شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

نشست علمی نقش جریان های اسلامی در شکل گیری بیداری اسلامی، با تاکید بر حوادث سوریه و لبنان، در موسسه آموزشی عالی حوزوی امام رضا(ع) قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین میرعلی، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی، در این نشست علمی به تبیین چگونگی شکل گیری جریان های اسلامی و نقش آنان در بیداری اسلام پرداخت.

وی با بیان این كه نبايد بيداری اسلامی را در سه يا چهارسال گذشته خلاصه كرد، گفت: اگر بخواهيم بيداری اسلامی را از منظر نقش دين و مسلمانان در تحولات اجتماعی و سياسی بررسی کنیم، بايد گفت كه اين بيداری، از 200سال پيش آغاز شده است.

عضو هيئت علمی جامعه‏المصطفی(ص) با اشاره به این که پس از حمله ناپلئون به مصر و سقوط این کشور به عنوان يكی از تاثيرگذارترين كشورهای اسلامی، تحولات عميقی در دنيای اسلام به وقوع پيوست، ابراز داشت: حمله ناپلئون را بايد يك لشكركشی به مرزهای جغرافيايی و عقيدتی مسلمانان دانست؛ زيرا سعی كرد تمام مظاهر اسلامی را با نفوذ تفكر غربی از بين ببرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین میرعلی یادآور شد: پس از ماندگاری آنان در مصر و ساخت اولين چاپخانه توسط فرانسویها در این کشور، كه اولين چاپخانه جهان اسلام هم بود، انتشار كتب و تفكرات آنان كم كم تفكرات جديدی در جامعه اسلامی شكل گرفت كه يكی از قوی‏ترين آنها، تفكر مبتنی بر ضديت با دين به سبب جلوگيری از رشد اجتماعی، سياسی و علمی كشورهای اسلامی بود.

وی ادامه داد: اين تفكرات در مصر و برخی ديگر از كشورها شكل گرفت و به تدريج، انديشه ديگری نيز مبتنی بر انديشههای سوسياليستی و همچنين ناسيوناليستی عربی و... نيز در كشورهای اسلامی شكل گرفت كه غربیها نيز بر اين روند دامن میزدند.

وی اضافه کرد: اين تفكرات رواج یافت تا اين كه جريان اعتدالگرايی اسلامی با رهبری سيد جمال در جهان اسلام شكل گرفت كه طرفداران خود را نيز پيدا كرد.

عضو هیئت علمی جامعة المصطفی خاطرنشان کرد: سید جمال اين انديشه را در الازهر مطرح كرد كه تا حدودی هم موفق بود و افرادی چون «عبده» از اين جريان برخاستند و اين جريان به دليل عدم پشتيبانی مالی و امكانات نتوانستد نزج زيادی پيدا كند و پس از رشيد رضا، دوامی نيافت، ولی پايه گذار جنبش تاثيرگذاری چون اخوان‏المسلمين در مصر شد.

وی تصریح کرد: حسنالبنا در مصر بر پايه تفكر اعتدالگرای اسلامی، اخوان را بنا نهاد، ولی اين جريان رفته رفته و پس از سيد قطب، وارد فاز ديگری شد كه منجر به نفوذ تكفيریگری و سلفی‌‌گری در اين جريان گردد و نتيجه آن را در حكومت كوتاه مدت محمد مرسی در مصر و قدرت گرفتن اين جريانها شاهد بوديم.

حجت الاسلام والمسلمین میرعلی همچنین با اشاره به شکل گیری جبش های اسلامی در منطقه، ادامه داد: آموزه های حضرت امام خمینی (ره)، مفاد قانون اساسی و بیانات رهبر معظم انقلاب که مبتنی بر اسلام ناب و تعالیم قرآن و اهل بیت(ع) است باعث شد که جمهوری اسلامی ایران از تمامی جنبش های رهایی بخش منطقه و جهان حمایت کند و آنان نیز انقلاب اسلامی ایران را الگوی خود بدانند.

وی در پایان به شکل گیری حزب الله در لبنان و جریان مقاومت در سوریه اشاره کرد و گفت: حزب الله لبنان که توانست در جنگ33روزه رژیم صهیونیستی را شکست دهد و استکبار جهانی در برابر آنان به عجز بیفتد، برگرفته از انقلاب اسلامی ایران و رهنمود های امام راحل (ره) است و باید گفت که پیروزی حزب الله به عامل دیگری برای شکل‌گیری بیداری اسلامی در منطقه تبدیل شد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha