به گزارش خبرگزاری حوزه حجتالاسلام محمدی در گفتگو با رادیو قرآن پیرامون آخرین فعالیتهای شورای توسعه و آخرین اخبار این شورا گفت: شنبه هفته گذشته، جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور تشکیل شد که این جلسه، مصوبات خوبی داشت؛ یکی از مواردی که در دستور کار قرار گرفت، اهداف آموزش قرآنی کشور بود.
وی در ادامه با اشاره به تاخیر برگزاری این جلسات بیان داشت: علت تاخیردر برگزاری جلسات شورا جا به جایی دولت بود، چرا که بخشی از اعضای شورا از وزاری دولت هستند و آن ایام با پایان عمر دولت دهم و تشکیل دولت یازدهم برای تشکیل جلسات شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور نیازمند زمان و به حد نصاب رسیدن اعضا بودیم.
"نهادینه شدن فرهنگ انس با قرآن"؛ چشم انداز آموزش عمومی قرآن کشور
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور در ادامه سخنان خود افزود: هفته گذشته، اهداف عمومی آموزش قرآن کشور برای اولین بار به تصویب رسید که میتواند راهنمای وزارت آموزش و پرورش و دستگاههای قرآنی کشور باشد.
وی "نهادینه شدن فرهنگ انس با قرآن" و "تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم" را به عنوان دو چشم انداز آموزش عمومی قرآن کشورعنوان کرد و گفت: "ایجاد توانایی خواندن، همراه با فهم و تدبر قرآن و بهرهگیری از تعالیم آن در زندگی" رسالت آموزش عمومی قرآن کشور است .
حجت الاسلام محمدی در خصوص وظایف کلی شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور، بیان داشت: جامعه قرآنی بیش از 30 سال در آرزوی جایگاهی برای تمرکز برنامه ریزی کلان قرآنی در کشور بودکه این آرزو در سال 88 و در اواخر دولت نهم محقق شد و منشور توسعه فعالیتهای قرآنی کشوربه تصویب رسید.
وی درباره محوریت این منشور نیز گفت: در این منشور، اهداف قرآنی کشور و راهبردهای آن مشخص شده است و ارگان اجرایی و اعضای آن نیز تعیین شده است, همچنین بالاترین مقام قرآنی کشور در این منشورشناخته میشود.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور با اشاره به اهمیت مشخص شدن وضعیت سازمان های قرآنی افزود: در بند نهم منشور توسعه فرهنگ قرآنی کشور تصریح شده، کلیه مصوبات قرآنی کشور در آن تعیین و برای کلیه دستگاهها لازم الاجرا است که میتواند به صورت مشخص نیازها و برنامههای قرآنی کشور را پاسخگو باشد.
بودجه به زودی به جامعه قرآنی تخصیص مییابد
حجتالاسلام محمدی درمورد مواردی که در شورای توسعه فرهنگ قرآنی دنبال میشود، به بحث بودجه اشاره کرد و گفت: مبحث بودجه زمان بسیاری از معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میگیرد و با زحمت فراوان باید پیگیری شود چراکه تصویب اصل بودجه نیازمند زمان و توجه ویژه است.
وی در ادامه به وضعیت تصویب بودجه و مراحل آن اشاره کرد و گفت: بعد از تصویب بودجه باید به دنبال دریافت اعتبار بود تا بعد از آن تخصیص گرفته شود و نباید فراموش کرد که بودجهای که در سال 90 به جامعه قرآنی تخصیص گرفت به راحتی نبود وامسال نیز با پیگیریهای مجدانه بودجه مناسبی برای سال 92 دیده شده که یک مرحله از تخصیصاش رو به اتمام است و این روزها تخصیص دریافت میشود که میتواند بشارتی به جامعه قرآنی باشد که به زودی با عنایت دولت یازدهم دستگاههای قرآنی را از بودجه بهرهمند میکنیم.
مودت به اهل بیت شاه بیت حرکت در مسیر قرآن است
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیرامون آموزش عمومی قرآن در کشور توضیح داد: من چهل سال درگیر کار آموزش قرآن در کشور هستم، چه قبل و چه بعد از انقلاب اسلامی در این زمینه فعالیت داشتم، پس آنچه که مهم است این است که باید معلوم کنیم در مسیر آموزش عمومی قرآن به کجا میخواهیم برویم و در جریان کلی آموزش قرآن در کشور چه هدفی داریم؟ شاه بیت این مسیر تقویت ایمان، گرایش و اعتقاد به قرآن، عترت و جایگاه پیامبر و اهل بیت است که به عنوان تبیین کنندگان علمی و عملی محسوب میشوند که مودت به اهل بیت از جمله شاخصههای اساسی این مسیر است.
معرفت قرآنی، ایمان قرآنی و رفتار قرآنی اضلاع مثلث توسعه فرهنگ قرآنی
وی افزود: تبعیت از قرآن و عترت یعنی اجرا کردن قرآن و کاشتن نهال ایمان به قرآن در دل دانش آموزان از مهمترین نکاتی است که باید مورد توجه باشد.
محمدی در ادامه توسعه فرهنگ قرآنی را مثلتی دانست که باید به سه ضلع آن توجه کرد و تصریح کرد: توسعه فرهنگ قرآنی از سه ضلع معرفت قرآنی، ایمان قرآنی و رفتار قرآنی تشکیل میشود و اهداف 9 گانه شورای توسعه فعالیتهای قرآنی در تدابیر اجرایی وزارت آموزش و پروش نهادهای مردمی و کلیه برنامههای قرآنی سازمانهای کشور مؤثر بوده و این سازمانها باید اهداف خود را متناسب با این اهداف تنظیم کنند.
مردم باید حداقل سه جز قرآن را حفظ باشند
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور به اهداف آموزش قرآن کشور اشاره کرد و گفت: این شورا اهداف متعددی داردکه اولین هدف ایجاد توانایی خواندن قرآن کریم است یعنی مردم بتوانند قرآن را صحیح و روان در حد تمایز حروف بخوانند.
وی افزود: درک معنای آیات قرآن کریم، هدف دیگری است خواندن بدون دریافت معنای اجمالی و ظاهری قرآن کریم به نوعی کم لطفی محسوب میشود, التزام به تدبر در آیات قرآن و اهداف دیگری به شما میآید و به خاطر سپاری حداقل سه جزء قرآن کریم برای عموم مردم ضروری است.
انس با قرآن کریم، اشتیاق به خواندن روزانه و استماع همراه با فهم، آشنایی با علوم و معارف قرآن، توانایی استفاده و عمل به قرآن کریم از جمله این اهداف محسوب میشود.
مدارس باید انگیزه فعالیت های قرآنی را در دانش آموزان ایجادکنند
حجتالاسلام محمدی در پاسخ به این سوال که چرا هنوز خروجیهای آموزش قرآن در کشور مطلوب جامعه قرآنی نیست؟ گفت: اصلا نمیتوان به این آسیبشناسی یک سویه نگاه کرد چراکه اشکالاتی در بین راه وجود دارد که از جمله آنها متن آموزشی، برنامه درسی، مدرسه خوب، هدفگذاریها مواردی است که باید در جای خود مورد توجه باشد، اما یکی از شاخصهها دانش آموز، انگیزههای این دانش آموزان است و فضایی که بر آنها حاکم است.
هنوز برای رسیدن به تربیت10 میلیون حافظ قرآن نیازمند تلاش هستیم
وی فعالیت های وزارت آموزش و پرورش در تامین اهداف آموزش قرآن را مثبت ارزیابی کرد و تصریح کرد: وزارت آموزش و پرورش در تامین اهداف آموزش قرآن تا حدودی موفق بوده و نباید آن را به طور کامل ناکام دانست، اما هنوزدر این مسیر به نقطه ایده آل نرسیدهایم و چشم انداز ما نهادینه شدن فرهنگ انس با قرآن و تربیت 10 میلیون است که هنوز با آن فاصله داریم.
تحقق 10میلیون حافظ، به 15هزار میلیارد تومان هزینه نیاز دارد
حجت الاسلام محمدی در باره بودجه برای تحقق تربیت 10 میلیون حاففظ قرآن کریم گفت: برای محقق شدن اهداف، در ابتدا باید به بررسی جوانب آن بپردازیم و بدانیم طرح ملی حفظ چرا موفق نمیشود؟ 10 میلیون حافظ کل؛ میشود 300 میلیون نفر جزء، باید برای محقق شدن این رقم حداقل یک نفر جزء، برابر با حداقل 15 هزار میلیارد تومان باید اختصاص داده شود و 15 سال زمان نیاز است یعنی سالی هزار میلیارد تومان اگر برای حفظ بودجه گذاشته شود میتوان امیدوار بود که تربیت 10 میلیون حافظ محقق میشود, اما 15 هزار میلیارد کجا و 300 میلیاردی که هماکنون تصویب شده کجا!!!! پس رقم مصوب شده یک سوم هزینهای است که نیاز داریم.
در حوزه قرآن؛ دچار یک عقبماندگی تاریخی هستیم
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این که در قرآن دچار یک عقب ماندگی تاریخی هستیم، بیان داشت: علی رغم پیشرفتهای صورت گرفته در حوزه قرآنی هنوز خلأ هایی وجود دارد و در میان کشورهای اسلامی ، کشورهایی هستند که از شش میلیون نفر جمعیت خود؛ یک میلیون حافظ قرآن کریم دارند در حالی که ما هنوز به این جایگاه نرسیده ایم و به عنوان یک کشور اسلامی باید برای تحقق فرموده مقام معظم رهبری تلاش کنیم و ایشان هم زمانی را برای تحقق این هدف دادهاند که باید برای آن برنامهریزی کردو یکی از مواردی که در این زمینه باید وجود داشته است همراهی و پشتیبانی است.
وی پیرامون کمیسیون آموزش عمومی کشور گفت: یکی از موفقیت کمیسیونهای ما آموزش عمومی است مصوبات خوبی در آن صورت میگیرد و روال اجرایی با نظم خوبی همراه است. حجت الاسلام محمدی ادامه داد: وزارت آموزش و پروش باید در حوزه مدارس قرآنی مورد حمایت قرار گیرد و ما در معاونت قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین در شورای توسعه تلاش کریدیم که در جایگاه خود بالاترین سطح تخصیص بودجه را به وزارت آموزش و پرورش داشته باشیم اما باید در نظر داشت که وزارت آموزش و پرورش با گستردگی مخاطب و فراوانی افراد زیرمجموعه خود با این پولها نمیتواند رسالت خود را به صورت کامل ایفا کند.
تنوع روشهای آموزشی قرآن، مبتنی بر اصول علمی باشد/ ازروش های موثردر آموزش قرآن حمایت می شود
حجتالاسلام محمدی در مورد تنوع روشهای آموزش قرآن گفت: من با تنوع روشها موافق هستم نمیتوانیم همه را به اجرا کردن یک روش واحد وادار کنیم اما باید همه تنوعها و تکثرها با راهبری کلانی کنترل شود، همان طور که الان شورای توسعه فرهنگ قرآنی چنین کاری انجام میدهد.
وی افزود: تنوع در روشها خوب است در این صورت افراد با ذوقها وسلایق مختلف میتوانند جذب شوند و به سراغ روش مورد نظر خویش بروند اما اگر این تنوع مبتنی بر اصول علمی باشد مطلوب است و گرنه نمی تواند موثر باشد پس هرکس در سطح ملی اگر دارای روش نوینی است بیاید عرضه کند و به طور حتم روشهای نوین و موثر مورد حمایت و معرفی قرار میگیرد.