چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
حجت‌الاسلام رشاد

تولیت مدرسه علمیه امام رضا (ع) تهران گفت: هوای نفس بسیار پیچیده، مرموز و مکتوم است. خیلی از کارها را انجام می دهیم و تصور می کنیم که خوب است، اما اگر به دقت موشکافی شود منشاء آن هوای نفس می شود.

به گزارش خبرگزاری حوزه حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد در ادامه سلسله مباحث اخلاقی خود در جمع طلاب مدرسه علمیه امام رضا‌(ع) اظهار داشت: هر کسی بنا بر علتی مبتلا به رذیلت می شود، اما همه افراد در معرض معصیت نیستند و عامل دوزخی شدن اکثریت انسان ها باید از مبانی کثیری برخوردار باشد.

*انواع سرقت‌ها

وی ادامه داد: روایتی داریم که اکثریت اهل دوزخ سارق هستند (منظور سرقت مصطلح است) به جهت این که قبح آشکار دارد. گاهی کاسب در معامله کم می گذارد، این یک نوع سرقت است. کارمندی که وقت راه اندازی کار ارباب رجوع را به کارهای بیهوده و شخصی اختصاص می دهد هم نوعی سرقت از بیت المال می نماید. همچنین استاد دانشگاهی که سر جلسه درس، وقت را تلف می کند، یک ربع زود یا دیر رفت و آمد دارد و باعث می شود دانشجو بهره کافی از استاد را نَبَرد هم نوعی سرقت مرتکب شده است.

حجت الاسلام و المسلمین رشاد یادآور شد: شنیده ایم، استاد راهنما قبول دفاع از رساله یا پایان نامه دانشجو را به شرط عدم مزاحمت و یا حاضر نشدن در جلسه دفاعیه و با اخذ هزینه قبول کرده است، این هم سرقت به شمار می رود.

وی در بیان نمونه ای دیگر از اموری که به نوعی سرقت محسوب می گردد، خاطر نشان کرد: دانشجویی که با تقلب رساله خود را می نویسد و از آن دفاع می کند، مدرک می گیرد و با آن مدرک استخدام شده و حقوق می گیرد، دریافتی حقوقش در همه عمر نوعی سرقت بوده و در واقع یک عمر گناه می کند.

*منشا گرفتاری‌ها

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه، از هوای نفس به عنوان مشکل اساسی که بیشتر ما درگیرش هستیم یاد کرد و افزود: هوای نفس بسیار پیچیده، مرموز و مکتوم است. خیلی از کارها را انجام می دهیم و تصور می کنیم که خوب است، اما اگر به دقت موشکافی شود منشاء آن هوای نفس می شود.

وی ادامه داد: حتی اگر گاهی ارائه نظر برای تخریب باطل شود، ممکن است منشا خدایی نداشته و از روی هوای نفس باشد و یا ارائه کننده نظر از زمین زدن آن فرد لذت ببرد، حتی اگر طرفش کافر باشد.

حجت الاسلام والمسلمین رشاد افزود: مولوی می‌گوید: «از علی آموز اخلاص عمل»، چرا که ایشان زمانی که روی سینه «عمرو بن عبدود» نشست و او آب دهان بر صورت مولا، انداخت ایشان برخاست تا کشتن او از روی هوای نفس نباشد، یعنی خشم خود را فرو خورد تا اخلاص در عملش باشد.

وی با تاکید بر عاری بودن ساحت مقدس مراجع و بزرگان  دین گفت: طلاب باید در پذیرش امر مراجع و ولایت فقیه درنگ نکنند، زیرا یکی از شرایط مرجع تقلید این است که بر خلاف هوای نفس عمل می‌کند و نمونه‌های فراوانی داریم، که یکی از رموز تاثیرگذاری مرجعیت بر جامعه همین مخالفت با هوای نفس و اخلاص در عمل است، روزی صاحب جواهر که انسان وارسته ای بود در لحظه‌های آخر عمر گفت؛ شیخ انصاری شاگردان برجسته اش را حاضر کند، شیخ به محضر استاد مشرف شد،  به او فرمودند؛ تو شایسته ترین شاگرد من هستی و امر امت را به تو سپردم، شیخ منقلب شد، اما دستور و تشخیص استاد به جهت اینکه «ولی» است باید اطاعت می شد.

شیخ انصاری بعد از شنیدن و اطاعت حکم استاد و «ولی‌اش» زمانی که باید رساله ارائه می داد گفت: سعید العلما یکی از هم حجره‌ای‌های من است و در دادن رساله اولی‌تر می‌باشد این پیغام به سعید العلما رسید، او گفت: سلام مرا به شیخ برسانید و بفرمایید، استصحاب جایز نیست زیرا، من مدتی است از درس فاصله گرفته ام و شما اولی ترید. این فقاهت و مرجعیت بدون هوای نفس است.

*حضور خداوند را تقویت کنیم

رئیس شورای حوزه علمیه استان تهران با تاکید بر ضرورت تقویت حضور خداوند برای جلوگیری از انجام گناه، گفت: باید به این کلام امام راحل (ره) که فرمودند: «عالم محضر خداست، در محضر خدا معصیت نکنید» اهتمام جدی داشته باشیم و این حس حضور را در خود تقویت کنیم، چون مومن در لحظه گناه کافر است البته موقت و گذرا. گاهی در خواندن نمازشب، نوافل، مستحبات و قرآن بسیار زیبا عمل می‌کنیم، ولی دچار کفر موقت یا سکولاریسم موقت می شویم. گاهی مرتکب اعمالی می شویم که فکر نمی کنیم گناه باشد. و این به دلیل سبک شمردن معاصی، جهل به حدود الهی، عدم شناخت معاصی است.

وی تصریح کرد: کتابی مثل «گناهان کبیره» شهید دستغیب بسیار با ارزش است و باید آن را خواند تا از غفلت، از عقوبات دنیوی، اخروی، مادی و معنوی گناهان مصون بمانیم.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به آیات قرآن کریم و راهکارهایی که در این کتاب الهی برای نجات از رذایل آمده است گفت: با بررسی آیات شریفه قرآن به راه حل هایی موثر برای نجات از «حسد» پی خواهیم برد که مهمترین آن عدم حضور در مجالس و محافلی است که خوض فی الباطل دارد، حتی به تصور و انگیزه نهی از منکر هم سعی شود وارد جلسه نشویم.

حجت الاسلام والمسلمین رشاد در پایان خطاب به طلاب و روحانیون حاضر در جلسه اظهار داشت: مدیریت بر عمر، زمان و رفتار کار سختی است، شما جوانان در همین عنفوان نشاط و جوانی و تراکم قوا باید بدرخشید، برنامه ریزی کنید و با محاسبه، قوه استنباط حاصل کنید تا به اجتهاد، برسید چون الان زمان تربیت و شکوفایی شماست.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha