به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام مهکام، مدیر سنجش و ارزیابی معاونت فرهنگی تربیتی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، شب گذشته در نشست "مؤلفههای سبک زندگی اسلامی و آسیبشناسی آن" که از سوی انجمن روانشناسی حوزه علمیه قم در سالن اجتماعات انجمنهای علمی حوزه برگزار شد، درباره ابعاد سبک زندگی گفت: سبک زندگی انسان، دارای ابعاد شناختی شامل باورها و شناختها و اطلاعاتی از جنس فکر که کارهای او را اداره میکند و ابعاد ارزشی و اخلاقی است که انسان را به سوی اخلاق سوق میدهد.
وی، ابعاد انگیزشی یا گرایش را از دیگر ابعاد تأثیرگذار در سبک زندگی معرفی کرد و ادامه داد: بُعد دیگر در سبک زندگی، شامل ابعاد رفتاری میشود؛ این بُعد هم میتواند تحت تأثیر ابعاد شناختی، ارزشی و انگیزشی باشد و هم میتواند بر آنها تأثیربگذارد.
این کارشناس حوزوی با بیان این که در کنار این ابعاد، حالتهای فردی و اجتماعی نیز در سبک زندگی تأثیر دارد، افزود: سبک زندگی فرایندی پایدار است که آرام آرام شکل میگیرد و از سویی نیز آرام آرام تغییر میکند.
حجتالاسلام مهکام، با اشاره به لزوم آسیبشناسی سبک زندگی، خاطرنشان کرد: از جمله آسیبهای سبک زندگی، آسیبشناسی زیستی و جغرافیایی است که در این عرصه مشکلات جسمی و بیماری، نوع تغذیه و رژیم غذایی، شرایط عمومی جغرافیایی و تغییرات آب و هوایی تأثیرگذار است.
مدیر سنجش و ارزیابی معاونت فرهنگی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) یادآور شد: مسئله دیگر،آسیبشناسی اقتصادی است که شامل مشکلات اقتصادی خانواده، مشکلات اقتصادی اجتماع، هجمههای تبلیغاتی مصرفگرایی و سیاستهای اقتصادی دولتها میباشد.
وی در تبیین دیگر آسیبها در سبک زندگی ابراز داشت: آسیبشناسی سیاسی و حقوقی نیز در این عرصه مطرح میشود که در این نوع آسیبشناسی، سبک زندگی تحت تأثیر ایجاد نگرشهای حزبی و تدوین قوانین خاص میشود.
این روانشناس حوزوی به آسیبهای فرهنگی در سبک زندگی اشاره کرد و گفت: در این عرصه دو نوع فرهنگ وجود دارد، یکی فرهنگ ایستایی که فرهنگی بسته است و به سادگی تغییر نمیکند؛ این فرهنگ در برابر استحاله فرهنگی مصون میماند، ولی در طرف مقابل، با پیشرفت همراه و همسو نیست که این مسئله از آسیبهای این فرهنگ به شمار میرود.
وی افزود: فرهنگ پویا نیز در مقابل فرهنگ ایستایی قرار دارد و از محاسن این فرهنگ، همسو بودن با پیشرفت و تکنولوژی است.
حجتالاسلام مهکام در ادامه با بیان این که سبک زندگی حاکم در ایران، از سبک زندگی اسلامی فاصله گرفته است،گفت: علت این مسئله، به نوعی جدایی از فرهنگ اسلام و گرایش به رویکرد سکولار است.
مدیر سنجش و ارزیابی معاونت فرهنگی تربیتی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) افزود: در این شرایط، فرد در انجام واجبات و برخی عبادات درست عمل میکند، ولی در محل کار و برخورد با دیگران، این رویکرد دینی را کنار گذاشته و دوگانه رفتار میکند.
وی با تأکید بر این که دین تنها در مسائل عبادی و احکام دینی خلاصه نمی شود، گفت: اسلام برای کمترین مسائل مانند روش مسواک زدن، غذا خوردن، خوابیدن تا مهمترین مسائل اجتماعی و حکومتداری برنامهریزی دارد؛ متأسفانه با تلاش دشمنان، فرهنگهای اسلامی کنار گرفته و فرهنگ غربی جایگزین آن شد.
حجتالاسلام مهکام در پایان افزود: این عوامل دست به دست هم داده و سبک زندگی اسلامی ما را از رفتارهای عبادی جدا کرده و باعث به وجود آمدن مشکلاتی جامعه شده است.