، با ارائه تعاریفی ازکارآمدی در استنباط احکام شرعی گفت: شریعت و آیینی می‌تواند جامع، جهانی و جاودانه باشد که احکام آن خارج از عناصر دخیل در استنباط، برای مکلف مطبوع باشد و او را پس نزند.

عضو جامعه مدرسین حوزه افزود: استنباط باید با مقاصد کلان احکام همسو باشد و در استنباط احکام باید مقاصد کلان شارع از تشریع احکام در نظر گرفته شود و استنباط به شکلی نباشد که با روح غرض شارع بیگانه باشد.

وی تاکیدکرد: استنباط احکام علاوه بر این‌که می بایست با مقاصد کلی احکام، همسو باشد، باید با فلسفه تشریع خود آن مساله وحکم شرعی مطابقت داشته باشد؛ به عنوان مثال استنباط حکم نماز با باید فلسفه نماز همسو باشد.

حجت‌الاسلام‌ و المسلمین علیدوست خاطرنشان ساخت: استنباط احکام شرعی باید به صورت منسجم و سیستمی و به شکل یک نظام یکپارچه صورت بگیرد، مثلا اگر بناست فقیه به 10 هزار پرسش پاسخ دهد باید همه این احکام در یک سیستم واحد و منسجم شکل بگیرد وگرنه کارآمدی لازم را نخواهد داشت.

استاد حوزه علمیه قم در ادامه اظهار داشت: احکامی می‌تواند کارآمد باشد که استنباط آنها فاقد احکام شکلی باشد؛ یعنی این‌که بدون حیله قابل توجیه باشد و احکام به حیل شرعی منجر نشود.

عضو جامعه مدرسین حوزه، غلبه احکام عذری از جمله اصول عملیه بر فقه، کاشف از حکم شارع را از عوامل ناکارآمدی احکام برشمرد و گفت: شریعتی که احکام عذری آن بیشتر از احکام کشفی که شارع وضع کرده باشد، کارآمد نخواهد بود و چه بسا با نگاه دقیق و با استفاده از ادله اربعه می‌توان بسیاری از احکام عذری از جمله احکام اصول عملیه را به احکام کشفی تبدیل کرد.

حجت‌الاسلام‌ و المسلمین علیدوست، فقه ناظر به تزاحم‌ها را از اصول استنباط کارآمد عنوان کرد و گفت: در استنباط احکام شرعی باید تزاحم‌ها مدنظر باشد و استنباط به شکلی صورت بگیرد که به این تزاحم‌ها پاسخ گفته شود.

وی پس از بیان این شاخصه‌ها عنوان کرد: اگر در استنباط احکام این شاخصه‌ها لحاظ و رعایت شود، شاهد احکام شرعی کارآمد و موثر خواهیم بود و الا کارآمد نبوده و چه بسا امکان اجرا و عملی شدن آنها نباشد.

برپایه این گزارش، در ادامه این نشست علمی آیت‌الله محسن اراکی، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به ارائه مطالبی در رابطه با احکام شرعی کارآمد پرداخت و ضمن بیان تعاریفی از کارآمدی احکام، راهکار های تحقق احکام کارآمد را برشمرد.

انتهای پیام 13/313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha