به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین علیدوست، پیش از ظهر امروز در نخستین همایش فلسفه اصول فقه گفت: اصول فقه یکی از علوم بومی اسلامی است که در درون اسلام، ساخته و تکمیل شد؛ بانی این اصول قطعاً امیرالمومنین(ع) بوده است.
وی با اشاره به فعالیتهای علمی علامه محقق اصفهانی(غروی اصفهانی)بیان داشت: شاید نتوانیم ایشان را در علم اصول صاحب سبک بدانیم؛ ایشان نظریهپردازی تحول خواه در این عرصه بود؛ تعلیقات بر کفایةالاصول، رساله شیخ اعظم، ایجاد رسالهای در باب اجتهاد و تقلید با نگاه اصولی، الاصول الی نهج الحدیث، رساله ای در باب صحیحی دائم و رسالات مشترک از جمله تولیدات علمی ایشان بوده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: ایشان 13سال شاگرد برقله ایستاده مرحوم آخوند بودند؛ اهتمام به اصول تاجایی است که معمولا دوره اصولی ایشان 15سال طول میکشید و این درحالی است که حتی دوره اصول مرحوم آقاضیا عراقی نیز 6ساله به اتمام میرسید.
وی گفت: در باب چگونگی ادامه علم اصول نظرات مختلفی مطرح است؛ گروه اول بر این باور هستند که اصول به کفایت رسیده و باید از آن کاست؛ کفایه هم با همین اندیشه نوشته شد و کتابی چون «نهایه» و «نهایه النهایه» نیز با همین رویکرد تدوین شد.
حجت الاسلام والمسلمین علیدوست اظهارکرد: گروه دوم بر این باور هستند که این علم نه فربه شده نه چیزی کم دارد؛ اصول فقه بر اساس نیاز بهوجود آمد و در فقه به یک خلاء برخورد میشد؛ دانش اصول دانش، مدرسهای نیست، آنچه در استنباط لازم می شد، توسط یک متفکر سوال می شود و آرام آرام در دل این علم جای می گرفت.
وی گفت: گروه سوم هم بر لزوم تهذیب در حجم بسیاری از مسایل اصول تاکید دارند؛ لزوم طرح مسایل زاید در ضمن همین مسایل یا دفتر دوم از دیگر مباحث این گروه بهشمار می رود؛ حجت خبرواحد در فقه را مبنای عقلا میدانند، ولی باید آن را در خصوص آیاتی چون «نبا» مورد ارزیابی قرار داد.
این استاد حوزه یادآور شد: در این بخش باید به مباحثی چون بنیاد شرعیت، عرف و هنجارها در دخالت نص جاودانی چون قرآن و کلام اهل بیت(ع) در حوزههای عمومی و خصوصی دقت کرد؛ مثلا بحث تقیه در اینجا اهمیت بسیار پیدا میکند.
وی گفت: روششناسی احکام نیز بسیار مهم است؛ این مباحث باید در دفتر دوم و تکمیلی دفتر اول بیان شود؛ در این باره باید حتما تحولات بزرگی صورت گیرد، ولی این به آن معنا نیست که کسی تلاش بزرگان را نادیده بگیرد؛ بزرگان ما با تلاش زایدالوصف خود، اصول را به این مرحله رساندند؛ نسل آینده باید با همین سرمایه و با احترام و قدرشناسی از گذشتگان، در این راه قدم گذارند.