شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

عضو هیئت علمی دانشکده صدا و سیما گفت: نظرسنجی‌ها باید بر اساس مسائل و دستورات علمی، بدون هیچ گونه جهت‌گیری و به صورت جامع باشد؛ در غیر این صورت اطلاعاتی که به دست می‌آید، با واقعیت‌ها تفاوت دارد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر علیرضا پویا، عصر روز گذشته در نشست علمی «نظرسنجی‌های انتخاباتی و میزان واقع‌نمایی آنها» که از سوی انجمن علمی مطالعات اجتماعی حوزه‌ علمیه قم برگزار شد، توضیحاتی درباره میزان واقع‌نمایی در نظرسنجی‌ها، با توجه به تعداد فراوان افراد با افکار مختلف ارائه داد.

وی با بیان این که پیش‌بینی رفتار مردم در انتخابات مستلزم دو مسئله است،‌گفت: مسئله نخست این است که نظرسنجی‌ها باید بر اساس مسائل و دستورات علمی، بدون هیچ گونه جهت‌گیری و به صورت جامع باشد؛ در غیر این صورت اطلاعاتی که به دست می‌آید، با واقعیت‌ها تفاوت دارد.

عضو هیئت علمی دانشکده صدا و سیما با بیان این که مؤلفه دیگر در این عرصه، برگزاری درست و واقعی انتخابات و همچنین خوانده شدن کامل تمامی آراء است، گفت: بر اساس این دو مؤلفه می‌توان میزان مشارکت مردم در انتخابات و میزان درصد آرای نامزد‌ها را پیش‌بینی کرد.

وی افزود: پیش‌بینی‌هایی که در انتخابات‌های چهار دور گذشته ریاست جمهوری برای میزان مشارکت مردم و درصد آرای نامزد‌ها انجام شد،‌ بر اساس قواعد بین‌المللی، پیش‌بینی‌های درستی بود که نشان دهنده میزان علمی بودن این پیش‌بینی ها و درست برگزار شدن انتخابات می‌باشد.

پویا در ادامه درباره اهمیت نظرسنجی‌ها در جوامع مختلف، گفت:‌ امروز اهمیت نظرسنجی‌ها بر کسی پوشیده نیست، چرا که هیچ کشوری نیست که نخواهد افکار عمومی را رصد کند.

وی به دلایل نظرسنجی در جامعه اشاره کرد و اظهار داشت: فعالیت‌های عمومی  و جمعی بدون اطلاع‌ از افکار جمعی نادرست است؛ برخی ناکامی‌ها نیز به دلیل بی توجهی به این نظرسنجی‌ها است.

عضو هیئت علمی دانشکده صدا و سیما با بیان این که امروز اطلاع از افکار عمومی اهمیت زیادی دارد، به این معنی که با فهمیدن روند تحولات فکری مردم می‌توان تغییرات را بررسی  و تا حدودی آینده را پیش‌بینی کرد، گفت: اگر نظرات جمع‌آوری شده در انتخابات‌های 76، 80، 84 و 88 را بررسی کنیم، می‌توانیم روند تغییرات و تحولات در جامعه را تا اندازه قابل توجهی به دست آورد و بر اساس آن تواند روند فکری آینده را بررسی کرد.

وی در تبیین دیگر اهمیت‌های نظرسنجی‌ها در جامعه، اظهار داشت: سیاستمداران به دلیل مسائل داخلی و بین‌المللی،‌ مایل نیستند که در مسائل مختلف رأی گیری رسمی داشته باشند؛ در این میان، نظرسنجی‌ها نوعی رأی گیری غیر رسمی است.

پویا خاطرنشان کرد:‌ نظرسنجی‌ها علاوه بر رصد افکار عمومی، اقشار مختلف جامعه از جمله جوانان، زنان، روستاییان، اقوام مختلف و... را بررسی می‌کند که این مسئله در تصمیم‌گیری‌های آینده اهمیت زیادی دارد.

عضو هیئت علمی دانشکده صدا و سیما در پایان افزود: با نظرسنجی‌ها می‌توان بازخورد برنامه‌های جاری را در جامعه به دست آورد.

313/ 15

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha