شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

رییس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: بی شک لازمه اسلامی سازی علوم انسانی، همت جمعی حوزه و دانشگاه و خرد جمعی اندیشمندان این دو نهاد است.

حجت الاسلام و المسلمین علی ذوعلم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به مطلب فوق اظهار داشت: در شرایط کنونی یکی از مهم ترین ضرورت ها در کشور، تلاش در مسیر تحول علمی به ویژه در ساحت علوم انسانی است.

وی افزود: البته به لطف الهی چند سالی است که این حرکت شروع شده اما باید تقویت شود تا در ادامه شاهد برکات و دستاوردهای بیشتر آن باشیم.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: یکی از نکات مهم در این خصوص لزوم توجه به تجاری سازی علم است هر چند که بنده معتقدم در باره علوم انسانی نباید این مساله طرح شود بلکه باید تحول اساسی در باب تولید علوم انسانیِ اسلامی دنبال شود.

وی اضافه کرد: به عبارت دیگر ما به دنبال این نیستیم که تحول در علوم انسانی ، لزوما منجر به منفعت اقتصادی گردد چرا که اساسا مبنای حرکت در این بخش متفاوت از سایر شاخه های علمی است که در آن ها سودآوری و تجاری سازی مطرح می باشد.

این استاد حوزه و دانشگاه بیان داشت: ضرورت تحول اساسی در علوم انسانی به سمت و سوی آموزه های اسلامی است از این روست که ما امروز در تقابل ایدئولوژیک با نظام لیبرالیستی و اومانیستی هستیم و یکی از الزامات این نبرد تمام عیار این است که ما به نقد جدی علوم انسانی رایج که متاثر از اندیشه و فرهنگ غربی است، بپردازیم.

وی تاکید کرد: واقعیتی که وجود دارد این است که علوم انسانیِ فعلی به دلیل ناکارآمدی در حوزه های مختلف اقتصادی، تربیتی، علمی ، اخلاقی  و ... نمی تواند ما را به سرمنزل مقصود برساند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: نقد علوم انسانی رایج باید با توجه به دو رویکرد صورت گیرد؛ نخست رویکرد نظری که در این باره با پرسش های اساسی در عرصه علوم انسانی مواجه هستیم و مفروضات کنونی قابلیت چالش علمی و فلسفی را دارد.

حجت الاسلام و المسلمین ذوعلم همچنین افزود: رویکرد دوم، رویکرد عملی است به این معنا که امروز دانش اقتصاد، سیاست و مدیریت غربی نتوانسته شکاف های موجود در جوامع غربی را پر کند و لذا ناکارآمدی خود را به وضوح نشان داده است.

وی بر لزوم باورمندی به تحول در علوم انسانی کشور تاکید کرد و گفت: البته باید توجه داشت که تحول در علوم انسانی به آن معنا نیست که ما به جای پرداختن به حقایق علمی، دنبال مبانی تحمیلی و فرمایشی باشیم بلکه باید بر اساس معرفت دینی ، در پی اصلاح علوم انسانی برویم.

رییس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی همچنین خاطرنشان کرد: یکی دیگر از نیازهای موجود در عرصه تحول در علوم انسانی، مدیریت علمی در جهت بهره گیری هر چه بهتر از ظرفیت های انسانی است تا انشاالله برای حضور فکری همه جامعه علمی کشور در این باره ، زمینه سازی لازم صورت گیرد.

وی با اشاره به لزوم دست یابی به سازو کار مشخص علمی و نشات گرفته از خرد جمعی در همین خصوص گفت: اساسا بدون تعامل فکری و همدلی میان اندیشمندان و نخبگان حوزه و دانشگاه، نمی توان در بحث تحول در علوم انسانی و اسلامی سازی آن ها به توفیقات جدی دست یافت.

 

 

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha