به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام و المسلمین علیرضا اعرافی، امروز در همایش بینالمللی قرآن و مستشرقان که در مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد، اظهار داشت: باید استشراق را یک پدیده مهندسی شده بدانیم؛ چرا که تحولات بزرگ علمی بدون مهندسی به وجود نیامده است.
وی با اشاره به این که بخش زیادی از بالندگی علم تحت حمایت و مهندسی معماران سیاسی و اجتماعی، حاصل شده است، ادامه داد: ما باید از دستاوردهای استشراق با نگاه عالمانه و حوزوی بهره بگیریم و دانشهای خود را بر اساس آن رشد دهیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که حوزه علمیه باید در حوزه استشراق به روز و فعال باشد و جریانهای استشراقی را رصد کند، خاطرنشان کرد: حوزه علمیه می بایست بخشی از سرمایههای خود را به سمت استشراق در حوزههای بنیادی هدایت کند و فعال باشد.
تاکید بر لزوم تربیت نسل جدید مستشرقان
رییس جامعه المصطفی با بیان این که باید نسل جدیدی از مستشرقان را تربیت کنیم، گفت: باید به سمت پرورش مستشرقان مسلمان و یا حداقل غیر مسلمان منصف حرکت کنیم و به سراغ مراکز و جایگاههای علمی برویم.
وی با اشاره به راهبردهای مختلف در حوزه مستشرقان، افزود: باید دانشآموختگان المصطفی را با فضای استشراق آشنا کنیم و جریان غربشناسی را مورد عنایت بیشتری قرار دهیم.
لزوم راه اندازی رشته استشراق شناسی در حوزه
حجتالاسلام و المسلمین اعرافی همچنین خواستار راهاندازی رشته استشراق شناسی در حوزه شد و اظهار داشت: باید رشته استشراقشناسی را راهاندازی کنیم تا مسایل و محورهای مورد توجه مستشرقان کاوش شده و قدمهای رو به جلو برداریم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: باید در رشتههای علوم قرآنی، تبلیغ، فقه، اخلاق و سایر رشته های علوم اسلامی، ظرفیتی ایجاد شود که استشراقشناسی در درون آنها بومی سازی گردد.
رییس جامعةالمصطفی با بیان اینکه ما نباید از پدیده استشراق غافل شویم، بیان داشت: حوزه علمیه جایگاه بزرگی در زمینه مستشرقان دارد.
حجتالاسلام و المسلمین اعرافی یادآور شد: به رغم تلاش مستمر مستشرقان شاهدیم که آنها در دانششناسی و منبعشناسی کاستیهای زیادی دارند و در معارف قرآن و روشهای آزموده شده آشنایی ندارند.
وی اضافه کرد: استشراق، جنبههای استعماری، تبشیری و سیاسی پیدا کرده است و علی رغم اینکه قبول داریم استشراق از لحاظ انگیزه طیف دارد و نمیشود همه آنها را یک چیز تصور کرد؛ اما مستشرقان حقیقتجو هم وجود دارند.
وی یادآور شد: نگاه مادیگرایانه و معرفتشناسی عصر جدید غرب، بر استشراق سایهافکنده و در تعاملات سیاسی غرب با جهان اسلام شاهدیم که در استعمار دنیای غرب نگاه سلطهجویانه وجود دارد.
از انگیزههای سیاسی غافل نشویم
استاد حوزه علمیه قم تاکید کرد: باید در بررسی اندیشههای مستشرقان، انگیزه را از اندیشه جدا کنیم؛ اندیشههای تولید شده برای ما محترم هستند، اما در عین حال نباید از انگیزههای سیاسی غافل باشیم.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با اشاره به این که ما باید در کنار کار علمی در حوزه استشراق و تعامل جهان اسلام با غرب، در حوزه سیاسی نیز هوشیار باشیم، گفت: تلاش سلطهجویان کشورهای غربی در تعرض به نوامیس اسلام کم نیست؛ بنابراین هوشمندی در عرصه سیاسی در جهان اسلام بسیار مهم است.
تلاش غرب برای فرو پاشی بنیانهای اخلاقی جهان اسلام
وی اضافه کرد: جهان غرب با تدابیر مختلف تلاش دارد بنیانهای اخلاقی جهان اسلام را فرو بریزد و راه را برای استعمار هموار کند.
رییس جامعةالمصطفی خاطرنشان کرد: باید از این که جریانات علمی غرب در اختیار سلطهجویان قرار بگیرد، دیگران را بر حذر بداریم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به سرمایه گذاری عظیم و کلان غرب در زمینه استشراق به ویژه حوزه اسلام شناسی اشاره کرد و ابراز داشت: از یک سو حجم کلان سرمایه گذاری و اهتمام فراوان جهان غرب به شرق شناسی و از سوی دیگر خروجی این فعالیت ها نشان می دهد که آنها نیاز جدی به این امر دارند به همین دلیل این فعالیت ها را مهندسی می کنند.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی سراسر تمدن شرقی به ویژه اسلام را زیر ذره بین استشراق شناسی دانست و گفت: در جهان غرب این نگاه فراگیر است؛ طیف گسترده ای از مسائل بنیادی اسلام از جمله خداشناسی، قرآن و وحی تا حوزه های مردم شناسی از جمله هنر، شعر، ادبیات، تاریخ و سبک زندگی مورد کنکاش و تحقیق بزرگان و محققان شرق شناسانی قرار گرفته است.
*انتشار 300مجله در حوزه استشراق
وی به برخی فعالیت های غرب در زمینه شرق شناسی اشاره کرد و بیان داشت: 300 مجله در این حوزه منتشر می شود، هزاران مقاله با این موضوع و حتی پیرامون قرآن تولید شده است؛ 200 الی 300 مستشرق درجه یک در همین یکی دو قرن اخیر تربیت و دانشجویان فراوانی در این زمینه فارغ التحصیل شده اند.