شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
ی

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) گفت: نگاه قرآنی در اندیشه عقلانیت جامع، ناظر به مسئله سعادت است و آخرین مرحله عقلانیت کشف شده توسط بشر همان چیزی است که قرآن بر روی آن تاکید دارد.

به گزارش خبرگزاری  حوزه، حجتالاسلام والمسلمین کریم خانمحمدی، پیش از ظهر امروز در نشست علمی عقلانیت وحیانی در نظام معرفتی قرآن، در سالن کنفرانس مرکز همایش های دفتر تبلیغات اسلامی، در قم، گفت: عقلانیت از منظر غربی سطوح مختلفی پیدا کرده که دانشمندان حوزههای مختلف فلسفه و جامعه شناسی و... آن را شرح داده اند.

وی افزود: عقلانیت به طور کلی به دو حوزه عقلانیت جزیی یا ابزاری و جامع تقسیم شده است؛ در این زمینه برخی دانشمندان در دسته دوم بحث عقلانیت ارتباطی را مطرح میکنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) ادامه داد: عقلانیت جامع نیز به دو حوزه پدیداری یا غربی و وجودی یا قرآنی و اسلامی تقسیم میشود؛ نگاه قرآنی در اندیشه عقلانیت جامع ناظر به مسئله سعادت است.

حجتالاسلام خانمحمدی با بیان این مطلب که مفهوم سعادت از منظر تفکر غربی ناشناخته است، عنوان کرد: آخرین مرحله عقلانیت کشف شده توسط بشر همان چیزی است که قرآن بر روی آن تاکید دارد؛ قرآن در این زمینه مباحث مختلفی را پیرامون مبحث عقلانیت مطرح میکند.

وی خاطرنشان کرد: عقلانیتی که در قرآن به چشم می خورد در بردارنده مفاهیمی چون مباحث ریشه ای و به اصطلاح مادر، تفکر، تعقل و الولالباب است؛ مشتقات عقل 49 بار در قرآن به کاررفته است؛ اولولالباب نیز 16مرتبه تکرار شده است و تفکر نیز 18مرتبه در قرآن به کار رفته است.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با بیان این مطلب که اولولالباب یک جامعه آرمانی را مد نظر قرارداده است، اضافه کرد: در حقیقت تفکر و تعقل دو بال اولوالباب هستند؛ تفکر بعد نظری و تعقل بعد عملی آن است؛ هرجا تفکر را میبینیم معطوف به اندیشه است.

حجت الاسلام خانمحمدی یادآور شد: در این زمینه قرآن موانعی را به عنوان موانع شناخت عقلانی معرفی می کند که این عناصر شامل کتمان حقایق، تکذیب عاقبت، تفسیر دنیوی از دین، تلقی نادرست از قرآن، عدم عبرت از تاریخ، عبادت غیر خدا و استبداد وهمچنین ناباوری به معاد است.

وی با اشاره به این که واژه تفکر در قرآن ناظر به عقل نیست، بلکه منظور آن عقلانیت است، ابراز داشت: انسان دارای یک نوع عقلانیت هنجاری است، یعنی برخی اوقات رفتارش عقلانی و برخی اوقات غیر عقلانی است؛ در واقع عقلانیت وصف کنش وضعیت است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha