به گزارش خبرگزاری حوزه؛ در این نشست که در سالن فقاهت مرکز فقهی ائمه اطهار علیهمالسلام برگزار شد، حجتالاسلام والمسلمین علیزاده موسوی در سخنانی، اندیشه توحیدی وهابی را به سه قسم توحید اسماء و صفات، توحید ربوبی و توحید الوهی تقسیم کرد.
وی در ادامه، توحید نظری و توحید عملی را از تقسیمات تفکر اسلامی معرفی کرد وگفت: با مقاسیهای ظاهری، میتوان توحید اسماء و صفات و توحید ربوبی سلفیها را مانند توحید نظری و توحید الوهی آنها را مانند توحید عملی دانست؛ هرچند اینها دارای تفاوتهای فروانی هستند.
رئیس پژوهشکده حج و زیارت، توحید نظری را شناخت خداوند از سوی انسان به عنوان قادر و توانا و واحد بدن معرفی کرد و ابراز داشت: توحید عملی نیز زمانی مطرح میشود که انسان پس از توحید نظری، در عمل مباشرت به توحید نماید.
وی با بیان این که توحید نظری و عملی خود دارای زیرشاخههایی است، ادامه داد: در عرصه توحید نظری مباحثی چون توحید در ذات، توحید در خالقیت، توحید در حاکمیت و...، و در عرصه توحید عملی نیز مباحثی چون توحید در اطاعت، توحید در عبادت و توحید در استعانت مطرح میگردد.
حجتالاسلام والمسلمین علیزاده موسوی، نخستین مشکل تفکر توحیدی سلفی را در عرصه توحید اسماء و صفات و توحید ربوبی را انحراف آنها در تجسیم و تشبیه دانسته و گفت: مشکل از جایی شروع میشود که برای صفات الهی از تجسیم و تشبیه استفاده میکنند؛ البته در این عرصه افراط و تفریطهایی نیز صورت میگیرد، به گونهای که یا این صفات الهی را مانند انسان تعریف میکنند یا این که تمام صفات الهی را منکر میگردند.
وی با تأکید بر این که اندیشه وهابیت در عرصه توحید اسماء و صفات ریشه در اندیشه تشبیهی دارد، تصریح کرد: نگاه حسگرایانه در اسماء و صفات موجب میشود که در مسائلی چون زیارت، افراد را متهم به شرک کنند؛ چراکه معتقدند پیامبر(ص) تا زمانی که زنده است و در میان مردم قرار دارد، میتوان به او متوسل شد، ولی زمانی که از دنیا رفت و در جمع انسانها قرار ندارد، نمیتواند به او توسل جست!
این محقق و پژوهشگر حوزوی خاطرنشان کرد: امروز یکی از عرصههای آسیب پذیر وهابیت، به چالش کشیدن تفکر آنها در عرصه توحید اسماء و صفات است.
رئیس پژوهشکده حج و زیارت در ادامه به اشکالات تفکر وهابیت و سلفیها در توحید ربوبی اشاره کرد و گفت: این تفکر رابطهای میان توحید ربوبی و توحید الوهی قائل نیستند و بیان میدارند که همه انسانهاا در حوزه توحید ربوبی موحدند.
حجتالاسلام والمسلمین علیزاده موسوی افزود: آنها در این زمینه استنادهایی دارند و میگویند که پیامبر اسلام(ص) آمد تا مردم را به سمت توحید عبادی دعوت کند؛ حال آن که تفکر اسلام ناب قائل به آن است که آغاز توحید عملی در انسانها ریشه در توحید نظری دارد.
وی در پایان بامطرح کردن این پرسش که چرا وهابیت در عرصه توحید ربوبی، همه انسانها را موحد میداند؟! گفت: آنها میخواهند ثابت کنند که توحید در میان همه انسانها وجود دارد، ولی اینها میتوانند در توحید الوهی به انحراف روند و مسمانان نیز از این دایره خارج نیستند؛ همین مسئله موجب میشود که آنها بسیاری از مسلمانان را تکفیر نمایند.
انتهای پیام// 15/ 313