جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
فف

حجت الاسلام طباطبایی در این مقالات کوشش کرده است که اندیشه های استاد شهید مطهری را در قالب موضوعاتی که این روزها مورد توجه محافل علمی، دانشگاهی و اجتماعی ارائه کند.

به گزارش سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری حوزه، همزمان با ایام سالگرد شهادت آیت الله استاد مرتضی مطهری، سلسله مقالاتی پیرامون اندیشه های حاصل عمر امام منتشر می شود.

این مقالات، تالیف حجت الاسلام والمسلمین سید محسن طباطبایی از فضلای حوزه علمیه است که در 13 مقاله با عناوینی چون سه شاخص مهم جهان‌بینی صحیح از نگاه شهید مطهری، خداشناسی در اندیشه و آثار استاد مطهری، مبانی شناخت، از دیدگاه استاد مطهری، نقش تجربه و عقل از نگاه شهید مطهری، معرفت قلبی و الهام وحیانی از منظر استاد مطهری، انسان شناسی، مبنای اندیشة استاد مطهری، فطرت انسانی، مادر معارف اسلامی، ملاک انسانیت در اندیشة استاد مطهری: ارزشها و ضد ارزشها، استعدادها و تکامل انسان، از دیدگاه شهید مطهری، سعادت، موانع و خطرات آن، در اندیشه و آثار شهید مطهری، جایگاه عالم غیب در اندیشة استاد مطهری، حقیقت مرگ و تفاوتهای دنیا و آخرت، از نگاه استاد مطهری، جامع نگری اسلام: اهمیت آخرت و نقش دنیا در ساختن آن به رشته تحریر درآمده است.

در این مقالات که مستند به آثار استاد شهید مطهری است، به تفصیل درباره دیدگاه های این شهیدِ سعید پرداخته شده و در پایان خلاصه ای از مقاله، فراروی مخاطبان ارجمند قرار گرفته است. علاوه بر مجموعه آثار و یادداشت های استاد مطهری، کتاب هایی چون استاد مطهری و دغدغه اسلام اصیل ، مطهری شناسی، مصلح بیدار، تفکر فلسفی غرب از منظر استاد شهید مرتضی مطهری و سیری در اندیشه های اجتماعی شهید آیت الله مطهری استفاده شده است.

حجت الاسلام طباطبایی در این مقالات کوشش کرده است که اندیشه های استاد شهید مطهری را در قالب موضوعاتی که این روزها مورد توجه محافل علمی، دانشگاهی و اجتماعی ارائه کند. در یکی از این مقالات با عنوان "استعدادها و تکامل انسان، از دیدگاه شهید مطهری" آمده است: یکی از نکات برجسته در اندیشه استاد مطهری (ره) تفکیک بین مفاهیم و الفاظ مشترک است؛ موضوع مهمی که عدم توجه به آن در بسیاری از موارد باعث مغالطه و اشتباهات خواسته یا ناخواسته می شود.

به عنوان نمونه در مورد «خودِ» انسان، عده¬ای قائل به مبارزه و تحقیر هستند و گروهی معتقد به اکرام و احترام و بزرگداشت. و جالب است که هر دو نظریه نیز مؤیدهایی از قرآن و روایات دارد.

در بحث اصالت روح بیان کردیم که استاد مطهری قائل به یک حقیقت واحد مرکب برای انسان هستند، ذاتی که از ابعاد و گرایشهای مختلفی برخوردار است و برای رسیدن به کمال، باید برخی از آن ابعاد را رشد دهد و با برخی دیگر مبارزه کند.

از دیدگاه ایشان، یکی از اشتباهات مهم صوفیه عدم درک صحیح این موضوع بوده است و آنان تحت تأثیر تعالیم ناقص مسیحی، بودایی و مانوی رشد حقیقی انسان را در گرو نفس¬کُشی و مبارزه با تمام تمایلات نفسانی و تمایلات دنیوی دانستند. در صورتی که جامعیت اسلام اقتضا می کند به هر تقاضا و گرایش، توجه مناسبی شود و هر غریزه و نیاز، در مسیری صحیح و متناسب با ابعاد دیگر انسان، مورد رشد و بالندگی قرار گیرد.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha