به گزارش خبرگزاری حوزه، این مراسم که امروز در سالن جلسات صحن صاحبالزمان(عج) حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) برگزار شد، از مجموعه سه جلدی «کنزالدعا»، مجموعه دو جلدی «شناختنامه نماز» و کتاب صوتی «رستاخیز کربلا» رونمایی شد.
آیتالله حسینی بوشهری، مدیر حوزه های علمیه در سخنانی، ضمن تأکید بر ضرورت توجه بیشتر حوزه به منابع حدیثی، اظهار داشت: طلاب باید در عرصه علوم حدیث، بررسی و پژوهشهای فراوانی داشته باشند.
*با روش های علمی تعالیم اسلامی از قرآن و حدیث استخراج می شود
در ادامه ،مدیر پژوهشکده علوم و معارف حدیث پژوهشگاه قرآن و حدیث، با اشاره به مطرح شدن عقل به عنوان وسیله استخراج منابع از کتاب و سنت اظهار داشت: مؤسسه علمی- فرهنگی دارالحدیث، در کنار استفاده از قرآن برای استخراج تعالیم اسلامی، در عرصه سنت نیز با بررسی و کار علمی در عرصه حدیث، اقدامات ارزشمندی در این عرصه داشته است.
حجت الاسلام طباطبایی، حدیث را گزارش و حکایت سنت نبوی دانست و گفت: با توجه به این که ما به طور مستقیم با سنت در ارتباط نیستیم؛ سنتی که بهصورت مستقیم از پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) صادر شده، از این رو نیازمند روشهای علمی هستیم تا استناد این متن را به معصومین «علیهمالسلام» اثبات کنیم.
وی با بیان این که در تاریخ، همواره دچار افراط و تفریط بودیم؛ به این معنی که در دورهای مانند دوره اخباریگری، به سوی سنت رفته و در دورهای از سنت فرار شده است.
وی با اشاره به وجود چهار دوره طلایی حدیثی اظهار داشت: در دوره امام باقر(ع) و امام صادق (ع) که دوره صدور حدیث است، در این دوره گرایش به حدیث و توجه به سخن امام معصوم(ع) و مراجعه مردم به آنها زیاد بوده است.
مدیر پژوهشکده علوم و معارف حدیث پژوهشگاه قرآن و حدیث، با بیان اینکه در این دوره هجوم به مدینه و شاگردی این دو امام همام زیاد بوده است،گفت: دوره بعدی بین سالهای 320 تا 450 میباشد که نگارش کتب اربعه از دستآوردهای این دوره میباشد؛ از مهمترین دلایل به وجود آمدن چنین شرایطی، حاکمیت آل بویه به عنوان حکومتی شیعی بوده است.
وی با بیان این که در دوره صفویه نیز به دلیل تشکیل حکومت شیعی دوره سوم طلایی توجه به حدیث به وجود آمده است، گفت: دوره چهارم به بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نظام شیعی مبتنی بر اصول دین و آموزههای اهلبیت علیهمالسلام در ایران، امکانات برای پژوهشهای معرفتی و حدیثی را به وجود آورده است.
این استاد حوزه افزود: این دوره عقبهای از امکانات در پیش از انقلاب داشت که با پیروزی آن به نقطه اوج خود رسید. در این دوره با امکانات پژوهشی جدیدی روبرو بودیم که در گذشته وجود نداشته است که با نبود آنها، در عین جامعیت علمای گذشته، زمان زیادی از آنها صرف میکرد ولی امکانات امروز کارهای پژوهشی را تسریع و ساده کرده است.
*طلاب و پژوهشگران با منابع و میراث شیعی آشنا شوند
وی با ابراز تأسف از عدم استفاده کامل از امکانات موجود گفت: تربیت پژوهشگران جدید از اقدامات ضروری است که باید به آن توجه نمود؛ امروز باید طلاب و پژوهشگران را نسبت به منابع و میراث شیعی آگاه نمود.
حجت الاسلام طباطبایی با بیان این که امروز در عین امکانات، طلاب علوم دینی با میراث حدیثی شیعی آشنایی کاملی ندارند، افزود: طلاب باید نسبت به میراث و منابع حدیثی شیعی آشنا شوند و در این عرصه ورود برخی واحدهای درسی به دروس حوزه میتواند تأثیرگذار باشد.
وی در ادامه درباره کتاب شناختنامه نماز اظهارداشت: در این کتاب که امروز رونمایی شد، به صورت کامل تمام روایات مرتبط با نماز از زاویههای مختلف مورد برسی قرار گرفته است. کتاب ارزشمند کنزالدعا نیز که دربردارنده ادعیه شعیه است که از منابع اثرگذار حدیثی شیعی میباشد.
انتهای پیام// 15/ 313