به گزارش خبرگزاری حوزه،حجت الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی در دیدار اعضای سمینار حکمت متعالیه در سومین دوره کوتاه مدت حکمت متعالیه مجتمع آموزش عالی المصطفی تهران خاطر نشان کرد: جامعةالمصطفی افتخار دارد که مروج اندیشه ی عقلانی، معرفتی، فلسفی و الهی متعادل و متناسب با دنیای معاصر باشد.
وی افزود :در حقیقت حکمت متعالیه یکی از برجسته ترین مدل های حکمت الهی است و در این مدل و الگو ما شاهد یک درخشش و پیشرفت در تفکر الهی هستیم.
رییس جامعةالمصطفی گفت: بشر در تفکر حکمت الهی باید پارادایم های خود را در حوزه علم و تمدن تغییر بدهد و وارد یک تمدن نوین الهی امروزی شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان داشت. نخستین نکته ای که می توان از حکمت متعالیه و فلسفه الهی برای علوم انسانی و علوم اجتماعی الهام گرفت، جامعیت معرفتی است.
وی اضافه کرد: در طول تاریخ اندیشه بشر در این تفکرات گوناگون سهم چند منبع و همین طور روش معرفتی متفاوت بوده، گاهی سهم برخی چنان بزرگ می شدکه بقیه منابع بخش های دیگر دست کم گرفته و یا به طور کلی کنار گذاشته می شدند.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی بابیان این که در حکمت متعالیه، ضمن این که در اهمیت معرفت نظری و عقلی تاکید شده و این که بنیان همه معرفت ها، معرفت نظری و عقلی است، اما در عین حال نگاه ملاصدرا یک نگاه جامع به همه حوزه های معرفتی است گفت: از دیدگاه فلسفه الهی به ویژه با تقریر ملاصدرا بشر بدون معرفت فلسفی و نظری به هیچ معرفتی نمی تواند دسترسی پیدا کند.
وی بابیان این که بنیان همه علوم و دانش ها بر یک فلسفه نهاده شده و لو این که آن عالم و دانشمند، متوجه آن فلسفه محض و پنهان نباشد بیان داشت: سهم معرفت تجربی ،معرفت وحیانی و معرفت شهودی را نباید دست کم گرفت؛ بلکه هر یک از این ها سهم خود را دارند، بنابراین نکته دوم جامعیت روشی و منبعی در دیدگاه ملاصدرا است.
عضو جامعه مدرسین حوزه افزود: اندیشه فلسفی هم در مبانی علوم به طور مطلق و به ویژه علوم انسانی اثر دارد و هم می تواند در مسائل عموم اندیشه فلسفی نقش آفرین باشد.
وی ادامه داد: حکمت متعالیه، حکمتی است که دارای جامعیت است و پاسخگوی نیازهای گوناگون معرفتی بشر است و قدرت انعطاف و سازگاری با پیشرفت بشر در همه قلمروهای علمی در درون این دستگاه وجود دارد.
این استاد حوزه خاطرنشان کرد:در حوزه انسان شناسی نیز حکمت متعالیه از یک نظریه متوازن و متعادل با تاکید بر آن ابعاد معنوی و عرفانی انسان برخوردار است.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با اشاره به نظریه مهم فقر وجودی ملاصدرا گفت: یکی از اندیشه های مهم ملاصدرا در وجود شناسی او همان نظریه فقر وجودی اوست .
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که نظریه فقر وجودی از یک ظرافت و پیچیدگی و دقت بالایی برخوردار است افزود:این فقر وجودی وقتی در حوزه انسان شناختی قرار می گیرد، سخن ملاصدرا این است که کشف این فقر وجودی با رسیدن به فقر وجودی یا به عبارت دیگر خود آگاهی نسبت به فقر وجودی این مایه گشایش آفاق بسیار گسترده ای برای انسان می شود .
وی بیان داشت:اندیشه فلسفی و دینی می تواند پاسخگوی تطورات طبیعی، ظاهری و شکلی بشر باشد و در عین این که او را در این زندان محصور نکند این دستگاه فلسفی پاسخگوی به این تمدن جامع و مطلوب بشری است.
رییس المصطفی خاطرنشان کرد: الهیون عالم می توانند با تمسک به یک فلسفه الهی مشترک به سمت یک تمدن پاسخگو و درعین حال الهی و معنوی و عرفانی حرکت بکنند.