جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
کد خبر: 307524
۲۱ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۶:۰۰

عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: صاحب عروه نه منكر مشروطه بود و نه موافقت قطعی داشت ، بلكه با ابعاد سكولار آن مخالف و موضع «توقف» را اتخاذ كرده بود.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا جوادزاده، در نشستی با دست اندرکاران اجرایی کنگره صاحب عروه، در مورد اندیشه‌های مرحوم آیت‌الله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی  در باب مشروطه، اظهار داشت: مرحوم سید نسبت به مشروطه موضع «توقف» داشت و تا پایان هم این موضع‌گیری را ادامه داد و حتی اواسط استبداد صغیر در استفتایی كه از ایشان كردند، اعلام كرد كه "موضع من توقف است".

وی تصریح كرد: صاحب عروه به لحاظ عملی درمقابل مفاسد حاصل از مشروطه موضع‌گیری داشت و این به معنای مخالفت رسمی با آن نیست.

عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) با اشاره به تبیین مرحوم منذر از موضع سید یزدی نسبت به مشروطه، گفت: به نظر مرحوم منذر، صاحب عروه ابتدا با مشروطه موافقت كرد، سپس نسبت به ابعاد سكولار مشروطه موضع گیری و با آن مخالفت كرد.

حجت الاسلام والمسلمین جوادزاده خاطرنشان كرد: آنچه از مشروطه مورد موافقت و در ذهن مرحوم سید یزدی و شیخ فضل‌الله نوری و علمای آن زمان وجود داشت متفاوت از آن چیزی بود كه در عمل پیاده می‌شد.

وی تاكید كرد: مرحوم سید یزدی می‌گفت آنچه در ذهن علمای زمان در خصوص مشروطه است با آنچه در خارج پیاده می‌شود، متفاوت است.

عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) بیان داشت: مشروطه مشروعه در واقع قالب كوچكی از مردم‌سالاری دینی است و در این نظام، حضور مردم و علما نسبت به مشروطه پررنگ است، اما در مشروطیت حضور مردم تنها در مجلس شورا بود و نقشی در راس هرم قدرت نداشتند.

حجت الاسلام والمسلمین جواد زاده با بیان این كه در نظام جمهوری اسلامی مشاركت مردم را در قالب‌های مختلف داریم، عنوان كرد: در نظام مشروطه بیشتر متمم قانون اساسی مطرح بود و سلطان همچنان باقی بود اما در نظام جمهوری اسلامی مشروعیت‌دهی را به صورت مشخص‌تری داریم.

بر اساس اعلام ستاد کنگره، وی در پایان ابراز داشت: اگر نظامی كه مورد نظر علمای مشروطه خواه بود، حاكمیت می‌یافت، نظام خوبی برای آن دوره و قالب كوچكی از مردم‌سالاری دینی شکل می‌گرفت.

انتهای پیام/

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha