چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

رئیس پژوهشکده فرهنگ، انقلاب و تمدن اسلامی با بیان این که در طول تاریخ ارتباط با روحانیت موجب دوام حکومت ها بوده است، گفت:حکومت هایی که ارتباط خوبی با روحانیت نداشتند، دوام زیادی پیدا نکردند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، دکتر موسی نجفی، امروز در همایش «جایگاه و نقش روحانیت در عرصه فرهنگی»  با تحلیل نقش فرهنگی حوزه و روحانیت در دروان پهلوی، اظهارداشت: اوج شکل گیری تشیع در ایران با سرکار آمدن صفویان صورت گرفت و رابطه روحانیت با دولت در این زمان آغاز شد.

رئیس پژوهشکده فرهنگ، انقلاب و تمدن اسلامی در ادامه با بیان این که حکومت هایی که ارتباط خوبی با روحانیت نداشتند، دوام زیادی پیدا نکردند، ابراز داشت: برخورد های تند نادر شاه با جامعه شیعی و تغییر مذهب رسمی کشور، سبب نارضایتی مردم از حکومت گردید که درنهایت منجر به سقوط او شد.

وی با بیان این که ارتباط روحانیت و دوره پهلوی را از زمان صفویان باید مورد بررسی قرار دهیم، افزود: بعد از دوره صفویان، نادر شاه با تغییر مذهب رسمی کشور به تسنن  و ضرب سکه های امامیه به اسامی خلفای سه گانه اهل سنت، عملا با رویکرد شیعیان و ارتباط حکومت با روحانیت مخالفت کرد.

این مورخ با بیان این که ارتباط با روحانیت موجب دوام حکومت ها در دوره های تاریخی بوده است، ادامه داد: حکومت قاجارها که با آقامحمد خان در ایران شروع شد، برعکس نادر شاه  با رسمیت بخشیدن به تشیع، توانست بیش از 140 سال دوام پیدا کنند.

نجفی با بیان این که احترام دولت ها به خاطر ارتباط با روحانیت بوده است، گفت: ارتباط قاجار با روحانیت بعد از فتوای میرزای شیرازی درباره تنباکو، تند و تنش زا گردید.

این محقق و پژوهشگر با اشاره به کودتای رضا خان در دوران پایانی قاجار، ابراز کرد: دیدگاه روحانیت به  مشروطیت با توجه به شهادت شیخ فضل الله نوری، نگاه فتنه انگیزانه بوده است.

وی، مبتکر شورای نگهبان را شیخ فضل الله نوری دانسته و گفت: یکی از تلاش های شیخ فضل الله نوری نظارت بر قانون اساسی می باشد که  وظیفه فقها را نظارت بر قانون  بیان کرده است .

نجفی در ادامه با اشاره به  فریب کاری و اقدامات ضد دینی رضا خان، ابراز داشت: رضاخان  برای انحراف افکار عمومی، دسته های عزادارای راه می انداخت و با تعطیلی مشروب فروشی ها در صدد تببین حکومت دینی خود بود.

این محقق و پژوشگر تاریخ تصریح کرد: سیاست دوره پهلوی، همزمان با تاسیس حوزه علمیه قم بر سه محور سکولار، باستان گرایی و شبه مدرنیسم  استوار بود.

نجفی با بیان این که رضا خان بعد از استحکام پایه های حکومت، برخورد خشن خود را با روحانیت آغاز کرد، گفت: مرحوم آیت الله شیخ عبدالکریم حائری بعد از کشف حجاب، نامه ای اعتراضی به رضا خان می نویسد که رضاخان در جواب با تندی تمام می گوید که اگر دست از اعتراض برندارید، حوزه علمیه را با خاک یکسان  خواهم  کرد.

وی در پایان با اشاره به پخش سریال کلاه پهلوی از شبکه یک سیما، افزود: این سریال شبهاتی را در اذهان عمومی جامعه در رابطه با کشف حجاب ایجاد کرد و نتوانست پاسخ  شبهات را بدهد.

 انتهای پیام 16/313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha