معاون تهذیب حوزههای علمیه کشور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با تشریح فعالیت های این معاونت، گفت: برگزاری دوره ده روزه "ضیافت ملکوت" با حضور 500 طلبه در استانهای زنجان و اصفهان یکی از برنامه های معاونت تهذیب حوزه بوده است.
حجتالاسلام والمسلمین حسینخانی ارتقای مهارتهای اخلاقی، انس طلاب با مباحث اخلاقی و اساتید اخلاقی، افزایش انگیزه طلاب برای فعالیتهای اخلاقی و پیگیری مباحث اخلاقی طلاب را از اهداف برگزاری دوره ضیافت ملکوت برشمرد.
تولید نرمافزارهای اخلاقی
وی همچنین از تولید نرمافزارهای دروس اخلاق خبر داد و ابراز داشت: مباحث اخلاقی و تربیتی بزرگان و اساتید اخلاق، جمعآوری و در قالب نرمافزارهای اخلاقی ارائه شده است، این اقدام با توجه به منویات مقام معظم رهبری در خصوص گردآوری و نشر دروس اخلاق بزرگان حوزه انجام شد.
معاون تهذیب حوزههای علمیه، نرمافزار تهذیب اخلاق (جمعآوری بیش از 800 جلسه درس اخلاق حضرت آیةالله مجتبی تهرانی)، نرمافزارخوشههای معرفت (دوهزارو500 قطعه از سفارشهای اخلاقی از علمای بنام اخلاق)، نرمافزار رسم تقواپیشگان (شرح خطبه متقین و جلسات متعدد پرسش و پاسخ از آیةالله خوشوقت)، نرمافزار ضیاء (مجموعه کتب اخلاقی آیةالله ضیاءآبادی) و نرمافزار کیمیای وصال (سیر مباحث اخلاقی آیةالله شجاعی) را از جمله نرمافزارهای تولید شده در این معاونت دانست.
اجرای برنامههای تهذیبی
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی با اشاره به برگزاری برنامه قلههای تهذیب، خاطرنشان کرد: شرح حال و زندگینامه 30 تن از علمای اخلاق و بزرگان حوزه با هدف آشنایی طلاب با سیره و شخصیت ایشان تدوین شده است.
وی در ادامه از آسیبشناسی و نیازسنجی مستمر تربیتی و اخلاقی طلاب و خانوادههای ایشان خبر داد و گفت: این برنامه از اسفندماه سال 91 بهمنظور شناخت، پیشگیری و رفع آسیبهای اخلاقی و تربیتی موجود در میان طلاب و خانوادههای آنان اجرا شد.
معاون تهذیب حوزه های علمیه، برگزاری نشستهای هماندیشی و کارگاههای آموزشی جهت مواجهه و پیشگیری معاونان تهذیب استانها با برخی از آسیبهای شایع در مدارس علمیه و تدوین طرح آسیبشناسی تربیتی و فرهنگی مجتمعهای طلاب متأهل در ادامه این طرح به اجرا در آمد.
راهاندازی رشته تخصصی مشاوره اسلامی
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی در ادامه با اشاره به تدوین متون درس اخلاق حوزه، تصریح کرد: متون درس اخلاق پایههای یک تا شش با همکاری مرکز تدوین متون درسی حوزه تدوین میشود.
وی از طراحی رشته تخصصی مشاوره اسلامی خبر داد و اظهار داشت: با توجه به تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر تأسیس رشته تعلیم و تربیت اسلامی، یک دوره آزمایشی کارشناسی ارشد مشاوره اسلامی برای 18 نفر از طلاب با همکاری پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار شد.
معاون تهذیب حوزههای علمیه، طراحی و اجرای دورههای کوتاهمدت تربیت مشاور، طراحی و اجرای کارگاه تخصصی اصول و فنون مشاوره و درمان، اعزام اساتید و کارشناسان متخصص مشاوره به مدارس علمیه سراسر کشور، تولید محصولات مشاورهای اعم از لوح فشرده و بروشور و پاسخگویی غیرحضوری تلفنی و اینترنتی به طلاب در امور مشاورهای را از دیگر طرحهای این معاونت عنوان کرد.
طراحی و تولید محصولات تهذیبی
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی همچنین با اشاره به تولید محصولات تهذیبی، همچون نمایشگاه تهجد قنوت دل، مجموعه پوسترهای نسیم رحمت، تقویم عبادی و... افزود: انواع برنامههای تربیتی، اخلاقی و فرهنگی برای خانوادههای حوزویان در قالب کلاسهای آموزشی، کارگاه و دورههای مهاتافزایی نیز طراحی و تدوین شده است که طرح کوثر، پیوند آسمانی، اندیشه، مفتاح، تجلیل، تکریم، تحکیم، ترنم شکوفایی، مهتاب، گلبرگ، تربیت مربی قرآن و... در این راستا میباشد.
طراحی کتابخانه تخصصی خانواده
وی با اشاره به راهاندازی بانک جامع اطلاعات امور خانواده، تصریح کرد: بانکهای مختلف برحسب نیاز، شامل بانک اساتید خانواده، بانک موضوعات و مسایل خانواده، بانک منابع و کتب، رساله و نشریات خانواده، بانک سایتها و مراکز فعال در عرصه خانواده، در این معاونت طراحی و راهاندازی شده است.
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی ادامه داد: کتابخانه تخصصی با بیش از 2 هزار جلد کتاب در مباحث تخصصی خانواده و سایت خانواده موفق نیز با هدف کمک به برنامهریزی مطلوب و استفاده بهینه از ظرفیتها و جلوگیری از تصمیمگیریهای نسنجیده و غیرکارشناسی در عرصه حساس و پیچیده خانواده، طراحی و راهاندازی شده است.
معاون تهذیب حوزههای علمیه خاطرنشان کرد: تاکنون حدود 50 مرکز و 100 سایت مرتبط با مباحث خانواده و 100 استاد کارشناس در بانک جامع اساتید، شناسایی و دستهبندی شده که، ضمن جلب همکاری آنان، با هماهنگی مراکز مدیریت استانی، جهت اجرای برنامههای اخلاقی و تهذیبی به مدارس سراسر کشور اعزام میشوند. همچنین شورای تخصصی خانواده با هدف بررسی طرحها و موضوعات مرتبط با خانواده تشکیل میشود.
راهاندازی مرکز تخصصی تهذیب
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی بر ضرورت طراحی و تدوین نظام جامع تربیتی و تهذیب حوزههای علمیه تأکید و عنوان کرد: به دلیل در حاشیه بودن مسئله تربیت اخلاقی و معنوی طلاب و نگاه غیرنظاممند و فردی به این عرصه، طرح حاضر میکوشد با رویکردی نظاممند و با استفاده از تجارب مفید گذشتگان و یافتههای جدید در عرصه تعلیم و تربیت، به این وضع، سامانی دوباره بخشد و با تدوین نظام جامع اخلاقی و تربیتی، به مطالبه اصلی و جدی مقام معظم رهبری در رابطه با نظام رفتاری حوزه جامه عمل بپوشاند.
وی با بیان اینکه این طرح تاکنون بیش از 20 درصد پیشرفت داشته است، گفت: اصلاح و بهبود وضعیت اخلاقی و تربیتی طلاب حوزههای علمیه، ایجاد وحدت رویه در روشهای تربیتی مدیران، مربیان، مشاوران و اساتید حوزههای علمیه از نتایج مورد انتظار اجرای این طرح خواهد بود.
معاون تهذیب حوزههای علمیه با تاکید بر اهمیت پاسخگویی به نیازهای اخلاقی، تربیتی، خانوادگی و فرهنگی و سیاسی طلاب، اظهار داشت: بر همین اساس، پیشنهاد راهاندازی مرکز تخصصی تهذیب برای تربیت مربی در رشتههای تربیت اخلاقی، مشاوره اسلامی، مدیریت فرهنگی، خانواده و قرآن و حدیث ارائه شده که منتظر بررسی در شورای عالی حوزههای علمیه است.
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی همچنین از تدوین آییننامههای اخلاقی و تربیتی خبر داد و عنوان کرد: قوانین، مقررات، آییننامهها و دستورالعملهای تربیتی و تهذیبی به منظور گسترش اخلاق و معنویت در حوزههای علمیه تدوین شده است تا رویکرد اخلاقی و ارزشهای معنوی در مدارس علمیه گسترش یافته و در امور اخلاقی و تربیتی مدارس علمیه، وحدت رویه ایجاد شود.
راهاندازی سایت مدیریت مطالعات تربیتی و فرهنگی
معاون تهذیب حوزههای علمیه با اشاره به راهاندازی سایت مدیریت مطالعات تربیتی و فرهنگی، عنوان کرد: در این سایت مشاوره علمی به طلاب در زمینه انتخاب موضوع برای پایاننامههای حوزوی ارائه و نیازهای علمی و پژوهشی معاونت تهذیب از طریق جلب همکاری و مشارکت طلاب، با انتخاب موضوعات تربیتی و تهذیبی اولویتدار تأمین میشود.
اجرای طرح اصلاح وضعیت نظام پرداخت شهریه طلاب
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی از تدوین طرح اصلاح وضعیت نظام پرداخت شهریه طلاب خبر داد و گفت: این طرح درصدد است تا شهریه پرداختی به طلاب را از حالت مستمری مادامالعمری به کمکهزینه تحصیلی تغییر داده و منابع مالی موجود در این زمینه را به بهترین شکل ممکن مدیریت کند.
وی، تفکیک و تمایز بین طلاب مستعد و غیرمستعد تقویت انگیزههای تحصیلی و تربیتی طلاب و شکوفایی استعدادهای آنان را از اهداف اجرای طرح اصلاح نظام پرداخت شهریه دانست.
آشنایی 5 هزار طلبه با آثار شهید مطهری
معاون تهذیب حوزههای علمیه در ادامه با اشاره به برگزاری طرح مطالعاتی آثار شهید مطهری، از راهاندازی 110 دفتر در 110 مدرسه علمیه با 4 هزار نفر عضو در این راستا خبر داد و افزود: سیر مطالعاتی آثار شهید مطهری و برنامهریزی جهت مطالعه این آثار توسط طلاب در مدت 6 سال بهصورت اختیاری در کنار دروس حوزوی تنظیم شده است.
وی، آشنایی بیش از 5هزار نفر با شخصیت و آثار شهید مطهری و تسلط کامل 25 نفر از فارغالتحصیلان بر آثار استاد مطهری را از نتایج برگزاری این طرح دانست.
برگزاری دورههای بصیرتافزایی سیاسی اجتماعی
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی بر ضرورت بصیرتافزایی سیاسی اجتماعی طلاب تأکید کرد و گفت: اخبار و تحلیل سیاسی، روزانه تهیه و برای مدیران و معاونان تهذیب ارسال میشود، همچنین جلسات پرسش و پاسخ با مسئولین نظام، تهیه بروشورهایی با محتویات فرمایشات مقام معظم رهبری در مناسبتهای مختلف و برگزاری دورههای بصیرتافزایی نیز در دستور کار است.
برگزاری جلسات نقد فیلم
وی، به برگزاری جلسات نقد فیلم هم اشاره و عنوان کرد: تاکنون فیلمهای ملک سلیمان، طلا و مس، روز دهم و قلادههای طلا با حضور بیش از 5 هزار طلبه مورد نقد و برررسی قرار گرفته است.
معاون تهذیب حوزههای علمیه، طراحی و اجرای کرسیهای آزاداندیشی را از دیگر فعالیتهای معاونت تهذیب حوزههای علمیه برشمرد و گفت: تاکنون سه کرسی آزاداندیشی با موضوع «حوزه و انتخابات»، «وحدت شیعه و سنی» و «حکومت حوزوی، حوزه حکومتی» برگزار شده است.
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی در همین راستا ادامه داد: هر چند در این سه دوره تنها تعدادی از طلاب سخنرانی کردند، اما خروجی اصلی این برنامه، جرأت طلاب و فضلا در ارائه آزادانه دیدگاههای خود و تحمل آن از سوی مسئولان و مخاطبان بود، بهگونهای که در دور دوم، بیش از 100 نفر خلاصه مقاله برای سخنرانی فرستادند که نسبت به برنامه قبل، رشد قابل توجهی داشت.
وی با اشاره به طراحی و اجرای جلسات هماندیشی و دانشافزایی فرهنگی، تصریح کرد: تاکنون هشت دوره و کارگاههای دانشافزایی مدیران، مسئولان فرهنگی و معاونان تهذیبی مدارس علمیه سراسر کشور با حضور 200 نفر از مسئولان فرهنگی مدارس علمیه سراسر کشور برگزار شده است.
معاون تهذیب حوزههای علمیه، بالابردن توان مدیریت فرهنگی مدیران، مسئولان فرهنگی و معاونان تهذیب مدارس علمیه را از اهداف برگزاری این دورهها عنوان کرد.
حجت الاسلام والمسلمین حسینخانی در پایان، برگزاری مسابقه کتابخوانی از متون متقن و معتبر را از برنامههای معاونت تهذیب حوزههای علمیه عنوان کرد و گفت: تاکنون مسابقات کتابخوانی از خطبه غدیر، خطبه فدکیه، جامعه کبیره و آیات اخلاقی، با هدف ارتقای سطح آگاهی طلاب و آشنایی آنان با موضوعات و مبتلابه و ترویج سنت کتابخوانی برگزار شده است.