خبرگزاری حوزه/ اولین شماره از فصل نامه تخصصی پژوهشکده مطالعات منطقهای با عنوان پژوهشهاي منطقهای منتشر شد.
در این شماره از مجله میتوان مقالات متنوعی در حوزه مباحث مختلف دینی و مذهبی با رویکرد پژوهش محوری مطالعه نمود.
از جمله عناوین این مقالات میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
جريان شناسي تقريب مذاهب اسلامي (بخش نخست) به قلم حسن بشارتي راد
جايگاه فقه و شريعت نزد طيبيان و بهرههاي اسماعيلي اثر عباس علي متوليان
بررسي نظري هويت در تحولات اجتماعي اخيركشورهاي عربي تألیف حميد طالب
ورود اسلام به آفريقا؛ بازخواني سياسي- اجتماعي نوشته سيد سعيد هاشمي نسب
چالشهاي سياسي – اجتماعي عربستان در پرتو بيداري اسلامي نوشته اسماعلي رضواني فر
شيعيان و فرقههاي علوي در بالكان به قلم محمد قربانپور دلاور
و بالاخره مقالهای با عنوان جنبشها و بيداري اسلامي در مغرب (مراكش) اثر بامبا عثمان.
در مقالهای که در مطلع این شماره از مجله به چاپ رسیده است ،ذیل عنوان «جريان شناسي تقريب مذاهب اسلامي» به مقوله تقریب مذاهب اسلامی به عنوان یکی از مسائلی که در ادبیات سیاسی و اجتماعی جهان اسلام سابقه طولانی دارد پرداخته شده است.
در این مطلب نگاهی اجمالی به آثار باز مانده از عالمان متقدم مذاهب، این موضوع را آشکار ساخته است که از دیرباز و از اوان شکل گیري مذاهب مختلف عالم اسلام، اندیشههاي وحدت آمیز اسلامی در آراء برخی بزرگان مذاهب وجود داشته و به فراخور زمان، مطالبی در این رابطه بر قلم ایشان جاري شده است.
تقریب بین مذاهب مختلف اسلامی در یک قرن اخیر از جانب متفکران اسلامی از زوایاي مختلف، مورد بحث و بررسی و تحلیل شده است و در نتیجه موافقان و مخالفان زیادي در مقابل هم ص فآرایی نمود هاند، ریشه ي این اختلافات را عل یرغم تأکید قرآن کریم و سنت پیامبر بر وحدت و اخوت اسلامی، باید در تفاوت رویکردها و برداشتها پیرامون تقریب و وحدت اسلامی، جستجو کرد.
نویسنده اذعان داشته است که مقوله ي جریان شناسی نگرشها و رویکردها نسبت به مسئله تاکنون چنان که شاید و باید به آن پرداخته نشده است و لذا جهات « تقریب مذاهب » مبهم آن زیاد و زمین ههاي دشواري آن بسیار است.
امروزه مجموعه مباحث و مسائل به حدى از رشد و کمال رسیده که سزاوار است از « تقریب مذاهب اسلامى » پیرامونیِ بیرون نگریسته شود تا با بررسی و تحلیل مجموعه نگرشها و رویکردها، به یک نگاه
جامع و نظا ممند در ساختار شبکهاي دست یافت. نگاه درختوارهاي رویکردها و تحلیلی آنها در دامنه ي منظومه اي جامع، ما را به چگونگی ارتباط و تعامل آنها و نحو هي تأثیرگذاري و اثر پذیري آنها نسبت به همدیگر، رهنمون میسازد.
در این مقاله تلاش شده است مباحث مقدماتی که نقش تعیین کنندهاي در تبیین موضوع و تحلیل مسائل پیرامونیِ آن دارد، مورد اشاره قرار گیرد. در همین راستا برخی از ابعاد مفهوم شناسی تقریب، خاستگاه معرفتی آن، موانع درونی و بیرونی تقریب، ارزش و جایگاه آن، اهمیت کارکردي آن و ...، مورد بحث و بررسی قرار داده شده است تا تحلیل و تبیین روشنی از محل نزاع ارائه نماید. تلاش شده است گزارش تحلیلی روشنی از رویکردهاى گوناگون در هر دو طیف مخالفان و موافقان، ارائه و انگیزه و دلائل آنان تجزیه و تحلیل شود.
فصلنامه پژوهشهاي منطقه اي به صاحب امتيازی جامعه المصطفي (ع) العالميه و مدير مسئولی علي عباسي منتشر شده است.
علاقمندان میتوانند با شماره تلفن: 8 3213334 /32133358 و نیز نمابر 32133358تماس حاصل نموده و یا به نشاني: قم ، بلوار محمدامين، سهراه سالاريه، مجتمع امين، بلوك 3، پژوهشگاه بينالمللي المصطفي، طبقه 4، پژوهشكده مطالعات منطقه اي مکاتبه نمایند.
همچنین سايت اختصاصي iri.miu.ac.ir در خدمت علاقمندان این نشریه خواهد بود.