جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
کد خبر: 316037
۲۲ تیر ۱۳۹۲ - ۰۴:۰۰

پایه های خانه ایمان، همچون ارکان خانه زندگی بر مهم ترین و خطیرترین وجوه بنای این هستی قامت بسته و برجای مانده.

خبرگزاری حوزه به مناسبت ماه مبارک رمضان هر روز یکی از احادیث مربوط به معارف و حقایق ماه رمضان و ویژگی های بهار قرآن را با نگاهی معرفتی تقدیم می‌کند.

در این احادیث با ابعاد مختلف روزه داری و ماه مبارک رمضان آشنا شده و خواهیم توانست با جرعه نوشی از دریای معارف غنی کلام معصوم(ع) به حقیقت و اصالت روزه داری نزدیک تر شویم.

پایه‏هاى اسلام

قال الباقر علیه السلام:

بنى الاسلام على خمس اشیاء، على الصلوة و الزكاة و الحج و الصوم و الولایه و لم یناد بشی کما نودی بالولایة.

امام باقر علیه السلام فرمود:

اسلام بر پنج چیز استوار است، بر نماز و زكات حج و روزه و ولایت و ندا داده نشده به چیزی مانند آنچه که به ولایت ندا داده شده است. (هیچکدام به اندازه ولایت مورد تاکید قرار نگرفته).

(فروع كافى، ج 4 ص 62، ح 1)

پایه های خانه ایمان همچون ارکان خانه زندگی بر مهم ترین و خطیرترین وجوه بنای این هستی قامت بسته و برجای مانده.

اگر خانه زندگی مکانی برای آسایش و محلی برای امنیت خاطر ساکنین آن است به مدد استوانه هایی است که این بنا بر آن اجتماع یافته و وجوهش بر پایه آن شکل گرفته.

پس بی تردید بایستی محکم ترین و مستعدترین مصالح را برای این ارکان انتخاب نمود  و آنها را از مرغوب ترین مواد ساخت.

خانه ایمان و بنای دین هم از چنین خصوصیتی برخوردار است و ارکان آن از مهم ترین بخشهای زیربنایی آن است و وسیله مطمئن حفظ ساختار و برجای ماندنش.

در این حدیث شریف ارکان اسلام و زیربنای دین مبین و آئین حق، پنج چیز عنوان شده است که هر یک بعدی و بخشی از هویت ایمانی و پایه های اعتقادی فرد متدین را دربرمی گیرد و معنا می بخشد.

نماز و زكات و حج و روزه و ولایت.

نماز که مبنا و ریشه دین و مرز میان ایمان و کفر و مظهر عبودیت و شمایل اعتقاد به وحدانیت و توحید است.

زکات که هم افزایی مومنین در ایجاد شبکه همیاری برای رفع نیازهای مادی و کمک به معیشت مستمندان و نوعی جهاد امدادی در مسیر دینداری است.

نشانه ای از اعتقاد راسخ به حقیقت دین و وسیله ای برای پالایش معنوی درآمد مادی افراد و ایجاد شریانهای حیاتی برای گروههای فقیر و نیازمند جامعه.

حج که همایش معنوی و تصویری هنرمندانه از گردهمایی عظیم و حیرت انگیز مسلمانان در طواف خانه حق و فراهم گشتن میدانی شریف و سترگ و شگرف برای یک اجتماع بزرگ ایمانی و اعتقادی است.

ولایت که اساس دین و رشته اتصال به آئین و راه عروج از زمین به آسمان و رمز دینداری و سرّ توحید است و هیچ عنصری در دین به اندازه ولایت مورد تاکید نبوده و بر آن توجه و تنبه داده نشده در حالی‌که مظلوم ترین، مهجورترین حقیقت دین، همین «ولایت» است ولایت ریسمان الهی عروةالوثقای حق است که با چنگ زدن بر آن می‌توان از چاه ظلمت به روشنایی آسمان حق و عدالت پرکشید و با «قبله‌نما» آن از گمراهی رهید؛ که حقیقت قبله به امام است و محور حق ولایت الهی‌اش.

و بالاخره روزه که عبادتی مخلصانه و تلاشی مومنانه در پرستش ذات حق و گردن نهادن به فرمان اوست و سرشار از موهباتهای معنوی و دستاوردهای مادی برای جان و جهان مسلمان واقعی.

آری؛ این اعمال و آموزه های اندیشگی و رفتاری،  پایه های خانه ایمانند.

و پایه های خانه ایمان همچون ارکان خانه زندگی بر مهم ترین و خطیرترین وجوه بنای این هستی قامت بسته و برجای مانده.

و اگر خانه زندگی، مکانی برای آسایش و محلی برای امنیت خاطر ساکنین آن است به مدد استوانه هایی است که این بنا بر آن اجتماع یافته و وجوهش بر پایه آن شکل گرفته.

و روزه در میان این پنج رکن رکین دین به سان مرواریدی در صدف ایمان می درخشد و پرتو روحبخش و حیات آفرین خود را بر دل و دیده مومن عرضه می دارد.

امید آنکه توفیق درک حقیقت ایمانی روزه و گردآمدن این ارکان استوار دین را در حیات مادی و معنوی خویش به دست آوریم و ستاره های درخشان این کهکشان توحیدی را در منظومه حضور خویش در این دنیا پرفروغ سازیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha