جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024

مرحوم آیت‌الله شیخ مجتبی تهرانی از شاگردان خاص حضرت امام (ره) و از علمای ربانی که با تربیت شاگردان مهذب و در خط انقلاب و ولایت، رسالت دینی خود را ایفا نمود.

همراهی این عالم عامل با نهضت انقلاب، قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از او شخصیتی اخلاقی که سیاست را با آموزه‌های دینی عجین کرد ساخته بود.

خبرگزاری حوزه در حاشیه تشییع و مجالس یادبود این عالم وارسته در گفتگو با تنی چند از شاگردان ایشان و شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی ابعاد تازه‌ای از سجایای اخلاقی و علمی این عالم ربانی را منتشر می‌کند.

 

* آیت‌الله تهرانی همواره پشتیبان نظام و ولایت بود

آیت‌الله قربانعلی دری نجف آبادی امام جمعه اراک ابراز داشت: آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی یکی از مصادیق بارز مومن فقیه به شمار می‌رفت که ارتحال جانگدازش شکاف و رخنه‌ای بر پیکره جامعه اسلامی وارد آورد.

 وی با بیان اینکه خلاء حضور ایشان در تهران جبران‌ناپذیر است، افزود: مجالس ایشان در ایام محرم و صفر، ماه رمضان، شبهای جمعه و جلسات اخلاقی و همچنین کرسی درس خارج در حوزه علمیه مروی، همه نشان از اهمیت حضور عالمی همچون حضرت آیت‌الله تهرانی(ره) در مرکز شهر تهران داشت.

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی با تاکید بر اینکه ایشان دژ محکم و قلعه استواری برای اسلام، تشیع و اهل بیت(ع) محسوب می‌شدند افزود: آیت‌الله تهرانی همواره در طول زندگانی خود نماد اخلاق‌مداری و تربیت جوانان پشتیبان نظام و ولایت فقیه و در دوران دفاع مقدس و بعد از آن بود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه مرگ علما نیز می‌تواند همچون دوران حیاتشان بر زندگی مردم موثر باشد افزود: همانطور که می‌بینیم حتّی مرگ یک عالم مکتب امام صادق(ع) می‌تواند موجب احیای دین در سطح جامعه شود، زیرا با رفتن علمایی چون آیت‌الله بروجردی(ره)، حضرت امام(ره)، آیت‌الله اراکی(ره)، آیت‌الله گلپایگانی(ره) و همچنین آیت‌الله بهجت (ره) و دیگر علمای ربانی، موجی از غم و اندوه و تذکر نسبت به اهمیت زندگی دنیا و تلاش برای آخرت همگی نشان از زنده شدن دین در سطح جامعه و افزایش گرایش‌های معنوی مردم به این سمت و سو دارد.

 

* آیت‌الله تهرانی از شخصیت‌های مطرح 50 سال اخیر بود

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسن رحیمیان نماینده ولی فقیه درسازمان بنیاد شهید وامورایثارگران کشور با اشاره به ارادت خاص مرحوم آیت‌الله تهرانی به رهبرمعظم انقلاب اظهارداشت: این فقیه جلیل القدرشاگرد وارسته امام(ره) و پیرواسلام نابی بود که امام راحل(ره) احیاگرآن بود ولذا برداشت فقهی ایشان ازاین مکتب غنی، او را بسیارمقید به مسئله ولایت فقیه کرده بود.

وی ادامه داد: اعتقاد قلبی آن مرحوم به ولایت ولی فقیه به عنوان مصداقی بارز درزمان حیات امام(ره) و نیز مقام معظم رهبری نمود پیدا کرده وارادت ویژه او به حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بیانگر این مدعاست.

حجت‌الاسلام والمسلمین رحیمیان، با تاکید برتبعیت محض مرحوم آقا مجتبی تهرانی از امر ولی فقیه گفت: علیرغم این که ایشان درجایگاه مرجعیت بودند، ولی هرگزحتی لحظه‌ای از خط امام ورهبری وانقلاب خارج نشده وهمواره مدافع سرسخت ولایت بوده وهیچ گاه جریان‌های منحرف وفتنه گرسرسوزنی نتوانستند درشخصیت،فکر و روح او تاثیر بگذارند.

وی با اشاره به سابقه آشنایی دیرینه‌ای که با این عالم فرزانه داشت،یادآورشد: آیت‌الله مجتبی تهرانی ازاولین سال‌های نهضت امام خمینی(ره) جزو اولین مریدان و شاگردان امام راحل ومن حدود 50 سال قبل زمانی که ایشان کمتراز 30 سال داشت، نامشان را درکتاب الرسائل امام که آنرا تنظیم وتصحیح کرده بودند،دیدم.

وی افزود: براین باورم که ابعاد والای شخصیتی این فقیه وارسته از برجستگی‌ها وخصیصه هایی برخوردار است که یقینا او را به عنوان یکی از بزرگترین چهره‌های 50 سال اخیر درحوزه‌های علمیه ما مطرح می‌کند.

 

* دوری از تعلقات دنیوی

حجت‌الاسلام والمسلمین رحیمیان درپایان با تاکید بر وارستگی آیت‌الله تهرانی ازتعلقات دنیوی وتوجه مستمر او به خداوند متعال ومبدا ومعاد گفت: رحلت این عالم ربانی ضایعه‌ای اسفناک وبزرگ برای جامعه متدین کشورمخصوصا مردم تهران است وامیدواریم این ثلمه با حضور بزرگانی چون آیت‌الله آقا مرتضی تهرانی که دارای همین ویژگی‌های برجسته هستند جبران شود.

 

* محبوب مردم تهران

حجت‌الاسلام والمسلمین علی محمدی نیز ابرازداشت: آیت‌الله تهرانی از اخلاص و تواضع درخور توجهی برخوردار بودند و به همین جهت نیز مردم شهر تهران ایشان را با جان و دل دوست می‌داشتند.

وی با بیان اینکه ایشان نسبت به مسائل و مشکلات جوانان توجه ویژه‌ای داشتند افزود: غالب مباحثی که در جلسات اخلاقی این عالم مجاهد مطرح می‌گردید، حول محور مسائل و ضروریات مورد نیاز جامعه و مشکلات جوانان قرار می‌گرفت.

نماينده ولي فقيه در سازمان اوقاف و امورخیریه در ادامه گفت: آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی(ره) بحق از شاگردان برجسته و مورد وثوق حضرت امام(ره) بودند، که همواره چه در زمان حیات امام و پس از آن در خط ولایت ثابت قدم ماندند.

وی با اشاره به شأن و جایگاه علمی آیت‌الله تهرانی افزود: ایشان فقیه، عارف، فیلسوف و معلم اخلاق بودند و کرسی درس خارج‌شان در تهران معروف بود.

 

* جلسات اخلاقی آیت‌الله تهرانی سازنده بود

منوچهر متکی نیز گفت: به اعتقاد من آنچه به عنوان یک شاگرد کوچک در مورد این شخصیت بزرگ می‌توان گفت؛ اینست که ایشان روحیات، حسن سلوک و نوع برخورد هایش به موازات مبانی معرفتی و اخلاقی که بیان می‌کرد برای مخاطبین و شاگردانش ایجاد تحول و سازندگی روحی می‌کرد.

وی افزود: آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی مصداق بارز عالم به عمل بودند، زیرا ایشان جهت هدایت افراد ضمن بیان ضروریات با عمل به دستورات اخلاقی همواره تأثیر گذار و تبلیغ عملی داشتند.

متکی افزود: از 30 سال گذشته در جلسات اخلاقی ایشان شرکت می‌کردم تا شاید بدین وسیله بتوانیم قطره‌ای از دریای معنویات و کمالات این عارف واصل را به قدر استعداد دریافت نمایم.

وی تاکید کرد: همه افرادیکه از تهران و یا غیر تهران توفیق شرکت در جلسات ایشان داشتند، احساس می‌کردند کلام و ارشادات این پیر فرزانه در عمق جان و دل مخاطبین اثر می‌گذارد، امیدواریم شاگردانی که از محضر این عالم ربانی کسب فیض نموده‌اند، خلاء عدم حضور ایشان را پر کنند.

متکی در پایان با اشاره به حضور چشمگیر مردم تهران در تشیع پیکر آیت‌الله تهرانی گفت: حضور این جمعیت چشمگیر و ابراز احساسات وسیع مردم تهران همه حاکی از میزان ارادت باطنی و تبلور محبت قلبی مردم پایتخت نسبت به این عالم ربّانی می‌باشد.

 

* در نبود او دلتنگیم

حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی با اشاره به ضایعه از دست دادن این فقیه مجاهد و عارف واصل ابرازداشت: جامعه روحانیت و طلاب بیشترین صدمه را از فقدان این عالم بزرگوار و استاد اخلاق خواهند دید.

 وی افزود: حقیقتاً جامعه روحانیت، یک استاد فزرانه، عالم متواضع، فقیه مردمی، انسانی ساده زیست و بی تکلّف را از دست داد و مطمئناً مردم در فقدان ایشان احساس دلتنگی خواهند کرد، زیرا علمای ربّانی در میان مردم همیشه از محبوبیت و جایگاه ارزشمندی برخوردارند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه همواره، راه تقوا و بندگی ماندگار و پایدار می‌باشد افزود: این عالم ربانی عمر خود را در راه تقوا و زیستن در سایه اطاعت و بندگی و رعایت دستورات اخلاقی و اخلاق مداری گذاشتند و در طول زندگی پر برکت شان عمل به آموزه‌های دینی را سرلوحه کار خود قرار داده بودند.

 

* خداباوری در او موج می‌زد

وی خاطرنشان کرد: آیت‌الله تهرانی در کلاسهای اخلاقی خود بارها می‌گفتند من به خدا اعتماد کامل دارم، من به بهشت و جهنم و رستاخیز ایمان دارم و این باور قلبی در سلوک اخلاقی، درس‌ها و نفوذ کلام شان متبلور بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین پورمحمدی در ادامه با تاکید براینکه جلسات ایشان مجلس ذکر، توسل و محضر خدا بود افزود: ایشان در جلسات اخلاقی خود همواره یک بحث آموزنده را مطرح می‌کردند و از این طریق اولاً حاضرین را متوجه احوالات خود کرده و سپس انجام مراقبه و استفاده از فرصت‌ها را به افراد گوشزد می‌نمودند.

 وی افزود: زهد، تقوا و پایبندی به ارزشهای اخلاقی از ویژگی‌های بارز این استاد اخلاق بود که امیدواریم همه شاگردان و دوستداران ایشان بتوانند راه این استاد فرهیخته و عالم وارسته را با عمل خود ادامه داده و بدین شکل آن سبک از زندگی اسلامی را که به فرموده مقام معظم رهبری باید به آن رسید، در جامعه تبلیغ و ترویج نمایند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پایان با بیان اینکه بنده چندین سال افتخار تلمذ در محضر ایشان را داشته ام، اظهار داشت: زندگی حضرت آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی خلاصه می‌شد در تدریس، منبر و خطابه، برگزاری جلسات اخلاقی برای جوانان، تالیف و نگارش، و تحقیق علمی و تعطیلی برای ایشان به هیچ وجه معنا نداشت.

 

* ذوب در امام بود

 حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی طائب رئیس شورای مرکزی قرارگاه عمار نیز درخصوص ابعاد شخصیتی فقیه وارسته مرحوم آیت‌الله تهرانی اظهارداشت: ایشان به دلیل اینکه تربیت یافته خاص محضرحضرت امام(ره) بود،ازنظرعلمی وفقهی به مراتب بالایی رسیده وبسیاری ازویژگی‌ها وسجایای اخلاقی امام(ره) را سرمشق خود کرده بود.

وی ادامه داد: عمل کردن از روی وظیفه وتکلیف بدون توجه به امیال نفسانی خصیصه‌ای بود که ایشان ازامام راحل(ره) فراگرفته بود لذا بدون درنظرگرفتن جایگاه وشان والای فقهی وعلمی خود، بر اساس احساس تکلیف دربین عامه مردم بویژه جوانان حاضر شده وازبرکات وجودی وعلمش دیگران را متنعم می‌ساخت.

این استاد حوزه ودانشگاه با اشاره به تاثیرپذیری نسل جوان جامعه ازتربیت‌های اخلاقی این عالم بی ادعا گفت: همان عاملی که باعث شده بود امام(ره) درآن مرتبه در دل پیروجوان جا بازکند، ایشان نیزدرمرتبه خودش دربین آحاد مردم به خصوص جوانان جای بازکرده واثرگذاری بسیاربالایی برای مردم واطرافیان داشتند.

وی افزود: آیت‌الله تهرانی اعتقاد راسخ واستواری به ولایت فقیه داشته وتبعیت ازولی فقیه را طبق نظرکارشناسی بر خود واجب می‌دانست.

حجت‌الاسلام والمسلمین طائب تبعیت ازولایت را ناشی ازتکلیف مداری آیت‌الله تهرانی توصیف کردوگفت: ایشان ازنظرعلمی وفقهی ولایت ولی فقیه را پذیرفته وهمچون انسانی متواضع وبی ادعا هم درزمان امام(ره) وهم در زمان رهبری آیت‌الله العظمی خامنه‌ای تبعیت ازولی امرورهبری را واجب می‌دانست.

 

* مراد رزمندگان بود

دکترعلی محمد نائینی، عضوهیئت علمی ورئیس دانشکده فرهنگی-اجتماعی دانشگاه امام حسین(ع) با اشاره به حضورآیت‌الله تهرانی درجبهه‌های حق علیه باطل دردوران دفاع مقدس اظهارداشت: کلاس‌های درس ومحافل برپا شده ازسوی این فقیه وارسته به ویژه درحوزه‌های اخلاق وتفسیر تبدیل به پایگاهی محبوب برای بسیاری از فرماندهان ونیروهای زبده دوران دفاع مقدس شده بود.

رئیس ستاد بزرگداشت نهم دی با بیان این که این استاد گرانمایه برای رزمندگان بویژه بسیجیان تهران نام آشنا ومحبوب بود،افزود: تاثیر اندیشه ودیدگاه‌های آیت‌الله تهرانی که نشات گرفته ازتفکرناب وغنی امام راحل(ره) بود انگیزه جهاد در راه خدا ودفاع ازدین وانقلاب را در دل‌ها واذهان رزمندگان اسلام برمی انگیخت وآن‌ها را در انجام تکلیف شرعی خود مصمم‌تر می‌ساخت.

وی ادامه داد: ایشان با حضوردر جبهه‌ها ویگان‌های عملیاتی ارتباط عمیق صمیمیت با جوانان رزمنده وبسیجی ایجاد کرده وبا تبیین فلسفه نظام اسلامی برای جهاد،روحیات معنوی آن‌ها را برای مقاومت وایثاردر راه حق ارتقا می‌داد.

سردارنائینی تربیت جوانان ولایت‌مدار را ازجمله کارهای ارزشمند وماندگارآیت‌الله مجتبی تهرانی توصیف کرد ویادآورشد: آیت‌الله تهرانی ازشاگردان برجسته و رهروان راستین خط امام(ره) بود که به جایگاه ولی فقیه درحکومت اسلامی اعتقاد راسخ وقلبی داشت واین فرهنگ غنی را بین مخاطبان خود ترویج می‌نمود.

وی افزود: ایشان درطول انقلاب اسلامی موضعی با ثبات،شفاف،محکم وعمیق نسبت به جایگاه ولایت، حمایت ازنظام وتبعیت از رهبری معظم انقلاب داشت و با بهره گیری ازمبانی دینی،قرآن،عترت وآموزه‌های اسلامی تربیت یافتگانی ولایت‌مدار را به جامعه اسلامی ما تحویل داد.

عضوهیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) درپایان گفت: آیت‌الله آقا مجتبی تهرانی ازمحبوبیت ویژه‌ای دربین متدینین تهران برخوردار بود ویقینا ارتحال این فقیه عالیقدر ثلمه‌ای جبران‌ناپذیر برای جامعه مذهبی وحوزوی تهران است.

 گزارش: مقداد کامکار و حسین شاملو

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha