شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
کد خبر: 316015
۲۲ تیر ۱۳۹۲ - ۰۷:۴۱

اساس زندگی انسان و سعادت او در وصل به حضرت حق است ؛ او کمال مطلق است و هر موجودی با هر درجه ای که به ذات احدیت وصل می شود، به کمال رسیده است.

به گزارش خبرگزاری حوزه آیت‌الله گرامی در شرح دعای روز چهارم بر عدم غفلت از بلاها تاکید کرده است.

اللَّهُمَّ قَوِّنِي فِيهِ عَلَى إِقَامَةِ أَمْرِكَ وَ أَذِقْنِي فِيهِ حَلاَوَةَ ذِكْرِكَ‏ وَ أَوْزِعْنِي فِيهِ لِأَدَاءِ شُكْرِكَ بِكَرَمِكَ وَ احْفَظْنِي فِيهِ بِحِفْظِكَ وَ سِتْرِكَ يَا أَبْصَرَ النَّاظِرِين‏ ؛ البلدالأمين‏والدرع‏الحصين ص :  219 ؛  در بعض مجامع روايي بجاي «ابصر الناظرين»  عبارت « يا خَيْرَ النَّاصِرِينَ» آمده است. «اقبال الاعمال ج 1  ص :  257»

خدايا، مرا در اين روز براى اقامه و انجام فرمانت قوت بخش، حلاوت و شيرينى ذكرت را به من بچشان  و براى اداى شكر، خود به كرمت مهيا ساز و در اين روز به حفظ و پرده پوشى مرا از گناه محفوظ دار، اى بصيرترين بينايان عالم.

*اقامه امر خدا قوت می‌خواهد

اللَّهُمَّ قَوِّنِي فِيهِ عَلَى إِقَامَةِ أَمْرِكَ

خدایا مرا قدرت بده که امر تو را اقامه کنم. این چه امری است که می‌خواهیم آن را اقامه کنیم؟ در واقع امر الهی در سطح جامعه است و اشاره به حکومت و ولایت معصوم‌(ع) یا هر درجه‌ای از درجاتی که در حکومت الهی قائل هستیم می‌باشد.

در قرآن آمده است " وَ أَمْرُهُمْ شُورى‏ بَيْنَهُم‏، آیه 38 سوره مبارکه شوری" اشاره به زندگی اجتماعی دارد ، گاهی امر الهی و اقامه امر خدا، به زندگی فردی مربوط می‌شود، خدایا این قدرت را به من بده که بتوانم امر تو را اقامه کنم ؛ کلمه " قوّنی " معمولا در جایی گفته می‌شود که انسان یک چیزی دارد و می‌خواهد آن را تقویت کند، در حالی که درباره انسان ها و هر موجود عالم امکان، نمی‌توان گفت که او چیزی دارد و حال می خواهد تکمیلش کند پس این اشاره به این مطلب دارد: که خدایا تو اصل و حقیقتی به ما داده‌ای و از تو می‌خواهیم که تکمیل کننده و تقویت کننده‌اش را هم خود عطا کنی.

*یک شبانه‌روز رکوع

وَ أَذِقْنِي فِيهِ حَلاَوَةَ ذِكْرِكَ

خدایا به ما شیرینی ذکر خودت را بچشان؛ این دعا از دعاهای بسیار مهم است، اساس زندگی انسان و سعادت او در وصل به حضرت حق است ؛ او کمال مطلق است و هر موجودی با هر درجه ای که به ذات احدیت  وصل می شود، به کمال رسیده است.

یکی از تجلّیّات وصل به ذات حضرت احدیت، در مقام مناجات و ذکر است ؛ اگر شخص از این مناجات و ذکر لذت ببرد نعمت بسیار بزرگی است چون می تواند به راحتی ادامه دهد.

گاهی انسان تعجب می‌کند وقتی می‌شنود افرادی بوده‌اند رکوع ایشان یک شب طول می‌کشیده، درباره برخی از صحابه ائمه‌(ع)  وارد شده است که یک شب در رکوع بودند و می‌گفتند " هذه لیلة الرکوع، این شب رکوع است" و شبی دیگر در سجده بودند و می گفتند "هذه لیلة السجدة؛ این شب سجده است" و انسان تعجب می‌کندکه این‌ها چگونه بوده اند؟ ایشان از مناجات با حضرت حق لذت می بردند ، درباره یکی از بزرگان نقل شده است که او می گفت برای من سئوال بود که چگونه چنین چیزی ممکن است تا اینکه شبی با توجه ذکر " سبحان الله العظیم و بحمده " گفتم و لذت بردم، دو مرتبه گفتم، بیشتر لذت بردم و ادامه دادم، این نعمت؛ نعمت بسیار بزرگی است و این دعا را زیاد بخوانیم.

*تداوم نعمت‌ها در گرو شکر است

وَ أَوْزِعْنِي فِيهِ لِأَدَاءِ شُكْرِكَ بِكَرَمِكَ

خدایا، به ما نعمت فراوان دادی، نصیب ما کن که شکر این نعمت‌ها را به جا آوریم و سپاس تو را داشته باشم، اگر شکر نعمت نباشد، نعمت‌ها دوام ندارد « ْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزيدَنَّكُمْ وَ لَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذابي‏ لَشَديدٌ؛ ابراهیم آیه 7 » به هر حال، شکر است که موجب ادامه و زیادی نعمت است و خود این ادای شکر را هم خدا باید توفیق دهد و اگر توفیق الهی نبود؛ هرگز موفق به شکر نبودیم. خود این توفیق ادای شکر هم نعمت جدیدی است از کرم حضرت حق، که نصیب انسان می‌گردد.

*خدا چگونه ما را حفظ می‌کند

وَ احْفَظْنِي فِيهِ بِحِفْظِكَ وَ سِتْرِكَ

خدایا در این ماه با حفاظت خودت مرا حفظ کن؛ بشر دائما در معرض انواع مصیبت‌هاست، ولی ما خود غافل هستیم، قرآن کریم می فرماید: « وَ هُوَ الَّذي يَتَوَفَّاكُمْ بِاللَّيْلِ وَ يَعْلَمُ ما جَرَحْتُمْ بِالنَّهارِ، سوره انعام ؛ آیه 60»، او خدایی است که شما را در روز حفاظت می‌کند در حالی که می داند چه جنایاتی انجام می دهید، اما حفظتان می کند ، این اجرام سماوی که در سراسر گیتی پراکنده هستند، اگر از اتمسفر بگذرد چقدر می تواند انسان ها را از بین ببرد ، در بعض ادعیه آمده است « بِحِفْظِكَ الَّذِي لَا يَضِيعُ مَنْ حَفِظْتَهُ بِه‏؛  مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج‏1، ص: 409» پس از او می خواهیم که با آن حفظی که هر کسی را که می خواهد حفاظت می‌کند، از ما نیز مراقبت کند، با حفاظت خودت و با پوشش خودت ما را حفظ کن ، "پوشش" یا به معنای این است که دیگران  عیوب ما را نبینند، یا  اینکه ما در حفاظی قرار بگیریم که بلاها به ما نرسد ، و ممکن است به هر دو معنا باشد.

مدتها قبل در روسیه، در منطقه سیبری شهاب سنگی  به آن منطقه برخورد کرد که تا یک کیلومتر و نیم اطراف خودش را گود کرد ؛ اگر این سنگ به شهری برخورد می کرد چه اتفاقی می‌افتاد؟!و چه کاری از دست ما بر می آمد؟

يَا أَبْصَرَ النَّاظِرِين‏

ای خدایی که از هر اهل نظری، نظارتت بر اعمال ما بیشتر است، در اینجا ناظرین کسانی هستند که از بلاهایی که می خواهد بر ما نازل شود، مطلع هستند بسیاری از بلاهاست که می‌خواهد بر ما نازل شود و اطلاعی نداریم، در دعای جوشن صغیر انواع بلاها را می شمارد « إِلَهِي وسَيِّدِي وكَمْ مِنْ عَبْدٍ أَمْسَى وأَصْبَحَ مَغْلُولا مُكَبَّلا فِي الْحَدِيدِ بِأَيدِي الْعُدَاةِ لا يَرْحَمُونَه فَقِيدا مِنْ أَهْلِه ووَلَدِه مُنْقَطِعا عَنْ إِخْوَانِه وبَلَدِه...  چه بسیار افرادی هستند که الان در امواج دریا گرفتار هستند؛ چه انسان‌هایی که در غل و زنجیر اسارت هستند و... چه بسا ما غافل هستیم از انواع مصیبت‌ها و چه بلاهایی که ما غافل هستیم و تو از ما دور می کنی ؟! باید با دقت دعا را بخوانیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha