شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

فلسفه دین در واقع دانش و معرفتی است که عهده‎دار مطالعه فرانگر عقلانی درباره دین، دستیابی به احکام کلی دین و عناصر و بنیادین است.

به گزارش خبرگزاری حوزه حجتالاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد، چهارشنبه شب، در نشست علمی چیستی فلسفه دین، در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در قم با اشاره به این که در تعریف فلسفه دین مباحث متعددی مطرح شده است، گفت: با تعریفی که در این رابطه ارایه داده ام، فلسفه دین در واقع، دانش و معرفتی است که عهدهدار مطالعه فرانگر عقلانی درباره دین، دستیابی به احکام کلی دین و عناصر بنیادین است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در این تعریف، به هویت اصلی فلسفه دین، به مثابه یک دانش نگاه شده است که یک سری معلومات و مسایل مشتت نیست، بلکه یک دانش مسنجم است.

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان کرد: این تعریف در حقیقت از خصلت جامع عناصر بودن نیز برخوردار است و تمام این عرصه را شامل میشود.

رئیس شورای حوزه علمیه تهران با بیان این مطلب که فلسفه دین تنها مجموعهای از مسایل گردآمده در یک کتاب نیست، عنوان کرد: در حقیقت این فلسفه روشن میسازد که روش و غایت دین چیست.

وی، فلسفه دین را از جنس دانشهایی مثل کلام دانسته و افزود: اگر دانش را به مجموعه معارفی اطلاق کنیم که به یک معرفت منسجم رسیده باشد، باید فلسفه دین را در زمره این دانشها بیاوریم.

حجت الاسلام والمسلمین رشاد خاطرنشان کرد: در این حوزه باید تعریف شود که دانش، موضوع، قلمرو و روش خاص این دانش چیست و چه موضوعی باید مورد مطالعه واقع شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: در این تعریف، مطالعه فرانگر عقلانی به رویکرد دانش فلسفه دین در نقطه کانونی واقع شده است که این فلسفه جزو معرفتهای درجه دوم است و رویکرد آن نیز عقلانی است.

وی با اشاره به این که میان هویت دینی و عقل حداقلی، حدود مشخص شده است، ابراز داشت: هویت دینی و معرفتی، حقایق معرفتی دانش را بازگو میکند و مشخص میکند که این دانش در کدام طبقه از دانشها قرار دارد.

این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: مجموعه مباحث فلسفه دین دو دسته کلان را تشکیل میدهد که شامل دستهای مباحثی که به هویت جمعی نگاه دارد و دیگری نگاهی که به بخشهایی از منطق و فلسفه‏های مضاف بر می‏گردد.

حجت الاسلام والمسلمین رشاد خاطرنشان کرد: علم‌های مضاف هم ممکن است به خودشان و موضوعشان به صورت فرانگر نگاه کنند؛ مثل جامعه شناسی دین و معرف که مطالعه فرادانشی و فرامسالهای است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha