"حجت الاسلام تحسین بدی" از عراق، با اشاره به جایگاه منحصر به فرد اقتصادی، سیاسی و اجتماعی مصر در بین کشورهای عربی عنوان کرد: مصر با وجود دانشگاههای معتبری همچون الازهر و جامعهالدول العربیه، به عنوان مرکز علمی اهلسنت در جهان عرب معروف است که نشان از تأثیرگذاری جریانهای فکری این کشور در جهان عرب دارد.
وی افزود: شخصیت معروف مصری همانند "جمال عبدالناصر"، رهبر انقلابی مصر، "البرادعی"، رئیس سابق آژانس انرژی اتمی و رهبران مصری حزب فراملیتی اخوانالمسلمین، بر جایگاه این کشور در بین مسلمانان و مردم عربزبان تعالی بخشیده است.
این طلبه جامعةالمصطفی (ص)، با بیان این که پس از سرنگونی دولت منحوس حسنی مبارک، مردم مصر تازه وارد عرصه باز دموکراسی شدهاند، اظهار نمود: مردم این کشور هنوز نیاموختهاند که چگونه باید احزاب این کشور در تعامل یکدیگر باشند. در نتیجه، هر گروهی درصدد انحصارطلبی در معادلات سیاسی این کشور میباشد.
حجت الاسلام تحسین بدری، اسلامی خواهان و سکولارهای مصر را دو جریان سیاسی عمده در این کشور دانست و اضافه نمود: سکولارها از حمایت مالی بیشتری از طرف برخی از کشورهای غربی و ثروتمند عربی برخوردار هستند، به همین جهت است که در حال حاضر ارتش، عنان قدرت را در دست گرفته است.
وی مصر را سرزمین تمدنها و برخورد افکار دانست و ادامه داد: از زمانی که مصر اشغالگران فرانسوی را در خود دید، وارد عرصه باز فکری و سکولاری در فضای سنتی- اسلامی خود شد که این کشور را به عنوان مرکز اشاعه جریانات فکری غیراسلامی به جهان عرب تبدیل کرد. ثمره این دگرگونی، ظهور نویسندگان بسیار مصری در اشاعه این جریان بود.
این طلبه عراقی، در پایان، بحران رهبری جهان اسلام را نه تنها مشکل ملت مصر، بلکه مشکل جهان کنونی عرب عنوان کرد و اذعان داشت: مردم مصر را به خویشتنداری، پرهیز از حملات مسلحانه و انجام مذاکرات مسالمتآمیز دعوت میکنم. این ملت کهن اطمینان داشته باشند که آینده مصر با اسلامخواهی گره خورده است.
در ادامه، آقای "رحمان دهلان"، از اندونزی، هزاران کشته و مجروح و آتش زدن مساجد و بیمارستانها را از جنایات ارتش مصر دانست و اظهار کرد: کشورهایی مانند آمریکا و عربستان سعودی بذر این آتش را در مصر برافروختند که دامنه آن اکنون، مردم بیدفاع مصر را گرفته است.
وی نبود رهبر واحد و مورد اعتماد طرفین درگیر در مصر را از عوامل فتنه در این کشور ارزیابی کرد و گفت: هرچند که اخوانالمسلمین با کودتای ارتش مصر قدرت را از دست داد، اما با این نوع اعتراضات، مردم مصر ضربه بیشتری میخورند. توصیه من به اخوانیها این است که به گفتوگو و راههای مسالمتآمیز در این کشور نیز توجه کنند.
این دانشپژوه جامعةالمصطفی، با اشاره به حمایت بسیاری از کشورهای اسلامی از مواضع اخوانالمسلمین مصر، اظهار نمود: رؤسا و دولتمردان کشورهای اسلامی جهان توجه داشته باشند که اگر دموکراسی واقعی و عادلانه در بین مردم خود برقرار نسازند، سرنوشتی بهتر از وضعیت کنونی مصر نخواهند داشت.
در ادامه، آقای حسینالیوسف، از سوریه، با اشاره به نقش روشن اسرائیل و آمریکا در فتنه مصر، اظهار کرد: یکی از اهداف مهم آنها از برافروختن آتش اختلافات در مصر، غافل شدن افکار جهانی از جنایات در فلسطین و سوریه است.
وی ولایت فقیه را از نعمتهای جمهوری اسلامی ایران دانست و اضافه نمود: علمای مصر نیز که میبایست نقش راستین خود در مبارزه با این اختلافافروزی را انجام دهند و دشمن واقعی را به این ملت مظلوم معرفی کنند، متأسفانه این نقش را به فراموشی سپردهاند.
این طلبه سوری مجتمع آموزش عالی فقه افزود: من که زخمخورده اختلافات فرقهای هستم، درد اکنون مردم مصر را می فهمم. ما عربها به مصر لقب "امالدنیا" را میدهیم. از ملتی که الگوی دیگر ملتهای عرب بهشمار میآیند، انتظار دارم که در سایه وحدت و تعامل سازنده احزاب با یکدیگر، راه حل برونرفت از این فتنه را بیابند.
آقای حسین الیوسف، با اشاره به هم مرز بودن مصر با رژیم غاصب صهیونیستی، خاطرنشان کرد: اسرائیل که زخمخورده مصر زمان جمال عبدالناصر است، در پی خاموشی حکومت اسلامگرای دیگر این ملت با محوریت بیداری اسلامی میباشد و این موضوعی است که هشیاری و وحدتگرایی مردم این کشور را میطلبد.
این طلبه جامعةالمصطفی، مصر را یکی از محورهای اسرائیلستیزی در منطقه دانست و تأکید کرد: اگر عوامل سابق رژیم مصر به قدرت برسند، تأثیر مستقیمی در سرنوشت کشورهای همسایه مانند سوریه خواهند داشت و تمامیت ارضی این کشورها را به مخاطره خواهد انداخت.
در پایان، آقای "محمد نور عالم"، از بنگلادش، با اشاره به حوادث اخیر مصر، گفت: تنها مردم مصر میتوانند درباره آینده خود تصمیم بگیرند. نهضتهای اسلامی در مصر ریشه طولانی دارند، اما آنچه که در این کشور در حال روی دادن است، زیبنده این ملت کهن نمیباشد.
وی افزود: در پشت پرده این اختلافات اسرائیل و کشورهای غربی وجود دارند که اهداف شوم خود را از نظامیان این کشور که سردمدار این فتنه هستند، جستجو میکنند.
این طلبه مجتمع آموزش عالی فقه، با اشاره به منشور سازمان ملل در روش برخورد با کودتاچیان کشورهای جهان، اذعان نمود: طبق این منشور، باید کمکهای مالی به عوامل کودتا قطع می گردید، اما شاهد حمایتهای هنگفت مالی غرب به عوامل کودتا در مصر هستیم، که نشان از چراغ سبز آنها در این کودتا دارد.
این طلبه بنگلادشی طرح انحلال اخوانالمسلمین و ممنوعیت فعالیت آنها را مورد توجه قرار داد و افزود: این موضوع، تشنج سیاسی در مصر را افزون میسازد و کشتار مردم این کشور را بیشتر میکند. ارتش مصر نبایست در امور سیاسی این کشور دخالت میکرد، چرا که بنا به عرف بینالمللی، چالشهای سیاسی، تنها بر عهده سیاسیون هر کشوری است.
وی حزبگرایی و ترجیح منافع حزبی بر منافع ملی را ریشه اختلافات این کشور دانست و ابراز نمود: آتش زیر خاکستر کنونی مصر، میتواند دیگر کشورهای اسلامی مانند اردن، لیبی، سوریه و لبنان را نیز در برگیرد، چرا که با این تحولات سیاسی در مصر، جای پای عوامل صهیونیستی، آمریکا و غرب در منطقه و کشورهای اسلامی محکمتر می شود.
محمدنور عالم با بیان این که نفوذ مفتیهای اهلسنت و الازهر را نمیتوان با نفوذکلام و قدرت مرجعیت شیعه مقایسه کرد، اظهار نمود: اکنون مفتی های الازهر به مفتیان دولتی تبدیل شدهاند و بودجه های جاری خود را از دولت تأمین می سازند که این خود گواهی بر عدم استقلال این نهاد دینی به شمار می رود.
این طلبه جامعه المصطفی، با ابراز همدردی با مردم مظلوم مصر و کشته شدگان این کشور، خاطرنشان کرد: این خود مردم مصر هستند که دشمن واقعی خود را بشناسند، مواضع خود در کشورهایی مانند سوریه را تغییر دهند و از خون های ریخته شده کشته شدگان مصر برای بیداری موافقان دولت استفاده کنند.