چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
نمایشگاه کتاب

حضور تعداد انگشت شمار روحانیت حاضر در بخشهای مختلف نمایشگاه آنهم به عنوان افرادی عادی، به لحاظ عدم رعایت شئونات اخلاقی و بی حجابی تأسف بار امسال، حضوری کم‌رنگ بود.

خبرگزاری حوزه/ نمایشگاه کتاب تهران در عین حال که اتفاق خوشایند و قابل توجهی در حوزه فرهنگ و بخصوص امر کتابخوانی است، به جهت نوع اجرا و ویژگی های نرم افزاری و سخت افزاری اش جای نقد و تأمل جدی دارد.

کشور ما این همه کتابخوانی داشته و نمی دانستیم؟!

نکته اول در این خصوص این است که این نمایشگاه بیش از آنکه حالتی فرهنگی و در راستای کتابخوانی پیدا کند تبدیل به یک تفرجاگه عمومی شده است به ویژه برای کسانی که هیچ نسبتی با کتاب و کتابخوانی ندارند.

جمع قابل توجهی از جوانان دختر و پسر که با رفتار و پوشش ناهنجار خود این حیط را به ورطه ابتذال و حتی استهجان کشانده اند.

آرایش های غلیظ و پوشش های ضد اسلامی که محیط«مصلا» را تبدیل به پاتوق و گعده حلقه دوست بی‌مبالاتی کرده است.

برای پایان دادن به این امر صرفا و تنها به گشت ارشاد نیاز نیست!

-البته همان گشت ارشادی که این روزها خیلی از آن صحبت می شد و توسط رسانه های شبه روشنفکر و سکولار مورد هجمه قرار می گیرد در حالی مشاهدات نگارنده و دیگران گویای این نکته است که اساسا چیزی به اسم گشت ارشاد در محیط نمایشگاه وجود خارجی ندارد!

همین که برای نمایشگاه یک ورودیه در نظر بگیرند باعث می شود از حجم این سیاهی لشگر که به سیاه کاری و گناه در نمایشگاه دامن می زنند تا حدی قابل توجهی کاسته شده و محیط نمایشگاه بستری شود برای علاقمندان حقیقی کتاب.

چگونه است که برای سینما و شهربازی های مان ورودی های سنگین می گیرند ولی برای نمایشگاه کتاب نه؟!

آیا مدیران و مسئولان برای کتاب به اندازه چرخ و فلک و تاب و ... هم ارزش قایل نیستند؟!

راهکارهای ایجابی امر به معروف و نهی از منکر

علاوه بر این می توان با راهکارهای ایجابی و برنامه های متنوع فرهنگی جلوی بسیاری از ناهنجاری ها را گرفت.

یکی از این برنامه ها که طی چند روز اخیر در نمایشگاه به انجام رسید و بازخورد و اثرگذاری قابل توجهی هم داشت و در راستای فریضه امر به معروف و نهی از منکر صورت گرفت این بود که مسئولان برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در حرکتی نمادین با اهدای گل از بانوان محجبه تقدیر کردند.

حضور بانوان محجبه آنهم با حجاب کاملی همچون چادر می تواند در راستای احیای ارزشهای دینی و پراکنده شدن عطر معنویت و معرفت در این فضای علمی و فرهنگی، موثر و مفید باشد.

این اقدام به منظور پاسداشت از حجاب و عفاف در بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران انجام شد. همچنین بنرهایی با این موضوع در فضای محیطی نمایشگاه به منظور ترویج حجاب و عفاف نصب شده است.

این اقدام به عنوان گامی ارزشمند در حوزه اقدامات ایجابی و سلبی متنوعی که در حوزه فریضه امر به معروف و نهی از منکر قابل انجام است و به احیای ارزشهای اسلامی و رفع ضدهنجارهای ضدارزشی که گاه به دشت نمایان و موجب ناراحتی و شکوه متدینین در چنین فضاهایی است منتهی گردد، صورت گرفت تا جامعه اسلامی ایران بیش از پیش شاهد ارج نهادن بر رعایت موازین الهی و نیز ناامن شدن فضا برای هنجارشکنان باشد.

