چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
ی

خبرگزاری حوزه/ کتاب تقریرات درس رجال آیت‌الله مصطفوی است که توسط دوتن از شاگردان ایشان گردآروی و تالیف شده و توسط انتشارات بین الحرمین منتشر گردیده است.

در اهمیت تألیف و انتشار چنین کتابهایی همین نکته بس که از جمله حوادث ناگوار صدر اسلام، پديده جعل و انحراف دادن احادیث و روایات است که با مراجعه به جوامع حديثي و کتاب هاي رجالي و بررسي حال روات، به وجود افرادي پي مي بريم که با انگيزه هاي گوناگون دست به جعل حديث مي زدند و سخناني را به دروغ به پيامبر و ائمه(ع) نسبت مي دادند.

حضرت علي(ع) در بیانی خطاب به سليم بن قيس مي فرمايد: «نزد مردم حق و باطل، راست و دروغ، ناسخ و منسوخ، محکم و متشابه، عام و خاص و حقيقت وجود دارد. آنقدر بر پيامبر(ص) دروغ بسته شد که روزي خطبه خواند و فرمود: اي مردم! دروغگويان بر من زياد شده اند، پس هر کس به عمد بر من دروغ بندد، جايگاهش در جهنم خواهد بود»؛

 آن گاه حضرت اشاره کردند که بعد از رحلت آن حضرت نيز جريان وضع حديث و دروغ بستن به پيامبر(ص) ادامه پيدا کرد: «ثم کذب عليه من بعده».

امام صادق(ع) فرمود: «ما خانداني هستيم که دروغگويان بر ما دروغ مي بندند و چهره راستگوي ما را نزد مردم خراب مي کنند»؛

و بعد مي فرمايد: «حديثي از جانب ما نپذيريد، مگر آنکه با قرآن و سنت سازگار باشد، يا در ميان احاديث پيشين ما، شاهدي بر آن بيابيد؛ چرا که مغيره بن سعيد، احاديثي در کتب ياران پدرم وارد ساخت که هرگز بر زبان پدرم جاري نشده بود؛ پس از خدا پروا کنيد، سخني را که با کلام پروردگار بزرگ و سنت رسول اکرم(ص) سازگاري ندارد، به ما نسبت ندهيد».

پيامبر اکرم(ص) فرموده‌اند: «حديث را با سند بنويسيد! پس اگر بر حق بود، شما در اجر آن شريک مي باشيد و اگر بر باطل (دروغ) بود، گناهش به گردن گوينده اش مي باشد-و شمار گناهکار نيستيد.

حضرت علي(ع) مي فرمايد: «هنگام نقل حديث، آن را به راوي و ناقلش مستند کنيد؛ پس اگر بر حق بود، به نفع شما است و اگر دروغ بود، عليه گوينده اش مي باشد»  و حضرت امام باقر(ع) در جواب کسي که درخواست سند حديث نمود، فرمود: «هنگامي که حديثي بيان کردم و آن را مستند نساختم، سند آن چنين است: پدرم از جدم، از پدرش، از جدش، از رسول خدا، از جبرئيل، از خداوند متعال».

به همین دلیل دانش رجال یکی از ارکان ضروری علوم اسلامی و وسیله ای برای پالایش متون دینی است.

 از مهم ترین راه هاي فهم احاديث موضوعه از غير آن، شناخت وضاعين احادیث است و این شناخت توسط علم رجال ممکن می‌شود.

با این اشاره، یادآور می شویم که کتاب«کلیات و مبانی علم رجال» اثر آیت الله سید کاظم مصطفوی در هفت فصل تألیف شده است:

در فصل اول به کلیات و مفاهیم علم رجال پرداخته شده است.

مباحث مختلفی همچون اهمیت و هدف و مسایل و تعریف علم رجال، آشنایی با چند اصطلاح مرتبط با علم رجال، تاریخ حدیث و... از جملع موضوعات این فصل است.

در تعريف اين علم گفته اند: «ما وُضع لتشخيص رواة الحديث، ذاتاً و وصفاً، مدحاً وقدحاً»; رجال علمى است كه براى تشخيص راويان حديث وضع شده است، چه آنان كه بدون واسطه از امام(عليه السلام) روايت مى كنند و چه آنان كه به واسطه چند نفر از معصوم(عليه السلام)روايت مى نمايند.

مراد از شناخت ذاتى، شناخت حقيقى راوى است. به عنوان مثال، پسر كيست، پدرش كيست و از كدام قبيله و منطقه است؟ و مراد از شناخت وصفى، همان شناخت اوصاف اوست. مانند: مدح و ذمّ، قدح و جرح، وثاقت و عدالت و ساير جهاتى كه به راوى بازمى گردد.

در فصل دوم با عنوان اقسام روایت به مباحثی همچون تقسیم به اعتبار صدور روایت، اعتبار کمیت و وصف راوی و... پرداخته شده است.

در فصل سوم با عنوان توثیقات عام در علم رجال به موضوعاتی نظیر اصول جاری در بحث توثیقات و دسته بندی آنها اشاره شده است.

فصل چهام با عنوان توثیقات خاص به مباحثی همچون طرق حصول توثیق خاص و کیفیت اعتبار توثیق آن و نیز توثیق اعلا اشاره دارد.

فصل پنجم با عنوان راههای اثبات اعتبار روایت و علایم  ضعف راوی به راههای اثبات اعتبار روایت و علایم ضعف و عدم اعتبار روایت می پردازد.

فصل ششم به طبقات رجال می پردازد و در آن مباحثی همچون معنای طبقه در علم رجال، معرفی اجمالی و شناسایی طبقات روات و اصحاب می پردازد.

و بالاخره در فصل هفتم، موضوع جرح و تعدیل روات و قواعد رجالی مورد توجه قرارگرفته است.

این کتاب در 1000 نسخه و 230صفحه و به قیمت 83000ریال منتشر شده است.

علاقمندان می توانند جهت تهیه با شماره تلفن 02532706972 تماس حاصل نمایند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha