به گزارش خبرگزاری حوزه، معظم له عصر امروز در سلسله مباحث تفسیر قرآن کریم که در جمع زائران و مجاوران حرم کریمه اهلبیت(ع) در شبستان امام خمینی(ره) برگزار شد، با اشاره به آیه «يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لأزْوَاجِكَ إِنْ كُنْتُنَّ تُرِدْنَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَزِينَتَهَا فَتَعَالَيْنَ أُمَتِّعْكُنَّ وَأُسَرِّحْكُنَّ سَرَاحًا جَمِيلا(28 سوره مبارکه احزاب)، به الگوی اسلامی، برای جدایی و طلاق اشاره کردند.
ایشان افزودند: از جمله پیامهایی که در این آیه وجود دارد، زمانی که درباره جدایی پیامبر (ص) و همسرانشان سخن میگوید، تعبیر «سَرَاحًا جَمِيلا» را به کار میبرد، به این معنی که جدایی در میان زن و شوهر، باید جدایی توأم با انسانیت، نیکی و زیبایی باشد.
معظمله با ابراز تأسف از گسترش آمار طلاق در جامعه، اظهار داشتند: این روزها مسئله طلاق در جامعه ما زیاد شده، اما در کنار آن، آمار ازدواج پایین آمده است، این مسئله نشان میدهد که در جامعه ما، ارتباطات کم و جداییها بیشتر شده است.
این مرجع تقلید با بیان این که طلاق ضرورت اجتماعی است و گاهی راهی جز این در پیش روی افراد وجود ندارد، افزودند: در عین حال که طلاق در اسلام وجود دارد و ضرورت است، اما از این مسئله به عنوان منفورترین و زشتترین مباهات یاد میشود؛ طلاق مانند جراحی و عمل است که تا ضرورت نیافته، نباید به سراغ آن برویم.
ایشان با اشاره به روایتی از نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله، مبنی بر این که خداوند چیزی مبغوضتر از طلاق قرار نداده است، ادامه دادند: همچنین بر اساس سخن امام صادق علیهالسلام، خداوند خانهای را که در آن طلاق اتفاق میافتد را نیز منفور میکند. و خانهای هم که در آن ازدواج وجود دارد، مورد رحمت خداست.
معظم له با بیان این که متأسفانه امروز در جامعه ما افراد آسان ازدواج نمیکنند، ولی آسان طلاق میگیرند، گفتند: شاهدیم که برای ازدواج سختگیریهای زیادی میشود، ولی بعد از مدت کوتاهی به سادگی از هم جدا میشود.
*بررسی علل طلاق در ازدواج های دانشجویی
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به آمار ارائه شده مبنی بر این که طلاق در ازدواجهای دانشجویی بیشتر است، اظهار داشتند: گفته میشود که طلاقها بیشتر در میان دانشجویان اتفاق میافتد؛ جامعه شناسان باید بیایند و بنشینند و این مسئله مهم را بررسی کنند که چرا در جامعه دانشگاهی طلاق بیشتر از جاهای دیگر است، با این که اینها با سواد هستند و چنین انتظاری از آنها نمیرود.
ایشان در ادامه به عوامل طلاق در جامعه اشاره کرده و گفتند: از جمله عوامل طلاق توقعات، توقعات متقابل از همدیگر از همسر و گذشت نداشتن نسبت به همسر، از عاملهای مهم دیگر در این عرصه است.
این مرجع تقلید خاطرنشان ساختند: وقتی مشکلی در میان زن و شوهر به وجود میآید، اگر با گذشت و عفو از ادامه آن جلوگیری شود، از بین میرود ولی اگر با لجبازی به آن دامن زده شود، به طلاق میانجامد.
*مهریه سنگین عامل طلاق
ایشان مهریه سنگین را عامل دیگر طلاق دانسته و گفتند: وقتی که زن میبیند 500 یا 1000 سکه طلا مهریه دارد، میگوید که این مهریه رامیگیرم و بعد هم با مرد دیگری ازدواج میکنم، اما وقتی مهریه 14 سکه باشد، میگوید که باید در این خانه زندگی کنیم. اینکه شارع مقدس میگوید سطح مهریه را پایین بگیرید، به همین خاطر است.
*آسیب بالارفتن سن ازدواج
معظم له افزودند: مسئله دیگری دراین عرصه بالا رفتن سن ازدواج است، اینکه سن ازدواج مردان 30 تا 35 و دختران 25 تا 30 سال است، آسیب بزرگی به زندگی مشترک افراد میزند، دراین سنین، شخصیت افراد شکل گرفته، از این رو به سادگی و به طور کامل با هم جوش نمیخورند. همچنین بر اساس یک نتیجه علمی فرزندانی که در سنین بالای والدین متولد میشوند، از استعداد کافی برخوردار نیستند.
حضرت آیت الله مکارم همچنین به آثار سوء طلاق در زندگی افراد و جامعه اشاره کرده و گفتند: طلاق آثار بد فراوانی دارد ولی اگر پای بچه هم در میان باشد "وامصیبتا"؛ برخی از این فرزندان در جامعه عقدهای، انتقامجو و معتاد خواهند بود. اگر هم فرزندی در کار نباشد، باز هم برای زن و شوهر مشکلات فراوانی دارد، از جمله این که در ازدواج مجدد خود، با توجه به این مسئله، همسرشان آنگونه که باید، به آنها اعتماد نمیکند و همواره نسبت به او بدبین میباشد.
ایشان ادامه دادند: گاهی یک طلاق در خانواده ایجاد میشود و دو فامیل با هم دشمنی پیدا میکنند. این مسئله در جامعه نیز تأثیرات فراوانی دارد.
معظم له به تدبیر اسلام برای از بین بردن و یا به حداقل رساندن طلاق اشاره کرده و گفتند: اسلام در این عرصه چندین مرحله قائل شده است، در مرحله اول در آیه 19 نساء میفرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا يَحِلُّ لَكُمْ أَنْ تَرِثُوا النِّسَاءَ كَرْهًا وَلا تَعْضُلُوهُنَّ لِتَذْهَبُوا بِبَعْضِ مَا آتَيْتُمُوهُنَّ إِلا أَنْ يَأْتِينَ بِفَاحِشَةٍ مُبَيِّنَةٍ وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ فَإِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا» با همسرانتان معاشرت درست و شایسته داشته باشید و اگر از او خوشتان نمیآید، ای بسا مایه برکات مهم در زندگیتان باشد، پس تحمل کنید و همسر خود را نگه دارید، چه بسا خیر کثیر در آن است.
ایشان ادامه دادند: در مرحله بعدی، اسلام سفارش میکند که به دنبال حکمیت بروید، « وَإِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُوا حَكَمًا مِنْ أَهْلِهِ وَحَكَمًا مِنْ أَهْلِهَا إِنْ يُرِيدَا إِصْلاحًا يُوَفِّقِ اللَّهُ بَيْنَهُمَا إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلِيمًا خَبِيرًا (سوره مبارکه نساء، آیه ٣٥)؛ یک نفر ازطرف زن و یک نفر از طرف شوهر به عنوان حکمیت، و راه اصلاح را پیش بگیرند و سعی کنند با نصیحت، ارشاد و یا هدایت آنها را به هم نزدیک کنند.
این مرجع تقلید افزودند: بر اساس آیه «يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لأزْوَاجِكَ إِنْ كُنْتُنَّ تُرِدْنَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَزِينَتَهَا فَتَعَالَيْنَ أُمَتِّعْكُنَّ وَأُسَرِّحْكُنَّ سَرَاحًا جَمِيلا(28 سوره مبارکه احزاب)، اگر زن وشوهر نمیتوانند با هم زندگی کنند، به خوبی از هم جدا شوندکه دراین شرایط کینه و عداوتی وجود نخواهد داشت.
حضرت آیت الله مکارم خاطرنشان کردند: در مرحله چهارم، اسلام میگوید اگر همسرتان را طلاق دادید (طلاق رجعی)، این خانم از خانه شوهر بیرون نرود، بلکه میتواند بدون حجاب و با آرایش در آنجا باشد زیرا ممکن است مدت عده، دو طرف از آن حالت عصبانیت و تعصب، پایین آمده و آشتی کنند.
ایشان در پایان ابراز امیدواری کردند:ای کاش این دستورات اسلام مو به مو اجرا میشد و این جدایها و طلاق ها کم میشد و ای کاش ازدواجها ساده، سالم و آسان میشد تا جامعه ما از بسیاری از مشکلات رهایی پیدا کند.انتهای پیام// 15/ 313