طلاب غیرایرانی جامعةالمصطفی که ضرورت تقریب مذاهب را بیش از دیگران درک می کنند و شیرینی ها و تلخی ها تبلیغ در این مسیر را چشیدهاند، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه به بیان نظرات خود پیرامون ضرورت وحدت در جهان اسلام و چالش های پیش رور در این عرصه پرداختند.
صلاحالدین احمد از طلاب بنگلادش با اشاره این که نامگذاری هفته وحدت به ابتکار امام راحل بود، گفت: پس از انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی(ره)، دوازدهم تا نوزدهم ربیعالاول را هفته وحدت نام نهادند که نشان از دغدغه و روحیه تقریب مذاهب در ایشان داشت و در ادامه نیز مراجع عظام و علما نیز از این تصمیم استقبال و آن را تبلیغ کردند.
وی افزود: در برهه حساسی از تاریخ که در آن به سر میبریم، باید با پرهیز از هر بزرگنمایی مذهبی، بر توافقات خود با دیگر مذاهب تأکید کنیم.
ضرورت شناسایی دشمن مشترک
این طلبه بنگلادشی، شناسایی و مبارزه با دشمن مشترک را نیز همانند تأکید بر مشترکات عامل تقریب دانسته و ابراز داشت: مسلمین در جهان کنونی، نیازمند وحدت هستند. هرچند که پیروان مذاهب مختلف و متنوع اسلامی حق دارند بنا به اعتقادات خود عمل کنند، اما نباید منجر به دامن زدن به اختلافات گردد.
صلاحالدین احمد اضافه کرد: همچنان که حنفی های اهلسنت خود را ملزم به پیروی از عقائد مالکی نمیدانند، نمیتوان از شیعیان یا اهلسنت این انتظار را داشت که خود را به مذهب مقابل دربیاورند.
وی حفظ وحدت را عقلانی دانسته و خاطرنشان کرد: عقل، حکم به حفظ وحدت و تقریب مذاهب میدهد و شرع نیز بنا به آیه "واعتصمو بحبلالله جمیعا و لا تفرقوا" این حکم را تأکید میکند.
این طلبه بنگلادشی، وحدت مذاهب اسلامی را حکمی واقعی ارزیابی کرد و اظهار داشت: فتاوای محکم مراجع تقلید شیعه در این زمینه، از روی مصلحتاندیشی نیست، در نتیجه، اگر روزی شیعیان از اهلسنت نیز افزون تر گردند، حکم به حفظ تقریب همچنان پابرجا است.
صلاحالدین احمد، با اشاره به انحرافات موجود در بین برخی از سران کشورهای عربی، تأکید کرد: جای تأسف است که سران بسیاری از کشورهای عربی با وجود فرهنگ و زبان واحد، در سوریه، بحرین و یمن به جان همنژادهای خود افتادهاند و دایهدار پرچم اختلاف بین مسلین شدهاند.
وی گفت: از جمهوری اسلامی ایران انتظار داریم تا بیش از پیش بر حفظ وحدت در بین امتهای اسلامی تأکید کند تا شاهد شکلگیری بیشتر موجهای تقریبی در بین کشورهای اسلامی باشیم.
لزوم بصیرت در شناسایی دشمن
حجتالاسلام سید نصرت علیجعفری، از هندوستان نیز وحدت را به معنای تأکید بر اشتراکات و بصیرت در شناسایی دشمن خارجی دانسته و اظهار کرد: شیعیان، دشمن اهلسنت نیستند، تنها در برخی از موارد با آنها اختلاف عقیده دارند و در اعتقادات کلی خود که همان اعتقاد به قرآن و سنت پیامبر اعظم(ص) است، با آنها در اشتراکند.
مدیر مؤسسه العصر آرگنائزیشن هندوستان با بیان این که وحدت، به معنای عدول از اعتقادات نیست، خاطرنشان کرد: هرچند که اختلافات در مذاهب اسلامی وجود دارند و این طبیعت هر مذهبی است، اما در تقریب مذاهب، نباید به از بین بردن آن اختلافات تأکید نمود، بلکه مهم تأکید نکردن بر اختلافات است.
این طلبه هندوستانی با بیان این که شرع و عقل به ترتیب حکم به وجود حفظ وحدت بین مسلمین میدهند، اضافه کرد: قرآن، مسلمانان را از ریشه واحدی میداند و بر هر گونه اختلاف دوری میکند که اهتمام شارع را به این مقوله میرساند و عقل قطعی نیز به آن حکم میکند.
وی با اشاره به این که متأسفانه شعار تقریب مذاهب به شکل شایستهای در ممالک اسلامی نهادینه نشده است، تصریح کرد: تکلیفی که ما به عنوان شیعه و پیروان فقه جعفری داریم، آن است که به تکلیف شرعی خود در حفظ تقریب آگاه و از هرگونه لعن و نفرین پرهیز نماییم.
اشتراکات فراوان
حجتالاسلام تحسین بدری، از عراق یکی دیگر از طلاب غیر ایرانی بود که به بیان نظرات خود درباره ضرورت وحدت پرداخت.
وی با اشاره به مشترکات شیعه و اهلسنت، گفت: ما در فقه، اصول و فلسفه، نماز، روزه، حج، تقریبا شبیه به هم نظر میدهیم. من به عنوان متخصص اصول فقه مقارن میگویم که بیش از 95 درصد از مبانی فقهی ما با اهلسنت یکی است.
وی با بیان این که وحدت رویه مذاهب اسلامی در مسایلی مانند سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ارزشمند است، ابراز کرد: هدف از تقریب مذاهب، ادغام آنها در یکدیگر نیست، بلکه پیروان مذاهب میتوانند با حفظ مذهب خود، رویکردی نزدیک با مذاهب دیگر داشته باشند.
این طلبه عراقی افزود: مناسب است که به جای کلمه وحدت، واژه تقریب را برای حفظ رویکرد مناسب مذاهب با یکدیگر به کار بریم، چون وحدت، حالتی آرمانی است که دستیابی به آن سخت است، اما تقریب مذاهب را میتوان انتظار داشت و درصدد دسترسی به آن بود.
حجتالاسلام بدری، عقل سلیم را حکم دهنده مواضع تقریبی بین مسلمین دانست و خاطرنشان کرد: قرآن در جملات متعددی همچون "انما المؤمنون اخوه"، به مؤمنین دستور مدارا و همدردی با برادران دینی خود میدهد.
جنگ سوریه، سیاسی است، نه مذهبی
وی، فتنه کنونی در سوریه را مورد توجه قرار داد و اذعان کرد: جنگی که اکنون در سوریه به راه انداخته شده، ناقض وحدت بین مسلمین نیست، بلکه جنگی سیاسی و با جنگافروزی گروههایی ملحد و تروریستی است که با افکار وهابیگری خویش به نام اهلسنت و برچیدن حکومت علویون در سوریه، این بحران را ایجاد کردهاند.
این طلبه عراقی، تقریب مذاهب اسلامی در جهان کنونی را ایدهآل ندانست و تأکید کرد: علت اساسی ضعف کنونی در بین مسلمانان، وجود سران فاسد بسیاری از ممالک اسلامی است که با سوءاستفاده از جهل مردم خود به دیگر مذاهب اسلامی، امت اسلام را ناتوان ساختهاند.
وی، با اشاره به راهکارهای موجود در تقویت مناسبات مذاهب اسلامی، عنوان کرد: ارتباط علمی و گفتوگو میان علمای مذاهب اسلامی و تأکید بر مبانی فقهی مشترک و ایجاد بازارهای اسلامی مشترک، میتواند برای ایجاد ثبات بیشتر مذاهب اسلامی مؤثر باشد.
فواید همبستگی و یکپارچگی مذاهب
حجتالاسلام نوم پاتان، طلبه تایلندی است فواید همبستگی و یکپارچگی مذاهب را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: یکی از فواید این همبستگی، میتواند شناسایی و مقابله با دشمن مشترک کنونی مسلمین در شرق و غرب باشد و این همان تبری در اسلام است که در کنار تولی تأکید شده است.
وی با بیان این که 10 درصد از جمعیت هفتاد میلیونی تایلند مسلمان هستند که در چهار استان جالا، فطانی، ناراتیوات و سونگلاوستون متمرکز هستند، افزود: بیشتر مردم مسلمان کشور من از مذهب شافعی هستند، اما تعامل بسیار مناسبی با دیگر مذاهب از جمله مذهب جعفری دارند که این موضوع، زمینه خشم مبلغان وهابیت و فعالیتهای بیشتر آنها در میان مسلمانان تایلند را پدید آورده است.
جشن میلاد نبی مکرم(ص)؛ عامل وحدت مسلمانان تایلند
این طلبه تایلندی با بیان این که هرساله جشنواره میلاد نبی مکرم اسلام(ص) با حضور شیعیان و اهلسنت این کشور در استان سونگلاوستون تایلند برگزار می شود، خاطرنشان کرد: سه سال پیش، یکی از افراد ذینفوذ این شهر که از اهلسنت بود، شیعه شد و از آن سال، در سالروز میلاد پیامبر اکرم(ص) مجلس جشنی برای تقریب مذاهب اسلامی این کشور در این شهر برگزار میکند که مسلمانان استانهای دیگر کشور نیز در آن حضور پیدا میکنند و جشن رسمی مسلمانان در تایلند شمرده میشود.
علاقهمندی دانشجویان بودایی به بحث منجی جهانی
حجتالاسلام نوم پاتان، فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر حرمت بیاحترامی به ارزشهای اهلسنت را مورد توجه قرار داد و گفت: احترام به ارزشهای مذهب مقابل، احترام آنها به مذهب شما را به ارمغان میآورد. برای نمونه، در مراسم عاشورای امسال که با حضور دانشجویان بودایی در این مراسم روبهرو شدم، از شباهت عقیده آنها مبنی بر ظهور بودای پنجم و نجات جهانیان و عقیده ظهور منجی در مذهب شیعه سخن گفتم که با استقبال، تعجب و ابراز احترام مقابل آنها روبهرو شدم.
وی یادآور شد: در سالهای اخیر شاهد رشد فزاینده نگاههای تقریبی در ممالک اسلامی هستیم و این همان موضوعی است که رهبر معظم انقلاب در پیام حج امسال خود تأکید کردند که مسلمانان، نخست دشمن مشترک خویش را بشناسند و در مرحله بعد درصدد شکست آن برآیند.
ضرورت بررسی اختلافات در محافل علمی
در ادامه این گزارش به سراغ صادق سلمان، از بحرین رفته و نظرش را درباره ضرورت وحدت در جهان اسلام را جویا شدیم.
وی، قرآن و سنت را عامل نزدیکی نگاه مسلمین با یکدیگر دانسته و گفت: طرح و بررسی اختلافات را باید به محافل علمی مذاهب اسلامی سپرد و عامه مردم را از طرح این مباحث دور ساخت تا از وجود تنش در بین آنها پیشگیری گردد.
این طلبه غیر ایرانی افزود: براساس این نگاه، مناظراتی که در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران و دیگر شبکههای خارج از این کشور در مباحث اختلافی در فضای سالم روی میدهد را میتوان اقدامی مبارک در جهت رشد زمینههای تقریبی بین افکار و مذاهب اسلامی ارزیابی کرد.
این طلبه بحرینی، تعامل میان کاتولیکها و پروتستانهای مسیحی را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: قدرتهای غربی و عوامل منطقهای آنها برای براندازی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، نخست وارد سوریه شدهاند و در صدد براندازی این پل هستند تا در مرحله بعد نظام کنونی ایران را هدف بگیرند و به دروغ با بوقهای تبلیغاتی کرکننده خود، جنگ بین اهلسنت و علیون در سوریه را تبلیغ میکنند، حال که نهان غیر از عیان است.
همراهی اهل سنت بحرین با شیعیان
صادق سلمان با اشاره به سرکوب مردم مظلوم بحرین، بیان کرد: مردم این کشور که از کمترین امکانات و حق شهروندی نیز محروم هستند، در حالی با شعارهای تفرقهگرایانه رژیم آل خلیفه سرکوب میشوند که همگان شاهدند که اهلسنت بحرین پا به پای شیعیان در تظاهرات خیابانی و قیام مردمی این کشور حاضر میشوند.
درک صحیح از قرآن
حجتالاسلام القاسم جالو از گینه، طلبه دیگری بود که وحدت میان شیعه و اهلسنت را به درک صحیح از آموزههای قرآن وابسته دانست و ابراز داشت: اگر مسلمانان، برداشت صحیحی از معارف قرآنی و شناخت راه و رسم نبی مکرم اسلام(ص) داشته باشند، دچار اختلاف نمیگردند.
وی افزود: این همان خواستهای است که قرآن به آن دستور داده است "ولتكن منكم امّة يدعون الی الخير و يأمرون بالمعروف و ينهون عن المنكر و اولئك هم المفلحون". خداوند متعال در این آیه به مسلمانان تأکید میکند که باید صلاح و مصلحت برادران دینی خود را بخواهند و حتی آنها را با امر به معروف و نهی از منکر فراموش نکنند.
این طلبه گینهای، توحید و اخلاق و قبله واحد را از جمله اشتراکات شعیه و سنی برشمرد و ادامه داد: دریابیم که اسلام از ما چه میخواهد، نه این که آنچه را که ما میخواهیم، از اسلام طلب کنیم.
وی با اشاره به این که 95 درصد از جمعیت ده میلیونی گینه مسلمان هستند، یادآور شد: شیعیان، سه درصد جمعیت مسلمانان این کشور را تشکیل میدهند و تعامل نزدیکی با پیروان مذهب مالکی صوفیمسلک دارند.
اکثر جمعیت مالکی گینه، مرید اهلبیت(ع) هستند
وی اضافه اضافه: صوفیان گینه معتقدند که شیعیان، پیرو قرآن و سنت پیامبر(ص) هستند و خود نیز مرید اهلبیت(علیهمالسلام) و به خصوص حضرت امیرالمؤمنین(ع) هستند.
مرز وحدت، از دست ندادن عقیده است
حجتالاسلام القاسم جالو با بیان این که مرز وحدت، از دست ندادن عقیده است و نباید اصول دین و مذهب خود را به بهانه تقریب به فراموشی سپرد، خاطرنشان کرد: نظریه تقریب، حکم دینی و عقلی است، چرا که وحدت، به مصلحت همه مسلمانان و اختلاف موجب خوشحالی آمریکا و صهیونیستها است.
گزارش: سید اسماعیل سادات پور