شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

بی تردید یکی از نام آوران عرصه تجلی اخلاص و صفا و جهاد علمی در این راه نورانی و طریق عرفانی شیخ جعفر کاشف‌الغطاء است که در طول سالهای حیات طیبه اش یادگارهای ماندگاری در عرصه های مختلف جامعه اسلامی با تلاشهای عظیم و جهاد کبیرش بنا نهاد.

خبرگزاری حوزه/ بیست و دوم رجب المرجب برابر است با سالروز رحلت عالمی ربانی و عارفی روحانی که تجلی ناب اخلاص و مجاهدی تابناک در عرصه های فرهنگ، سیاستس، علم و عمل بود؛ شیخ جعفر بن خضر مالکی، معروف به شیخ اکبر و کاشف‌الغطاء که نامش هنوز بر بلندا و تارک آستان مجاهدان فی سبیل الله به روشنی و درستی می درخشد.

نام بلند عالمان و سالکان طریق معرفت در طول تاریخ شیعه هماره درخشندگی و تلألویی ماندگار و فروزان فر داشته است.

عالمانی که عمر خویش را با خلوص نیت و کسب معرفت در راه شوکت و عظمت اسلام عزیز و مجد و کرامت مکتب حقه تشیع صرف نمودند و از هیچ بلا و ابتلایی هم نهراسیدند و سنگر مبارزه را خالی نکردند.

بی تردید یکی از این نام آوران عرصه تجلی اخلاص و صفا و جهاد علمی در این راه نورانی و طریق عرفانی شیخ جعفر بن خضر مالکی، معروف به شیخ اکبر و کاشف‌الغطاء است که در طول سالهای حیات طیبه اش یادگارهای ماندگاری چه در عرصه شاگردپروری و چه در حوزه تألیف آثار و چه در بنانهادن و استمرار سبک و منش اصیل علمای دینی در جامعه اسلامی تلاشهای عظیم و جهادی کبیر به انجام رساند.

آری؛ شیخ جعفر بن خضر مالکی، معروف به شیخ اکبر و کاشف‌الغطاء یکی از بزرگ‌ترین علما و مراجع اوایل قرن سیزدهم هجری در جهان تشیع بود که نسبش به ابراهیم فرزند مالک اشتر نخعی فرمانده سپاه امام علی(ع) می رسد.

در میان تألیفات این عالم ربانی بجاست یاد کنیم از کشف الغطاء که از مهم‌ترین آثار کاشف الغطاء بوده و در میان اهل علم و معرفت جایگاهی درخور دارد.

در بیان یاد و نام اساتید این عالم روحانی و عارف ربانی نیز باید اشاره کنیم که شـیـخ  شاگرد حضرات آیات محمدباقر وحیدبهبهانی و سید محمدمهدی بحرالعلوم بوده است.

حضور ایشان در شهر نجف اشرف که مرکز علم و فقاهت و معرفت دینی مکتب تشیع در آن دوران بوده است باعث شده تا علاوه بر کسب فیض از محضر بزرگان دین و آئین، به تربیت و پرورش شاگردان برجسته بسیاری نیز بپردازد که از آن جمله می توان  به سـیـد جواد عاملی صاحب مفتاح الکرامه و شیخ محمد حسن صاحب جواهر الکلام اشاره نمود.

و نیز از دیگر شاگردان ایشان باید به بزرگانی نظیر سید محمدباقر شفتی، صاحب انوار   حاجی محمد ابراهیم کلباسی، صاحب اشارات    سید صدرالدین موسوی عاملی    محمدتقی رازی ایوانکی،معروف به صاحب حاشیه نویسنده کتاب هدایةالمسترشدین اشاره نمود.

اما همانطور که اشاره کردیم در میان باقیات الصالحات ایشان علاوه بر مجاهدتهای علمی و تلاشهای مثمر ثمر فرهنگی و اجتماعی و سیاسی می توان از شاگردان و نیز تالیفات ارزنده این مرد نورانی و عالم ربانی یاد کرد و از آن میان به    کشف الغطاء عن مبهمات الشریعة الغراء  ، عقائد الجعفریة فی اصول الدین،   اثبات الفرقة الناجیة من بین الفرقة الاسلامیة،  بغیة الطالب ، غایة المامول فی علم الاصول،   شرح الهدایه للطباطبائی،  الحق فی تصویب المجتهدین و تخطئه الاخباریین و رساله منهج الرشاد لمن اراد السداد اشاره کرد.

پسران کاشف الغطا نیز نام آوران عرصه علم و معرفت گشتند و راه پدر خویش را به نیکویی و صلابت و مراقبت ادامه دادند و بر تنوع و تکثر و عمق باقیات الصالحات پدر بزرگوار خویش افزودند:    شیخ موسی کاشف الغطا    شیخ علی کاشف الغطا و  شیخ حسن کاشف الغطا که در فقاهت و معرفت دینی توانستند به مدارج والای علمی و نیز زعامت حوزه علمیه پدر نائل آیند.

اما یکی از مهم ترین وجوه و ابعاد شخصیتی کاشف الغطا تلاشهای اجتماعی و مبارزات سیاسی و حضور موثر  و دقتمند ایشان در عرصه مباحث روز جامعه اسلامی بود.

در «کتاب جهادیه» فتوای جهاد با روس توسط شیخ جعفر کاشف الغطا از زبان قائم مقام فراهانی این چنین آمده است:

 «   ای کافه اهل ایران از عراق و فارس و آذربایجان وخراسان، آماده شوید به جهاد کفار لئام، و بر آورید تیغ ها از نیام، برای حفظ بیضه اسلام و در آیید در سلک یاوران ملک علام و جهاد کنید به دفع کفار از شریعت سید انام(ص) وطریقه امیرالمؤمنین(ع) و سید الوصیین. اینکه برای شماحوران آراسته و غلمان به خدمت برخواسته[خاسته]، پس بفروشید جانهای خود را به بهای گران که اندوخته شده است برای شما در جنات عالیه «لاتسمع فیها لاغیة فیها عین جاریة فیها سرر مرفوعة و اکواب موضوعة ونمارق مصفوفة و زرابی مبثوثة» قیام کنید به یاری مؤمنین تا در یابید بهشت برین را. آیا خطاب نمی کردید به خدا در دعای ماه مبارک رمضان که: شهادت نهایت آرزو و مطلوب ماست در عبارت «و قتلا فی سبیلک فوفق لنا» آیا مکرر نمی گفتید میان مردم «لیتنا کنا مع الشهداء فی کربلاء»؟ پس راضی مشوید به کذب گفتار خود و مخالفت گفتار با کردار خود، بدانید که مقتول ثغور آذربایجان در دفاع اهل کفر و طغیان برای حفظ بیضه اسلام و مسلمین و حراست ناموس مؤمنات و مؤمنین مانند شهدای کربلا است در طلب رضای خداوند ارض و سماء. و به یاد آورید آرزوی خود را در قول: «لیتنا کنا حاضرین یوم الطفوف ونفدی نفوسنا للحسین و نجعلها وقایة دون طعن الرماح و ضرب السیوف»، پس اگر در قول صادق اید و به حق ناطق، پیش بگیرید پیشه شهداء را در ا متثال امر بضعه بتول، زهرا، چه به خدا در این مقام حاضر است امام حسین(ع) وگویا در این کارزار شما را به یاری می خواند و همچنین خاتم انبیا و سید اوصیا و سایر ائمه، سیما صاحب این عصر وامام این عهد می فرمایند: «ای پیروان پاک اعتقاد، به درستی که سیاست جهاد و دفع اهل کفر و عناد و جمع لشکر و سپاه مخصوص است به بزرگان بندگان و پیامبران و ائمه امنا وکسی که قایم مقام ایشان است از علما...

در ادامه این بیانیه با تاکید بر حضور در جبهه‌های نبرد آمده است: ای شیعیان و چاکران که شنونده اید گفتار ما را و پیروانیدکردار ما را، چون شما را خوانده شود این کتاب و مسموع شود این خطاب، بر آورید تیغ ها از نیام و طلب کنید خون شهدا را در این مقام. بگویید به آواز بلند که دور و نزدیک شنوند: کجا است غیرت اسلام؟ کجا است حمیت شریعت سید انام؟ کجا است حرمت مردم و نساء که پرده نشینان عفت و ناموس اند و اکنون بعض ایشان محل زنا و فجور روس اند؟ کجایند اهل ناموس از امم؟ کجایند آنان که می گفتیم در حق ایشان «اکثر شیعتنا العجم»؟ اگر نکوشید با شنیدن این کلام ونخواهید جهاد دشمنان در این مقام، نمی رسید به شفاعت ما در روز قیام.

و این نمونه خود گویا و جویای حقیقت معرفت و نتیجه کسب علم و جهاد واقعی عالم بزرگی همچون کاسف الغطا است که رشحات و تشعشعات آن را می توان در عرصه فعالیتهای مهم و خطیر اجتماعی و سیاسی ایشان و بصیرت و آگاهی عمیق و دقیق ایشان به امور جامعه مسلمین مشاهده کرد و پی گرفت.

از جملة دیگر برگ های زرین دفتر زندگی این عالم ربانی می توان به تلاش های مجدانه ایشان در هماهنگی و هم افزایی میان علما برای مقابله با وهابیت و نیز مقابله و جهاد با هجوم ارتش روس به ایران اشاره کرد. آنچنان که در تاریخ آمده است در ماجرای حمله وهابی‏ ها به سال 1217هجری قمری به شهرهای نجف و کربلا کاشف الغطا علما را برای دفاع از شهر مقدس نجف بسیج کرد و با مقاومت ایشان، وهابی‏ ها شکست‏ خورده و گریختند، این ماجرا در شرایطی صورت گرفت که اکثر مردم از شهر گریخته بودند، ولی به همت وی به همراه تعداد دویست تن از علما و مجاهدان با مقاومت، ایادی استعمارگر انگلیس را متفرق ساختند. ایشان همچنین هنگامی که با هجوم دولت استعمارگر روس به کشورهای اسلامی ایران روبه رو شد، به شاه قاجار اجازه تصدی امر دفاع از سرزمین اسلامی را صادر کرد.

عالم ربانی و فقیه عرفانی مرحوم کاشف الغطا در سال 1227 قمری دارفانی را وداع گفت و به ملکوت اعلی پرکشید و در جوار بارگاه امیرالمومنین امام علی ( ع ) به خاک سپرده شد.

آری؛ نام بلند عالمان و سالکان طریق معرفت در طول تاریخ شیعه هماره درخشندگی و تلألویی ماندگار و فروزان فر داشته است.عالمانی که عمر خویش را با خلوص نیت و کسب معرفت در راه شوکت و عظمت اسلام عزیز و مجد و کرامت مکتب حقه تشیع صرف نمودند و از هیچ بلا و ابتلایی هم نهراسیدند و سنگر مبارزه را خالی نکردند.

و بی تردید یکی از این نام آوران عرصه تجلی اخلاص و صفا و جهاد علمی در این راه نورانی و طریق عرفانی شیخ جعفر بن خضر مالکی، معروف به شیخ اکبر و کاشف‌الغطاء است که عمر و ایمان و دل و دیده خویش را در طبق اخلاص نهاد و به ساحت اسلام عزیز و برای سربلندی مسلمین و انتشار معارف اهل بیت(ع) پیشکش نمود.

درود و رحمت خدا بر روح پرفتوحش؛ یادش گرامی و راهش پر رهرو باد!

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha