به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، این کتاب که به بررسی ابعاد مختلف اندیشه های معاصر عرب مسلمان پیرامون رابطه دین و حکومت می پردازد؛ توسط برّاق زکریا به رشته تحریر درآمده است.
ارتباط میان دین و حکومت، از قدیمی ترین مباحثی است که همیشه در تفکر اسلامی و نیز نزد متفکران اسلامی مورد بحث و گفتگو قرار گرفته است. طوایف مختلف با نگره ها، اندیشه ها و سلیقه های گوناگون به این موضوع نگریسته اند و در اطراف آن سخن ها گفته اند. اینکه در اسلام و شریعت اسلامی، دین عین سیاست هست یا نیست و اینکه آیا می توان بر پایه و مدار دین، به تشکیل دولت و حکومت مبادرت کرد یا اینکه اصولاً این دو را به هم ربطی نیست، از موضوعات بنیادی مورد گفتگو و مناقشه میان متفکران اسلامی است.
* اهمیت این موضوع پس از خیزش های اخیر در منطقه
در دوره معاصر، بویژه پس از وقوع انقلاب ها و حرکت های پیش آمده در کشورهای عربی اسلامی، به بازخوانی این موضوع و رجوع و بازبینی افکار سیاسی از این دست، نیاز بیشتری احساس می شود. "برّاق زکریا"، یکی از اشخاصی که دراین باب به تحقیق و پژوهش مشغول است از دانشمندان اهل سنت و متولد عکّار از نواحی شمال لبنان است. وی در مقطع دکترای فلسفه المعهد الألمانی للأبحاث الشرقیه در بیروت فارغ التحصیل شده است. این نویسنده در اثر اخیرش کوشیده است موضوع فوق را در تفکر عربی اسلامی معاصر گزارش و توصیف کند.
* نگاهی به فصل های پنجگانه کتاب
وی کتاب خود را در 5 فصل تنظیم کرده است که در فصل اول، از ارتباط میان دین و حکومت در اروپا سخن گفته است و اینکه چگونه این موضوع به سرزمین های اسلامی نیز وارد شد. تعریف مفهوم دولت و حکومت در اندیشه اسلامی، وظایف آن و نیز دامنه ها و ساحت های گوناگون ورود دولت و حکومت بدان، از دیگر موضوعاتی است که در فصل اول کتاب مورد بحث قرار گرفته است. فصل دوم کتاب پیرامون ارتباط میان دین و حکومت در دوره نهضت و بیداری می باشد. مولف در این قسمت، آراء و افکار سیاسی سید جمال الدین اسدآبادی، محمد عبده، طهطاوی، کواکبی، رشید رضا و دیگران را بررسی و تبیین کرده است.
فصل سوم به دوره معاصر نزدیکتر شده و آراء اخوان المسلمین، ابوالأعلی مودودی، سید قطب و حسن البناء را درباره شریعت و حکومت بررسی کرده است. فصل چهارم، آراء و افکار یوسف قرضاوی و محمد غزالی در موضوع حکومت و سیاست و مشخصات هر کدام از آن دو اندیشه را ارزیابی و بررسی کرده است.
کتاب با فصل پنجم که به توصیف و گزارش اندیشه های جهادی و سلفی گری در دنیای عربی اسلامی معاصر میپردازد به پایان می رسد.
* رونمایی از کتاب در نمایشگاه تهران
این کتاب، چشم انداز روشن و منصفانه ای از اندیشه ها و تفکرات سیاسی عربی اسلامی معاصر به دست می دهد و همچنین پیشینه و سابقه هر کدام از آنها را به همراه شناختی از رهبران فکری و ایده پردازان آن جریان ارائه می کند. کتاب "الدولة و الشریعة فی الفکر العربی الإسلامی المعاصر" در 432 صفحه در قطعی رقعی توسط مرکز الحضارة لتنمیة الفکر الإسلامی لبنان منتشر شده است. این اثر در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که در اردیبهشت ماه 1392 برگزار می گردد رونمایی خواهد شد.