ارائه فله ای کتاب و ناشر؛ لطمه به وقت و انرژی و تولید ابتذال

نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد جلوگیری از نمایش فله ای کتابها و غرفه های ناشران مختلف در یک سالن یکپارچه است که دردسرها و مشکلات عدیده ای را برای مردم به وجود می آورد.

براستی چرا باید صدها ناشر عمومی و غیرحرفه ای با انبوهی از کتابهای تکراری و گاه عامیانه و سطحی با عناوینی مثل «زنی با شکم صاف» و «راههای درمان چاقی و لاغری» و «هزار و یک راه برای صورت و پوستی زیبا» و «آشپزی در ده دقیقه» در میان ناشران حرفه ای و باسابقه حوزه دین و ادبیات و فلسفه و عرفان و ... به عرضه بی برنامه و بلبشو آفرین کتاب مبادرت ورزند.

حداقلش این است که گروههای مختلف کتابها و ناشران از هم تفکیک شوند تا در نمایشگاه کتاب شاهد این وضعیت و سیمای نابهنجار و مضحک نباشیم که مثلا کتابهای علامه بزرگوار طباطبایی و علامه عسکری و مفاتیح و قرآن و حلیه المتقین و... در کنار کتاب آشپزی و درمان چاقی و کارت پستالهای عاشقانه و داستانهای عامیانه و... عرضه شوند!

عدم اطلاع رسانی بجا و کافی و سرگردانی مردم

نکته دیگری که در باب نمایشگاه قابل توجه است عدم اطلاع رسانی کافی چه به جهت کمیت و چه کیفیت است، غرفه هایی محدود برای هزاران مخاطب آنهم با اطلاعاتی ناقص و ابتر.

تا آنجا که خیلی از مردم عطای این اطلاع رسانی را به لقایش می بخشند و ترجیح می دهند، خودشان به صورت اتفاقی و با مجاهدت شخصی و به امید خدا، دنبال کتابشان بگردند تا بلکه به صورت اتفاقی آن را پیدا کنند!

صدای کر کننده موسیقی پاپ حتی وقت نماز!

نکته دیگر اینکه گاه صدای تند و سهمگین موسیقی پاپ حتی در لحظات نماز خواندن مردم، هم در فضای «مصلا» طنین انداز است و نگارنده این گزارش، در حین ادای فریضه ظهر و عصر همراه با صدای دهشتناک موسیقی غربی که از باندهای مستقر در فضای باز «مصلی» پخش می شد، تجربه خاص و عجیبی را از سر گذر!

حضور کم رنگ روحانیت

نکته دیگر حضور کمرنگ روحانیت است؛ چه از بعد کمیت و چه به لحاظ کیفیت.

شخصا شاهد بودم که حضور تعداد انگشت شمار روحانیت حاضر در بخشهای مختلف نمایشگاه آنهم به عنوان افرادی عادی به لحاظ عدم رعایت شئونات اخلاقی و بی حجابی تأسف بار امسال، حضوری کم‌رنگ بود.

ستایش از نویسندگان و ناشران متعهد

در پایان باید از تلاش مجاهدت آمیز آن دسته از ناشران ارزشی و متعهد و البته نویسندگان صاحب ذوق و تعهدمندی که با تلاش‌های فردی خویش، آثاری درخور و جذاب برای مخاطبان آفریدند و در غرفه هایشان با ابتکار و خلاقیت و هدفمندی، مخاطبان را از هر قشر و سطح و طیفی از مردم، به سوی معرفت و معنویت رهنمون گشتند تقدیر نمود.

مردم ما مسلمان و اهل دیانت و نجابتند؛ به شرط آنکه گوهر دین و حقیقی به زیبایی و اصالت به آنها عرضه شود و با غربال ریا و تظاهر و دورغ و منفعت طلبی از مروارید دیانت و حقیقت، آنها را با کلامی وارسته و اخلاقی پیراسته و با اخلاصی دردمندانه، به سوی ارزشهای اصیل اخلاقی و باورهای اعتقادی و ایمانی رهنمون گردیم.

انشاءالله تعالی!

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha